Diş Hekimleri, günlerini kutladı

22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası münasebetiyle, diş hekimleri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Diş Hekimleri, günlerini kutladı

22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası münasebetiyle, diş hekimleri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Kasım 2017 Perşembe 10:18
Diş Hekimleri, günlerini kutladı

    Edirne Diş Hekimleri Odası'na kayıtlı olan diş hekimleri, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı'nda tören düzenledi. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunan ve ardından İstiklal Marşı'nı okuyan hekimler, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. 
    SAYINBAŞ: “BİZDE ANCA DİŞ AĞRIYINCA..”
    60 yıldır Diş Hekimliği yapan 83 yaşındaki Diş Hekimi Tekin Sayınbaş,  yurtdışında diş sağlığı eğitimin çok yaygın olduğunu ülkemizde ise ancak diş ağrıyınca bir şeyler yapılmak istendiğini ifade ederek, “22 Kasım Türkiye'de diş hekimliği eğitiminin resmen başladığının 109. yılıdır. Bu başlangıç 1908 yılında yaşadığımız coğrafya için büyük bir atılımdır. Bu tarihi diş hekimliği günü adıyla, sağlıkta hizmet yarışı, bilimsel ilerleme ve enerji tazeleme anlamında kutluyoruz. Hekimlik ırk, renk, inanç, milliyet ve cinsiyet farkı gözetmeksizin insan sağlığına hizmettir. Hekimlik, bilgi ve özveri gerektirir. 'Aşk olmayınca, meşk olmaz.' Biz diş hekimleri bunun bilincindeyiz. Aldığımız eğitim ve yasaların verdiği yetkiyle bu bizim şerefli görevimizdir. Çağdaş ilim ve teknolojinin ışığında, insanımızın huzur veren şifa veren dert ortağı sırdaşı ve hizmetkârı olmaktan mutluyuz. Mesleğimizin onurlu temsilcileri olarak Ulu Atamızın manevi huzurlarında bugünleri armağan edenleri hizmetleri kişilikleri, bizleri yetiştirenleri ve kutsal emanetleri saygılarımızla anıyoruz. Hatıraları önünde eğiliyoruz. Diş hekimleri günü yurdumuza insanımıza meslektaşlarımıza hayırlı olsun. Bu derin bir konudur. Ultrabet Türkiye'nin sosyal yapısıyla ekonomik yapısı ve kültürüyle ilgili bir durumdur. Medeni ülkelerde 3 yaşından itibaren diş hekimleriyle ahbap olur çocuklar. Anneleriyle babalarıyla ve diş hekimleriyle şahsen karşı karşıya kalırlar. Bizde ancak diş ağrıyınca. Bir bayramlarda ve düğünlere giderken diş fırçası kullanma alışkanlığı vardır. Televizyonlar reklâmını yapıyor bu işin ama o da işin süs tarafıdır maalesef yaygın bir şey yoktur. 6 seneden beri aynı diş fırçasını kullananları biliriz, tüpün içinde kuruyan diş macunlarını da hatırlarız.” dedi.
ÇAYLI: “ODAYA KAYITLI 23 DİŞ HEKİMİ VAR” 
    Edirne ve Kırklareli Diş Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Haluk Çaylı, odaya kayıtlı serbest 23 diş hekiminin olduğunu vurgulayarak, “22 Kasım 'Diş hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası' ülkemizde 1996 yılına kadar 22 Kasım'larda  'Diş hekimliği Günü' olarak kutlandı. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile bugünkü şeklini aldı. Bu hafta bu sene de Birliğimiz ve Odalarımızca mesleki sorunların dile getirilmesi, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığının arttırılması, koruyucu diş hekimliği hizmetleri kavramına dikkat çekilmesi ve ayrıca diş hekimliği hizmetlerine ilişkin kamuoyu oluşturulması anlamında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ağız ve diş hastalıkları dünyanın hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunları arasındadır.  Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız diş hastalıklarının şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, büyüme-gelişme geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynadığını gösteren kanıtların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmeleri,  hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca  tedavi  edilmeleri  gerekir.  Ne yazık ki diş hekimine gitme sıklığı düşük oldukça kronik ve yıkıcı özellikte olan ağız-diş sorunlarında tedavi genellikle hastalığın çok ilerlediği bir dönemde gerçekleşir. Tedavideki gecikme ise ağız diş sağlığı ve genel sağlığı bozarken ayrıca sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.