Ülkemizde ,eğitimde ,sağlıkta  hatta bazı iş dallarında olduğu gibi  siyasette de başarılı olmak,seçimi kazanmak sonunda maddi imkanlara dayanıyor.

Siyasette başarının  para ile ölçülmesi, parası olanların  siyasete soyunması o göreve daha layık kimselerin başarıları önünde ket oluşturmaz mı.?

Siyasette daha donanımlı, ilkeli ,görevini daha iyi yapacak kişilerin seçim öncesi  maddi imkanları olmadığı zaman bu koşullarda başarı şansı olmuyor.

Bu durumda olanlar seçilebilmek için sponsor bulmak zorunda kalacaklar.Bu sponsorlar destekledikleri kişilerin seçimi kazanmaları halinde o kişilerden çıkarları, beklentileri olmaz mı.?

-------------------

MESLEK KURULUŞLARI TAVIRLARINI ORTAYA KOYMALI

Siyasi kadroların oluşmasında  halkın geniş kesimini temsil eden meslek kurum temsilcileri,özellikle sendikaların bölgeye yararlı olabilecek kişilerin seçimi kazanmasına katkı yapmaları, tavırlarını ortaya koymaları gerekir.

Bu durumda maddi imkanlarla siyasete soyunup seçimde başarılı olacakların şansını azaltır.Siyasette başarının maddi imkanlara dayanması, siyasileri  ülke yararına olacak ilkelerden uzaklaştırır,sermaye sahiplerine bağımlı hale getirir.

Bakıyoruz,  bir süre sonra yapılacak seçimde siyaset sahnesine çıkacak bazı vekil adaylarının bu uğurda maddi katkılarını öne sürmeleri işin tabiatına aykırı.Ne demek benim param var halk param olduğu için bana oyunu verir anlayışı doğru mu.?

Maalesef, ülkemizde birçok alanda olduğu gibi  siyasetin  maddi imkanlara  dayanması  halk iradesini ikinci plana bırakır.

Bu  sorunlara  parti üst yönetimleri de alet olabiliyor. O göreve layık olanların yerine parası olanın seçimi kazanmasının yolunu açıyor.

Kuşkusuz, bu görevlere katılanların imkanları oranında ,halka kendilerini tanıtması için propaganda döneminde maddi fedakarlıkta bulunmaları gerekir.

Bunun,  kendisini o makama getirme sözü verenlere kadar uzanması siyasi ahlaka sığar mı?

Ne yazık ki, son yıllarda ,uzun süre politikanın içinde olup hakla iç içe olan,parti ilkelerine bağlı, buna karşın maddi imkanları yeterli olmayanların yerine,parti ilkelerinden habersiz maddi imkanı olan, başkalarının telkini ile o göreve layık görenlerin başarıda etkili olması siyaseti amacından saptırıyor.

Paranın her şeye kadir olması beraberinde siyasetin parti ilkelerinden uzaklaşmasına neden olur.

Geçmiş yılları hatırlayanlar bunun örneklerini görebilir.

--------------------

SEÇİMLERDE HALKIN HÜR İRADESİ GERÇEKLEŞMİYOR

Yapılan milletvekili seçimlerinde halkın hür iradesi hiçbir zaman gerçekleşmiyor.Bu alanda parti üst yönetimleri  her zaman söz sahibi oluyor.Bunun dışında CHP’de olduğu gibi parti delegeleri ile belirlenen adaylar da her zaman  güvenli olmuyor.Daha önceki  bir milletvekili seçiminde rakiplerinden çok fazla oy alıp seçimde başarılı olan bir milletvekili daha sonra başka partiye geçtiği akıldan çıkarılmamalı.

Seçimlerde önemli olan  şu veya bu kanalla seçilme şansının yaratılması yerine kendi partisine  bağlı, ilkelerinden taviz vermeyen siyasi donanımlı,bölgesine yararlı olabilecek dürüst,namuslu,kendi çıkarı yerine ülke çıkarlarını ön planda tutan aktif  kimselerin göreve gelmesi ilke olarak benimsenmelidir.

Son yıllarda siyasette yaşadıklarımız bu özlemi zorunlu hale getiriyor. Bu vasıfta olmayanlar boşuna siyasete soyunmamalı.

Halkımız da onun bunu etkisinde kalıp siyasi tavrını belirleme yerine o göreve layık olanlara onay vermeleri en doğru karar olacaktır 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.