Çarşı ve Pazarlar halkın  zorunlu ihtiyaçlarını karşıladığı  alış veriş  yaptığı  yerlerdir.

Buraları ilgili kurumlarca sık sık denetlenmeli.

Böylece halkın  piyasaya güveni artar,şikayetler azalır.

Özellikle dar gelirlilerin alacakları ürünleri kilo ile alma imkanı bulunmadığı,maddi imkanları elvermediği için  daha az oranla , meyveleri tane ile aldığı bir dönemde  halkın  aldığı ürünlerden zarar görmemesi için  özellikle pazarlarda satış yapılan yerlerin sıkı  denetim altında olması gerekir.Bazı satış yerlerinde alıcılar aldığı malın gramajını  görme imkanı olmuyor.Bazı satıcıların tartı aletleri göstergesinin  alıcını  göremeyeceği durumda olmaması,  bazılarının ise eski tip tartı aleti kullanmaları nedeniyle   pazarda alışveriş yapan vatandaşların aldıkları ürünlerin ödedikleri ücret karşılığı olmadığı yönünde yakınmalar oluyor.

Bir başka şikayet konusu ise vatandaşların seçerek aldığı yiyeceklerin  çok veya az  gelmesi durumunda satıcıların önlerinde bulunan  kullanıma elverişli olmayan çürük yiyeceklerle bunu  tamamlandığı  yolunda şikayetleri oluyor.

Zaten kıt imkanlarla ihtiyacını karşılama çabasında olan halk, böyle durumda satın aldığı ürünlerin bir kısmını kullanamıyor.Bu ticari hayatın dürüstlüğü  ile  bağdaşmıyor.

Böyle  olumsuz durumlar az sayıda da olsa Edirne esnafı için  güvensizlik yaratıyor. Edirne çarşı pazar esnafları  bu yıllarda sadece Edirnelilerin alışveriş yaptığı yerler değil,cevre illerden ve komşu ülkelerin de alışveriş merkezi haline geldi.Bu pazarların alıcılar için güvensizlik yaratması halinde ilimize gelen müşteriler başka illere  gitmek zorunda kalabilir.Böyle bir  durum söz konusu.Özellikle  çevre  ülkelerden gelenlerin komşu illere hatta İstanbul’a  yöneldiği söyleniyor.Bunda ,ilimizde yapılan alışverişlerden güvensizlik  nedeni yok mudur.?

Ticari hayatta güven çok önemli. Bu kaybolduğu zaman  bundan en büyük zararı  ticari hayatın içinde olanlar yani esnaflarımız görür,gelirleri azalır, geçinemez duruma gelirler.Böyle, yaşam şartlarını  zor olduğu bir zamanda komşu ülkelerden gelen insanlar ilimiz esnafları için bulunmaz bir nimet olarak görülmelidir.Onları  “yolunacak kaz “gibi görenlerin  ilimize ne zarar verdiğini geçmiş yıllardaki uygulamalarında gördük.Tekrar aynı hataya düşülmemesi için piyasanın sık sık denetlenmesi  piyasayı suiistimal edenlerin  gerekli cezayı görmesi gerekir.Yoksa bunu faturası  tüm esnafımıza en sonunda Edirne’ye çıkar.Buna da kimsenin hakkı yoktur.İş işten geçmeden  çarşı  pazarın denetimine  ağırlık verilmesi gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.