Semt  pazarları   özellikle dar gelirli halkın  alışveriş için en çok ilgi duyduğu yerlerdir.İnsanlarımız evlerinin ihtiyaçlarını daha keselerine uygun olduğu gerekçesiyle genellikle oralardan karşılarlar.

Semt pazarları aynı zamanda halkımızın ,özellikle  kadınlarımızın  alışveriş  yaptıklar sırada  dost ve akrabalarıyla buluşup sohbet ettikleri yerlerdir.Uzun yıllardır semt pazarları halkın ilgi alanı olmayı sürdürmektedir.

Son dönemde  birbiri ardına  gelen  zamlar semt pazarlarına da yansıdı. Pazarlarda yüksek zamlı  fiyatları görüp bütçesi yeterli olmadığı için  ihtiyacı  olan ürünleri  almayıp  eli boş geri dönen insanlarımızın sayısı çoğaldığı.

Bu durumu Pazar yerinde  birbiri ,ile tartışan kadınlarımız ”Böyle devam ederse bu kış gününde  halimiz ne olacak.? Pazarlarda alışveriş yapacak gücümüz dahi yok oluyor. Bulgarların pazarları doldurmasıyla  fiyatlar katlanarak artıyor.Onların  ekonomik imkanları bizden çok  iyi .Onlar fiyatlar dahi sormuyor.Bunu fırsat  bilen satıcılar yerli müşteriyi  yeterince dikkate  almadan zam üstüne zam yapıyor.Halkın yaşam şartları ortada. Ellerindeki kıt imkanları ile yaşam savaşı veren dar gelirliler  nasıl yaşamlarını sürdürecek? Bu zamlı fiyatlar daha ne kadar devam edecek.

Piyasanın denetimi yok mu? Herkes bir kılıf uydurup “girdi fiyatları arttı” diye sattığı mallarına  istediği  zam yapıyor” görüşünde.

Pahalılıktan alıcı da satıcı da şikayetçi.Neden bu kadar pahalı satıyorsunuz diye sorduğunuzda ”Malların üretim bölgelerinden  bizlere ulaşıncaya kadar çok el değiştiriyor.

Malları getiren araçların akaryakıtı,  yol giderleri  zamlar sonucu kat kat zamlanıyor.Pazar alanına gelinceye kadar satılan ürünler çok pahalıya mal oluyor. Bizler de müşterilerimize  ucuz mal satmak isteriz .

Daha önce kilo ile aldıkları yiyecekleri şimdi halk  tane ile almak zorunda kalıyor.Bu durumda biz de malımızı satamıyoruz.

 Buna bir çare bulunmalı.

Böyle devam ederse pazar esnafı da iş yapamaz duruma gelecek.” Yakınmalar böyle.     

 Bugün için  ülkemizde geniş nüfusu oluşturan  dar gelirli halkın durumu  böyle . Hayatın pahalılığı olduğunu yöneticilerimiz daha ne kadar gizleyecek.

Açlık insana her şeyi yaptırır.”biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar” özdeyişinin gerçek payı yok mu?

Ekranlarda zengin mutfakları göstererek halkın açlık sorunu giderilmez. Televizyonlarda ahkam kesen zatlar bir gün çarşı pazara gidip halkın neler çektiğini görsün,nelerin konuşulduğunu duyarak gereken dersi alsın.

Öyle kapalı toplantılarda  gerçekleşmeyecek vaatlerde bulunmak kolay.

 Milletin bu tür vaatlere karnı tok. Millet “açız” diye feryat ederken halkı “Avrupa da zahmet çekiyor,orada da pahalılık var”  diye  insanları ikna edemezsiniz.

İnsanlar sosyal medya ile  kimin ne oranda zahmet çektiğini geçim koşullarını  öğreniyor.Bunlar bir yana bırakılıp halkın karnını doyuracağı önlemler alınmalı.

---------------

FIKRA

YARI YARIYA

Bir Kayserili verdiği konferansın ardından yorgun argın evine döner.

Karısı kendisine sorar:

“Verdiğin konferansın konusu neydi” der.

“<Hiç…zenginlerin fakirlere tardım etmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım”

Karısı:

“bari dinleyenleri inandırabildin mi?”

“Eh işte yarı yarıya inana oldu” der adam

“Neden  yarı yarıya.?

“Söylediklerime sadece yoksul insanlar inandı” der.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.