24 Kasım 1928’de Millet Mekteplerinin açılışı ve Büyük Atatürk’e “Başöğretmenlik” ünvanının verildiği günün yıl dönümüdür. Ve bu tarihin 1980 Kenan Evren İhtilali’nden sonra “Öğretmenler Günü” olarak kutlanılması kararı alınmıştır.

Toplumların yaşamında öğretmenlerin çok büyük rolü olduğunu yaşayarak görüyoruz.

Büyük Atatürk de öğretmenin toplum yapısındaki yapıcı rolünü çok iyi bildiği için öğretmene ve öğretmenlik mesleğine çok büyük bir önem ve değer vermiştir.

Onun öğretmenler ve öğretmenlik mesleği için söylediklerini burada tekrarlamaya gerek duymuyorum. Bugün öğretmenlik mesleği konusunda kısaca düşüncemi paylaşmak istiyorum.

Son dönem de ülkeyi yöneten iktidarlar, ne yazık ki öğretmenin fonksiyonunu neredeyse sıfıra indirmişlerdir. Öncelikle öğretmen okullarının kapatılması ile en büyük yanlış yapılmıştır. Öğretmenlik mesleği sıradan bir iş değildir. Öğretmenlik yapacak bireyin; ruh, beden ve bilgi olarak hazır ve tam donanımlı olması gerekir.

Ben 1963-1964 dönemi öğretmen okulu mezunuyum. Öğretmen okulunu parasız-yatılı öğrenci olarak Rize İlköğretmen Okulunda okudum.

Burada öğretmenlerimizin neredeyse tamamı Köy Enstitüsü çıkışlı idiler. Öğretmenliğin ne olduğunu onların kişiliğinde ve verdikleri derslerinde gördük-yaşadık. Öğretmenlerimizin hepsi Atatürk ilke ve devrimlerine inanmış, aydın düşünceli ve yapıcı kişilerdi.

Öğretmen okullarının kapatılmasından sonra, öğretmen yetiştirmede bir karmaşanın yaşandığını görüyoruz.

Öğretmenini yetiştiremeyen bir milletin geleceği de aydınlık olamaz.

Geçenlerde Milli Eğitim Bakanımız gazetelere yansıyan bir demecinde “Öğretmen yetiştirmede öğretmen okulları modeline dönüş yapabiliriz…” diyordu.

Doğrusu çok umutlandım ve sevindim.

Umarım; Milli Eğitim Bakanımızın bu söylediği hayata geçer ve ülkemiz yeniden öğretmen olmak için okuyan ve yetişen öğretmenlerine kavuşur.

Bu yazı vesilesiyle görev yapan ve emekli olanlarla rahmete ermiş olan bütün öğretmenlerimizi sevgi saygı ve dualarımla anıyorum.

Yazımızı yazıp-bestelediğim “ÖĞRETMENİM” şiirinden bir dörtlükle bitiriyorum:

BİR MUM GİBİ ERİYEN FAKAT AYDINLATANSIN

DOĞRUYU VE GÜZELİ BİZE KAZANDIRANSIN

ÖĞRETMEN UNUTULMAZ SEN UNUTULMAYANSIN

EN KUTSAL SEVDA GİBİ KALBİMİZDE YATANSIN

B.SANSI-1980

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.