İkisi de artık yok. İki önemli insan. Gurur ve onur kaynaklarımız…

Denktaş Ömrünü Kıbrıs’a adamış, uzun yıllar olumsuzluklarla savaşmış önemli bir lider.Artık aramızda değil. Görkemli bir törenle Kıbrıs’ta toprağa verildi.Adı elbette

yaşayacak ve yaşatılacak.

Eşim Kıbrıs kökenli olduğu için Ada’ya gitmişliğimiz oldu.1974 Barış harekatı olduğa yaz gidecektik. Ancak aldığımız sinyaller nedeniyle gidemedik.

Bu güne gelişimizde KKTC’ nin kuruluşunda, bağımsızlığını kazanmasında öncü oldu. Ve KKTC’nin haklı olarak ilk cumhurbaşkanı oldu Orada yaşayan Türk halkını yok etme ve Ada'yı Yunanistan’a bağlama isteklerine asla boyun eğmedi.Oraların tarihi ve coğrafi gelişmelerini en iyi bilen ve her şeyi dillendiren bu yumuşak huylu insana saygı duymak hepimizin görevi olmalı. Anavatan’la uzun yıllar en iyi anlaşan uyum içinde olan bu insanı unutmak;hele Kıbrıs halkı için mümkün değildi.

1975 yazında zar-zor gidebildik.66 kişilik bir uçakla; Esenboğa’dan havalandık.50-55 dakika sonra Ercan havaalanına indik. Eşimin tüm ailesi orada oturuyordu. Daha önceleri güneyde yaşayan ailenin bir bölümü Kuzey’e göç etmişti. Biz o yaz oradayken, güneyden gelen göçmen olayı sürmekteydi. Gözyaşına dönen sevinç ve yaşanan acıları hep birlikte yaşadık

Öğrenci olduğumuz yılarda eşim uygun zamanlarda memleketine giderdi. Nasıl olduysa bir gün Esenboğa yolunda kendisiyle karşılaştık 1960’ın ortalarıydı. Ayaküstü söyleştik.Gayet alçak gönüllü biri olduğunu o zamanlar bile sezinlemiştim.

“Her ölüm acıdır derler” Bu acı yaşanıyor yaşanacak; ama O eserleriyle anılarda ve tarihin izlerinde sonsuzca yaşayacak.

Yalnız Kıbrıs ve Türkiye halkının değil, tüm Dünya’nın başı sağ olsun!...

74 Harekatından bir süre sonra bir şiir yarışması (destan türü) açılmıştı. Yazmaya yeni başladığım yıllardı. Şu şiiri yazmıştım ve yarışmaya göndermiştim.

KIBRISIMIZDA

Ak Denizin ak dalgaları oldu Mehmetçik

Ciğerlerimize tertemiz doldu Mehmetçik

Özgürlük kararlılık var barışımızda

Ay-Yıldızlı çiçekler açtı, Kıbrısımızda

Gülümsüyor şimdi; Lefkoşe, Girne, Baf

İndik adamıza dalga dalga, saf saf

Kara bulutları kovdu kara dalgalar

Yeniden Akdeniz’ döküldü Palikaryalar

Son buldu artik acımasız cinayetleri

Nefes alamaz bundan böyle Enosisleri

Yavru vatanla büyüdü devleşti

Türk ordusunun her subayı, her eri

Akdeniz’in ak dalgaları oldu Mehmetçik

Ciğerlerimize tertemiz doldu Mehmetçik

Özgürlük ve insanlık var barışımızda

Ay-Yıldızlı çiçekler açtı Kıbrısımızda

N. Tezcan

---------

Lefter’de Bu arada aramızdan ayrıldı. Türk futbolunun örnek ve golcü lideri hangi takımdan olursanız olun, herkesin gönlünde taht kurmuş, örnek bir sporcumuzdu. Rum kökenli olmasına karşın bir Yunanistan_Türkiye maçında hiç taviz vermeden ülkesine karşı oynamıştı.

Bir Lefter’e bakın bir de şimdiki kapçın ağızlı çömezler?

O zamanlar birkaç futbolcu vardı ünlenen. En başta Lefter ve Metin… Lefter Fenerli, Metin (yıllarca gol kıralı da olmuştu)Galatasaraylıydı. Kaleci olarak Turgay, Beşiktaşlı Baba Recep’ de aklımda kalanlardan…

Ona da tanrıdan rahmet sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Bıraktığı ışık hiç sönmez umarım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.