Eş dostla sohbet ettiğinizde ilk sorulan sorular: “Sağlığınız nasıl” oluyor.

Günümüzde  tedavilerin paralı hale gelmesi kanser,kalp gibi önemli hastalıkların maddi imkana dayanması halkımız için  büyük sorun haline geldi .

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Uğur Dündar bu alanda en mağdur durumda olan kanser hastalarının konusunu gündeme taşımış. ilaç paraları SGK tarafından ödenmeyen kanser hastalarının çaresizliğine vurgu yapan Dündar: Bir süre önce ithal kanser ilaçları SGK ( Sosyal Güvenlik kurumu) tarafından ödeniyordu.

Doktorlar bu ilaçları reçetelere yazıyordu. Daha sonra bu ilaçların SGK tarafından ödenmeyeceği açıklandı.

Derdine çare olur düşüncesi ile doktorun reçetesi karşılığı satın alınan bu ilaçların paraları şimdi  hasta vefat etmiş olsa da yakınları tarafından ödenecek.

Bu konuda yüksek miktarda  borçlu olan  hastalar” ben ölürsem mirasçılarım bu parayı nasıl ödeyecek.Madem böyle bir karar alındı  bu uygulama  hastalara neden  daha önce duyurulmadı  ithal ilaçlar birden paralı hale geldi. Üstelik bu ilaçlar doktorların onayı ile alınıyor.

Ölümcül hastalıkların başında gelen kanser vakalarında  bu durum  mahkemeye intikal ettiğinde İş mahkemeleri genellikle hastaların lehine karar veriyor.

Fakat geç gelen adalet, adalet olmaktan çıkıyor Ölen hastanın ilaç borcunu  çoğu zaman yakınları yalınları ödemek zorunda kalacak.Bu konuda açılan bir davada SGK’nın ilaç parasını ödememe kararı iptal edilerek,dava süresince kurum tarafından karşılanması gerektiği hükme bağlanmış.Bu emsal olacak karar nasıl ve ne zaman uygulanacağı belirsiz.

Bu arada dövizle alınan ithal ilaçların fiyatı her geçen gün  artıyor.

Ölümle yüz yüze olan kanser hastalarının bu sorunu çözüme kavuşmalı.Vatandaşların sağlık haklarına erişiminin devletçe kolaylaştırılması,bu hizmetlerin devlet tarafından,eksiksiz doğru bir biçimde vatandaşlara verilmesi  anayasal bir haktır.

Ülkemizin dört bir yanındaki kanser hastalarının ithal ilaçları  hastalar tarafından ödenmesi nasıl mümkün olacak Bu kararının .tasarruf gerekçesi  öne sürülüp hastalardan sağlanması  kime yarar sağlayacak.

Bir yandan hastalara ilaç katılım paylarının artması,diğer yandan tedavini paralı hale dönüşmesi ile dar gelirli hastalar nasıl sağlık sorunlarını çözecek.

Siyasi partilerin bu konuya eğilmeleri kanser hastalarının bu açmazına çare bulmaları gerekmez mi?

Atamız “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur “ diye ne anlamlı sözler söylemiş. Yiyecekleri yeterince denetlenmeyen,dar gelirlilerin gereken gıdayı alamadığı,tedavinin de paralı hale dönüştüğü bir toplum nasıl sağlıklı olacak.

--------------------

FIKRA

ÇILDIRACAK ADAM

Kadın kocasının gözlerinin içine bakarak sorar:

“Kocacığım, canım eğer ben ölürsem ne yaparsın”

Adam başını eğerek üzgün bir şekilde cevap verir:

“Öyle deme karıcığım çıldırırım valla”

“Peki üstüme tekrar evlenir misin?”

“Yok canım çıldırdım dedimse o kadar da değil”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.