Semt pazarlarında satılan sebze meyve  ve benzeri ürünler  daha önceki yıllarda başka illerden  pazarlarımıza geliyordu.

Bu alanda yerli üretimimiz  çok azdı. Son yıllarda bölge halkının  sebze ve meyveciliğe ilgi duyması sonucu  semt pazarlarında yerli ürün oranı  büyük artış gösterdi.

Bu ürünlerin başka illerde de pazarlanması bölgemiz ekonomisinin gelişmesi açısından çok önemli.

Bugüne kadar tarlalarda daha çok  ekimi yapılan tahıl dışında ürün çeşitlerinin artması üreticilerin gelirinin de artmasına neden olacak.

Pazarlarda kendi ürününü satan üreticilerimizin sayısının artması sonucu  bu pazar alanının özellikle İstanbul gibi metropollere de yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

Bölgemizin bu konuda büyük  avantajı var.

Bölgeden  İstanbul’a  ulaşım giderleri daha az olması nedeniyle bölge üreticilerimizin  İstanbul’da pazar payını artıracak.

Ülkemizde akaryakıtın pahalı olması,  ona yol masraflarının eklenmesi ile  özellikle  İstanbul gibi büyük illere gelen  sebze ve meyveler pahalıya mal oluyor.

Bilinçli olan  çiftçilerimizin bölgemizde üretilecek sebze ve meyvelerin ekimine ağırlık vermesi,  bu alanda devlet desteğinin de sağlanması ile  Bölgemiz ve genelde Trakya İstanbul pazarında söz sahibi olabilecek.

Bölgede sebze ve meyve üretimine ağırlık verilmesi halkımızı gelirini büyük oranda  artıracak.

Bizim topraklarımız  birçok  ürünün  yetişmesine elverişli. Sebze meyve üretimini üreticilerimizin de sahiplenmesiyle çiftçilerin tarlalarından geliri daha da artmış olacak.

Gelirlerin artması ile  tarımda çalışanları toprağa bağlayacağı gibi geçinemedikleri için toprak satışlarının da önüne geçecek.

------------------

TARLA SATIŞLARININ ÖNLENMESİ İÇİN ÇÖZÜM BULUNMALI

Bölgemizin en önemli sorunlarından biri tarlaların el değiştirmesidir.  Topraklarından geçimini sağlayamayan üreticilerimiz, sonunda tarlalarını satmak zorunda kalıyor.

Bu konuda aracılık yapan bazı kişiler kendi çıkarlarını da dikkate alarak  ne olduğu belirsiz, toprakla , tarımla ilgisi olmayan kişilerin bölgemizde geniş toprak sahibi olmalarına çanak tutuyor.

Bu konuya tarım kuruluşlarımız ve siyasilerimiz gereken duyarlılığı göstermedi.

Bölgemizin verimli topraklarından yüz binlerce dönüm toprak sermaye sahiplerinin eline geçti.

Bu toprakların daha sonraki yıllarda ne amaçla kullanılacağı  belirsiz.Buralarda başka bölgelerden aktarılacak nüfusla  bölge halkının  demografik yapısının değiştirilebileceği yolunda iddialar var.

Bugüne kadar dikkate alınmayan  bu sorun  önemsenmeli.Bunu önemsemeyen tarım kuruluş yetkilileri  yarın büyük sorumluluk altına girebilir.

Bu konunun  dikkate almaması, bölge insanımızın huzurunun kaçmasına da neden olabilir.

Siyasetin gündemde olduğu şu günlerde bu  göreve soyunanlar bölgemizdeki toprak devşirilmesini de gündeme getirip  bu konuya nasıl bir çözüm bulacaklarını açıklamalı.

İş işten geçmeden bu  özellikle siyasilerimizin  gündemine   girmeli.

------------------

ATA SÖZÜ

İyimser insan her felakette bir fırsat, kötümser insan da  her fırsatta bir felaket görür.

Çin Atasözü.             

       

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.