Şairin dizelerinde dediği gibi:

Orada bir köy var uzakta.

O köy bizim köyümüzdür.

 Gitmesek de, gelmesek de

O köy bizim köyümüzdür.

Bu satırlar ülkemizde ihmal edilen köyler için yazılmıştır.

Bunu neden gündeme getiriyorum:

Uzunköprü ilçemizin Tekirdağ iline bağlı Malkara ilçesi sınırında köylerin merasından uzun zamandır linyit madeni çıkarılıyor.Böylece bölgenin ve çevre illerinin yakacak ihtiyacı  buradan karşılanıyor.Bu köyler; Çavuşlu,Harmanlı,Süleymaniye ve çevresindeki  köyler.

Son yıllarda teknolojinin , de gelişmesi,bölge  kömür havzasının azalması ile  maden sahipleri kömür elde etmek için köy merasında tahribat yapılıyor.Kömür almak için kazılan çukurların, yasa gereği  yeniden düzenlenip eski haline   gelmesi,  hatta üzerinde ekili ağaç varsa onun da ekilmesi  gerektiğini yasalar emrediyor.

Bir gün yolu Bu köylere düşenler  köy merasını ne durumda olduğunu görüp doğanın nasıl katledildiğini  daha iyi anlayacaklardır..

Ben kendi payıma bu konuyu kendi köşemde gündeme  defalarca taşıdım, ilgili yerlere ilettim. Değişen bir durum olmadı.Bu köyün tarım alanları sınırlı .  Köylülerden bazıları hayvancılıkla yaşam savaşı veriyor.Meranın maden ocakları ile delik deşik olması nedeniyle hayvanların otlayacağı alanlar yok oluyor.Madencilerin açtığı  çukurlara düşüp telef olan hayvanlar var.Derelerin  suları kirlenmiş durumda. .Köylüler hayvanlarını sulamak  için su  bulamıyor.Sondajlarla su  kaynakları yok oluyor.

------------------------

MADEN ARAMA YERLEŞİM ALANINDAN UZAK OLMALI

Yer altından galeriler kazılarak elde edilen linyit  kömürü için  belirlenen  alanının köyün yerleşim sahasına  , evlerin bulunduğu yerden  yaklaşık 1,5 kilometre  uzağında olması yasalar gereği olduğu halde  evlerin  çok yakınına geldiği,  kazılan kömür bacalarının  çökmesi sonucu evlerin duvarlarında çatlakların oluştuğu söyleniyor.Köylü merasını kaybetmenin ötesinde bir de konutlarının yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.Köylülerin bu konuda girişimleri yeterli olmuyor.Halk yetkililerden bu konuya el atmaların  bekliyor.Bu tahribat köyden göçü tetikleyebilir. Burada yazdıklarım  kesinlikle abartılı değil .Bu köylere yolu düşenler  daha büyük toprak kıyımı mera katliamı  ile karşılaşacaklardır.Kimse meradan kömür çıkarılmasına karşı değil.Buraları bölge insanı için iş alanı yaratıyor.Yalnız maden almak için köy meraları katledilmemeli, yasal zorunluluklar yerine getirilmeli.Bu köyden maden elde eden işverenlerin böyle bir sorumluluğu yok mu?

-----------------

ÇEVRECİLER GİDİP GÖRMELİ

İlimizde çevre konusunda duyarlı  insanlarımız ve çevre koruma derneklerimiz var .Sağ olsunlar bu alanda önemli işler yapıyor,Bu inkar edilemez.Bir gün merkez  sınırları dışına çıkıp bu köylere de gelip  köylülerin feryadını dinlemeli.Buradaki doğa katliamının ne boyutta olduğunu görmeli .Köy merasının daha çok  harabeye dönmeden ve evler maden ocaklarından zarar görmeden bu konunun sorumluları,İl genel meclis üyeleri ve siyasi, parti yetkililerimiz ile çevreye duyarlı insanlarımız bu il sınır köylerinizi ziyaret ederek  doğa kıyımını gözleri ile görmeli: O zaman yazdıklarımın ne denli haklı olduğunu göreceklerdir.

--------------

FIKRA

KOMŞU İMİŞ

İki serseri yakalanıp karakola getirilir. Polis sorguya başlar:

Birine “nerede oturuyorsun? “ diye sorar.

Serseri hiç tereddüt etmeden cevap verir.

“Oturduğum bir ev yok memur bey ben yersiz yurtsuz takımındanım ”der.

Emniyet görevlisi bu kez yanındakine sorar:

“Sen nerede oturuyorsun?”

Diğeri anında cevap verir:

“Ben arkadaşın komşusuyum ”der.

-------------------------

ÖZLÜ SÖZ

Biri sizi bir kez aldatırsa suç onundur. İkinci kez aldatılırsanız bilin ki suç sizindir.

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.