Türk Kadınına Seçme ve Seçilme hakkının verilişinin 88. Yıldönümünde Edirne Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezinde,  Türkiye’de ön seçimle seçilen ilk kadın milletvekili rahmetli Türkan Seçkin anısına  Seçkin’in yaşamından kesitlerin  yer aldığı   bir  fotoğraf  etkinliği düzenlendi.

1965-1969 yılları arasında   CHP’den Edirne Milletvekili  seçilen  Türkan Seçkin, Ülkemizde ön seçimle seçimi kazanıp milletvekili olan ilk kadın milletvekilimiz.

 Rahmetli Türkan Seçkin, Edirne ‘de ilk ana okulunu,ilk kız yurdunu,ilk dershaneyi açan  ilk sayılı kadın şoförü olan, eğitimci kadınların  özgürlük savunucusu olan deneklerde yöneticilik yapan  bir parlamenterdi.     

Türkiye Büyük Millet Meclisindeki görev süresince  kadın haklarının kazanımı için büyük çaba harcayan Seçkin, Edirne’de bazı derneklerin açılmasına önderlik etti.

Türkan Seçkin CHP’nin çeşitli kademelerinde görev yaparak seçilen ilk milletvekilidir. Siyasi hayatı dışında ticari yaşamda da başarılı olan Türkan Seçkin 23 Ocak 2017 yılında yaşamını yitirdi.

Etkinlikte  ilk olarak söz alan Seçkin’in  oğlu Serdar Seçkin, Annesi ile ilgili anılarından bahsetti Kendisinin her alanda mücadeleci zorluklardan  yılmayan  bir ana  olduğunu ifade etti.

Daha sonra söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,annelerin çok kıymetli olduğuna değinerek” Anneler yemeyen yediren  çok fedakar insanlardır.Onların hakları  hiç ödenemez.

Edirne bir kadın  kenti kadınların başarılı olduğu çok eski geçmişi olan tarihi bir şehir .Bu il örnek insanlarla dolu. Türkan Seçkin bunlardan biri. Zamanında  birçok   hizmette  öncülük  yaptı. 1959 yılında ilk ana okulunu açıyor.Bugün  ana okulu açma oranı ancak yüzde onlarda. Kadın haklarının verilmesinden bu yana elde edilen haklar yeterli değil.

Hangi siyasi partide olursa olsun kadınlarımız  bugün çok daha fazla mücadele etmeleri gerekir.

Türkan Seçkin’i sadece CHP’liler hatırlamasın .

O toplum için her alanda, herkes için mücadele verdi.Seçkin’in adını  bir caddemizde yaşatacağız.Genç kızlarımız,kadınlarımız onu örnek almalı ”dedi.

--------------------

BİR HEYKELİ  OLMALI     

Böyle değerli ve Edirne ,için büyük hizmeti olan  bir parlamenterin anısını yaşatmak için adını bir caddeye vermek yeterli değil.Onun  adının verildiği yerde veya kentin bir yerinde  öz geçmişinin de yer aldığı bir heykeli olmalı.

Böylece onun hizmetlerini,örnek kişiliğini daha iyi tanıtmış oluruz.

Avrupa ülkelerinde böyle hizmeti olan değerli insanlar  bu tür anıtlarla ölümsüz hale getiriliyor.

Resmi sergisine büyük ilgi vardı.Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan başka ETSO Başkanı Sezai Irmak  EDSİAT Başkanı İsmet Açıkgöz, bazı meslek kurum yöneticileri ,eğitimciler Kadın dernek yöneticileri sergi açılış törenine katıldı.

Gönül isterdi ki, tüm siyasi parti temsilcileri meslek kuruluş yöneticileri  Edirne’ye böyle çok yönlü hizmeti geçen,ön seçimle milletvekili olmayı başaran Türkan Seçkin’in  bu  etkinliğinde hazır bulunsun.

Sergi bir hafta süre ile ziyarete açık olacak. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.