Bugüne kadar ektiği klasik ürünleri ile geçimini sağlayamayan geçim zorluğu çeken, miras yoluyla toprakları azalan köylülerimiz geçimlerini kolaylaştırmak için yeni arayışlara girdi.

Bu arada tarımda yenilikleri yakından takip eden bölge köylülerimiz çareyi ürün çeşitliliğinde buldu.

Daha fazla gelir elde etmek  için meyve ve sebzeciliğe ağırlık verdi.Bunu üreticilerin haftanın üç günü açılan pazarlarında görüyoruz.

Köylülerimizin bahçelerinde  yetiştirdiği sebze ve   meyveleri pazarlayıp ek gelir elde ediyorlar..

Bu köylülerin toprağından kopmaması için olumlu bir gelişme.Bölgemizde hiç bir çiftçi atasını dedesinin mezarının olduğu yıllardır komşuluk ilişkilerinin yaşandığı köyünden kopmak istemez.

Özellikle Trakya köylüsü toprağına çok bağlıdır. Toprağından  kıt kanaat da olsa geçimini sağlamaya çalışır.Kanaatkardır,diğer bölge insanlarımız gibi  gurbette yaşamaya alışık değildir.Köyünden koptuğunda kendini sudan çıkmış balık gibi hisseder.

Son yıllarda tarımın ihmal edilmesi az topraklı köylülerimizi toprağından kopardı.

Bazı kişilerin oyununa gelen ,yüksek fiyata aldanan köylüler toprağını satmak zorunda kalıp sanayi bölgelerinde iş bulma arayışına girdiler.

Orada da umduğunu bulamadıkları için köylerine dönmek isteyen çiftçilerimiz topraklarını sattığı için geçinme imkanı bulamıyor. Bu durumu değerlendiren bir köylümüzün dediği gibi sattıkları tarlanın yanından geçerken hüzünlenip  toprağını sattığı için pişmanlık  duyup “keşke toprağımı satmasaydım ” diyen köylüler var..

-----------------

KÖYLÜYE DESTEK VERİLİLMELİ, TOPRAĞINDA UZAKLAŞTIRILMAMALI

Girdi fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle toprağından geçimini sağlayamayan az topraklı köylülere devletimizin destek vermesi gerekir.

Tarımda gelişmiş ülkeler böyle yapıyor.Tarımla uğraşanlara her koşulda  büyük destek verip tarlasından uzaklaşmasını engelliyor.

Bu moral içinde olan, geliri arttığı için toprağına bağlanan ülkelerde tarım ürünlerinde verim de yüksek oluyor.

Bizde ise tarım girdilerinin fiyatı bugün yüzde yüz artış  durumda. Böyle  bir ülkede tarımla geçim  olur mu .?

Toprağı ile bağlarını koparmak istemeyen bazı köylülerimiz bugüne kadar ektikleri ürünlerle geçimlerini sağlayamıyor.Buna çare olarak farklı ürün deneme yoluna gidiyorlar.Bunu sebze ve meyve ekiminde bulmuşlar.

--------------

BELEDİYE ÜRÜN PAZARLAMA İMKANI SAĞLIYOR 

Böylece geçinmeleri için   ek gelir sağlıyorlar.Edirne Belediyesinin üreticilere ürünlerini satmak için  pazar açma imkanını sağlaması ile köylülerimiz  mallarını pazarlarda satma imkanı buluyor.

Sebzecilik yanında bölgemiz topraklarında yetişen, elma,şeftali, fıstık,ceviz üzüm ve kışlık yiyeceklerle geçimlerini sağlama çabası veriyorlar.

Bu çabalarının devam etmesi, ürün türlerinin artması geçimlerini kolaylaştıracak. Bu arada tarım kuruluşlarını köylülere destek vermesiyle bölgemiz çevrenin sebze meyve merkezi haline gelebilir.

Bunun için imkanlar var. Yakınımızda büyük  İstanbul pazarı  mevcut.Örgütlenip ürünlerini oradaki pazara ulaştırmaları durumunda gelirleri daha da artacak.

Daha sonra köyden kente göç duracak. Kentten köylere göç başlayacak.

--------------

ÖZLÜ SÖZ

Doğruluk kutup yıldızı gibi yerinde durur, geri kalan her şey onun etrafında döner.

JAPON ATASÖZÜ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.