Geçen hafta Almanya 'da milletvekili seçimleri yapıldı. Bu seçimde gurbetçilerimiz çeşitli partilerden 19 milletvekili kazandı. Bir önceki seçime göre 5 milletvekili artarak Federal Mecliste temsil hakkı kazandılar . Seçilen Türk asıllı milletvekilleri gerektiğinde ülkemiz ile ilişkileri ve sorunları gündeme taşıyabilecek. Almanya seçiminde Türk milletvekillerinin on ikisi kadın . Milletvekillerinin on ikisi ise sosyal demokrat parti (SPD) den vekil seçildi. Yeşiller (GRN) den 5, Sol partiden de seçimi kazanan. İki kadın üç milletvekili var. Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) dan bir milletvekili bulunuyor.

Bu tabloya baktığımızda gurbetçiler Türkiye'de daha çok sağ partilere oy verirken Avrupa'da bu tamamen aksi olarak çoğunluğu sol partilere, sosyal demokrat partilere oy veriyor. Almanya'nın son seçimleri bu alanda en çarpıcı göstergeye oluşturuyor.

Onun yanında milletvekili olanlara baktığımızda 12 kadın milletvekiline karşın sadece 7 erkek milletvekili seçimi kazandı.Avrupa'da hal böyleyken gurbetçilerimiz kendi ülkelerinde Avrupa'nın tam tersi siyasi görüşte olmalarının nedenleri özellikle sol ve sosyal demokrat partilerce iyice araştırılmalı.

Soydaşlarımız içinde bu siyasi tezat neden kaynaklanıyor.? Ülkemizdeki sosyal demokratlar Almanya'daki gibi kendilerini halka anlatamıyorlar mı?

-------------------

ALMANYA SEÇİMLERİNDEN SOSYAL DEMOKRATLAR DERS ALMALI

Almanya'daki sol partilere oy veren gurbetçilerimiz kendi ülkelerinde tam aksi yönde oy kullanıyorlar.

Almanya seçimleri sonrası ülkemizdeki sosyal demokrat ve sol partiler gurbetçilerin farklı siyasi tercihlerini, ülkemizde yapılacak zamanında veya erken seçim öncesi iyi tahlil ederek Avrupa'da başarılı olan gurbetçilere neden kendi ülkesinde bu partilere oy vermedikleri konusu masaya yatırılmalı.

Bu insanlarımız, Almanya'daki oy verdiği gibi seçimlerde ülkemizde de seçimlerde oy kullanıyorlar. Gurbetçiler kendi ülkesinde oy değiştirmelerinin gerekçesi nedir.?

Buna çözüm bulunması sosyal demokratların Türkiye'de de oyların artmasına eden olabilir. CHP bugüne kadar çakılıp kaldığı %20-25 oy bandından kurtulabilir. Bu amaçla ülkemizdeki sosyal demokrat partiler bugüne kadar izlediği dar kadrocu anlayışı terk etmeli. Bu soruna çözüm bulunması sol partilerin ülkemizde güçsüz olduğu, çok az oy aldığı yerlerde de oy oranının artışına neden olabilir. Onun için Sosyal demokratların Almanya seçimlerinden almaları gereken çok dersleri olmalı.

-----------------

TELEFON TUTKUSU NEREYE KADAR

Ülkemizde relefon aşkı hiç bir ülkeyle ölçülmeyecek şekilde yüksek. Küçük yaşta çocuklar ile en yaşlı vatandaşlarımızın elinden cep telefonu eksik olmuyor. Bu teknoloji harikası ürünler yerine göre kullanıldığında çok yararlı oluyor. Örneğin bilmediğiniz bir konuyu bilgiyi oradan öğrenebilirsiniz. İletişimde haberleşmede en seri yöntem telefonlarla sağlanabilir. Bunlar ve benzer nedenler telefonların yararlı hizmeti.

Onun dışında telefonlar kanalıyla kullanıcılara kurulan tuzaklar konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Basacağınız bir tuş başınızı belaya sokabilir. Ödeyeceğiniz ücreti katlanabilir. Bu konuda bilgisi olmayan çoğu vatandaşımız bu tuzağa düşüyor. Bakıyoruz, gençerimizin elinden telefon eksik olmuyor. Genç nesil telefon tutlusundan çevre ile ilgisini kesiyor. Toplum arasındaki bağlar zayıflıyor. İnternet kanalı ile yapılan izdivaçlar çoğu kez eşlerin ayrılması bazen de aile facialarıyla son buluyor.

Aile toplantılarında dahi bakıyorsunuz insanlar birbiriyle sohbet etme yerine telefonla sohbete yöneliyor. Bu toplumumuz açısından olumlu bir görüntü değil. Konunun uzmanları toplumdaki telefon aşkının getireceği olumsuz gelişmeler konusunu masaya yaptırmalı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.