Rahmetli şair Ahmet Kutsi Tecer'in yıllar önce ihmal edilen köylerle ilgili olarak yazdığı

“Orada bir köy var uzakta.

O köy bizim köyümüzdür.

Gitmesek de  gelmesek de o köy bizim köyümüzdür”  dizeleri günümüzde de geçerli. İlimize bağlı Uzunköprü ilçemizin  Çavuşlu köyü. Merası  madencilerin  kömür alıp daha sonra terk ettikleri derin  çukurlarla dolu. Köy adeta savaş alanı gibi.

O köy ki ülke ekonomisine  büyük artı değer sağlayan bir köy.Köylüler bu imkanın nimetleri yerine külfetine katlanıyor. Buradan yalvarıyorum . Etkili ve yetkili zevat birkaç saatini ayırıp bu köye gitsinler. Komşusu olan Harmanlı köyü ile Çavuşlu merasına  bir baksınlar.verimli torakların ve ormanın nasıl katledildiğini   gözleri ile gördüklerinde  büyük  üzüntü duyacaklardır.Maden kazı  yerleri  yerleşim alanlarına  yaklaşmış.

--------

KÖY YOLU ÇÖKTÜ

Köy  arası bağlantı yolu çöktü. Çevresinde onlarca metrelik derinlikte çukurlar var. Yasa gereği  maden çıkarılan alanlar daha sonra eski durumuna getirilmesi gerektiği halde bu kurala aldıran yok.

Maalesef göz göre göre  köy meraları katlediliyor.Şehir merkezinde haberlerle yetinen çevreci dostlarımız  bir yol buralara gidip çevrenin nasıl yok edildiğini görünüz. Derin çukurlar sonucu  köylerin su kaynakları kirleniyor, yok oluyor. Sorumlularından  tekrar rica ediyorum. Doğanın   böyle göz göre göre yok edilmesine göz yummayalım .Bunun faturası ağır olur.Köylülerin yaşam alanı yok ediliyor. 

------------------

FIKRA

KÖYDEN UZAKLAŞTIK

Temel ile dursun bir gün ava gitmişlere, iri bir geyik vurup geri dönerken çok ağır olan geyiği  birer boynuzundan beraberce  tutarak köylerine doğru yola koyulmuşlar.

Köye 500 metre kala köyün yaşlılarından biri ile karşılaşmışlar. Adam geyiği görüp Temel ve Dursun’u tebrik ettikten sonra,geyiği böyle taşımaları halinde etinin serleşeceğini söyleyerek, kuyruğundan çekmelerini önermiş.

  Temel ile Dursun da bu öneriye uyup geyiği kuyruğundan çekmeye başlamış.Bir süre sonra çok yorulmuşlar.Bu sırada Dursun Temel’e dönüp

“Ula Temel biz yine geyiği eskisi gibi taşısak iyi olacak.Baksana köyden epey uzaklaştık”

---------------

ÖZLÜ SÖZ

Halk nezdinde muteber yok devlet gibi.

Olmaya devlet cihanda  bir nefes sıhhat gibi.   

 Kanuni  Sultan Süleyman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.