Halkın çarşı pazarda satın aldığı ürünler katlanarak zamlanıyor.Daha önceleri halkın kilo ile satın aldığı yiyecekler şimdi tane ile gramla satın alınıyor.

Önceki yıllarda aracına yakıt alırken “ Ne kadar olsun” denildiğinde “ful olsun” denilen günler çok geride kaldı.

Bugün bir depo benzin ancak bin beş yüz liraya doluyor.

Yine kahveye geldiğinizde etrafınızdakilere “çaylar benden” havası atanlar bir kenarda kendi başına çayını içmek zorunda kalıyor.

Kasaba “iki kilo kuşbaşı ver” denilen günler de çok geride kaldı.Bakıyorum kahvehanelerde oyun oynayanlar çevresindekilere çay ısmarlama anlayışı da son buldu.

Hayat pahalılığı en çok dar gelirlilerin yoğun olarak bulunduğu, ihtiyaçlarının büyük orada karşılandığı semt pazarları oluyor.

Satın aldığı ürünlerin pahallı olması nedeniyle İhtiyaçlarını kilo yerine yarım kilo ve 250 gramla karşılamak zorunda kalan, meyveleri tane ile alan vatandaşlarımızın sayısı artıyor. Satın aldıkları malın doğru tartılıp tartılmadığına da özen gösteriyor.

Pazarda bazı satıcıların terazi göstergesinin halkın göremeyeceği durumda olması insanlarımızı “acaba doğru mu tarttı” endişesi yaratıyor.

Bu konuda yakınmasını dile getiren bir vatandaşımız şikayetini şöyle dile getişrdi ”pazardan 250 gram acı biber alacağımı söyledim.

Satıcı bir miktar biberi terazi kefesine koydu bana ”al tamam” dedi.Sanki elinin terazi gibi olması beni endişelendirdi.Aldığım malı bir başka yerde tarttırdığımda 250 gram olması gereken biberin 220 gram geldiğini gördüm.Anında tekrar satıcıya gidip aldığım ürünü tartmasını söyledim.Terazinin rakamları görülmüyordu.

Bana yine 250 gram olduğunu iddia etti. Öyle olmadığını söyleyince tepki gösterdi. Sonunda eksik olan miktarda biberi poşete koymak zorunda kald” dedi..Bu bazılarına göre önemsiz gibi görülebilir.Aslında öyle değil.

Burada hakkıyla eksiksiz tartı yapan esnaflarımızı tenzih ederim.Ne yazık ki böyle , halkın satın aldığı ürünleri yanlış tartan,mesleğinde kötü örnek olabilecek esnafların olabileceği dikkatten kaçmamalı.Günümüzde halkımız kısıtlı imkanlarla ihtiyacını karşılıyor.Bu tartı oyunları ile zarar görmesi önlenmeli..

--------------------

HALK SATIN ALDIĞI ÜRÜNÜN MİKTARINI GÖRMELİ

Bakıyorsunuz satıcılar el çabukluğu ile istediğiniz gramajın altında tartı yapılmamasına izin verilmemeli.Tartı aletlerinin göstergeleri halkın rahat göreceği durumda olmalı.

Bırakın kiloyu,halkın gramı hesap edecek konumda olduğunu unutmayalım.Hayat pahalılığı bunu zorunlu hale getirdi.Bu koşullarda alışveriş karşılıklı güven içinde yapılmalı.”Ne olacak birkaç gram az olursa?” deyip geçilmemeli.

O az miktar satıcını haksız kazancı olmuyor mu?

Kısaca pazaryerlerimiz bu ve benzeri haksız kazançlara karşı pazarlar denetlenmeli. Bu iddialar ”Bu tür haksızlıklar olmaz” diye geçiştirilmemeli.Önerim şu ,görevliler bir denetim yapsınlar haksızlık olup olmadığına emin olsunlar.

-------------------

FIKRA

FAİZLERNİ İSTERİM

Salamon tatilini geçirmek için gittiği köyün civarında dolaşırken cüzdanını düşürmüş.

Cüzdanında beş bin lira para olduğundan Salamon bu kayıp karşısında adeta deliye döner.

Aradan iki ay geçtikten sonra namuslu bir köylü Salamon’un cüzdanını bulduğunu Salamon’a duyurmuş. Bunu haber alan Salamon sevinçle köyün yolunu tutmuş. Köylünün bulduğu cüzdanı almış.Bu sırada paraları sayarken Salamon’un kaşlarını çatıldığını gören köylü merekla sormuş:”Yolsa cüzdanındaki para daha fazla mıydı ?”

Salamon “ hayır” demiş.”Ama parayı kaybedeli iki ay olduğuna göre kaybettiğin faizleri şimdi vana kin ödeyecek,ben bunu kimden alacağım”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.