Bu veciz sözcük çeşitli alanlarda  başıbozukluğu denetimsizliği  kural tanımazlığı  ve  benzeri alanlarda kullanılan  bir sözdür.Benim burada ifade etmek istediğim.piyasadaki denetimsizlik,başıbozukluk  halkın  zarar gördüğü  uygumla  üzerine olacak.

   Ülkemiz bu günlerde  deprem  acılarlı  ve onun yaralarını sarmaya uğraştığı  anları yaşıyoruz,çimiz kan ağlıyor .Diğer yanda  da  siyasi tartışmaların  ön plana çıktığı bir devredeyiz. Hal böyleyken  piyasada fiyatlar  almış başını gidiyor. Satılan mallarda  fiyat  denetimi diye bir uygulama yok.

  Bakıyorsunuz, bir ürünün bir gün öncesi fiyatının bir gün sonra  satış fiyatının   değiştiğine arttığına tanık oluyorsunuz.Sebze meyve fiyatlarında yumurta, süt ürünlerinde, unlu mamullerde özellikle de et ürünlerinde fiyatlar jet hızıyla yükseliyor.Bir kilo et 300 liraya ulaşmış.Özel  bu kaliteye göre fiyatı daha da yükseliyor . Süt ürünlerinde de  beyaz et  fiyatlarında  da durum aynı.Bu koşullarda  dar gelirliler bu ürünlere ancak bakmakla  yeriniyor.

    Zammın nedenini sorduğunuzda cevap aynı “ Girdi fiyatlarının artışı:”,Et için ise  kasaplık hayvan fiyatındaki sıkıntılar olarak gösteriliyor.Herkesin zam için ayrı gerekçesi var. Bunun doğru olup olmadığını denetleyecek bir merci yok mu?.Pazarda satılan girdi zammı gerekçesi   bulunmayan   ürünler  de zam kervanına katılıyor.Bakıyorsunuz bir süre önce  kilosu  4-5  liraya satılan soğan  20 liraya yükseldi.Portakal,limon domates sebze fiyatlarında da  fiyatlar sık sık değişiyor.Bu denetimsizlik,çarşı pazardaki aşırı fiyat artışları,  halkın talebi, dikkate alınarak ne zaman denetlenecek.? Herkes sattığı ürüne istediği gibi fiyat uygularsa dar gelirliklerin durumu ne olacak?

   Bir çorca elli lira oldu. Dar gelirliler bi çorba dahi içemeyecek hale gelmesi  neyin göstergesidir.?

  Allah aşkına piyasa denetiminden sorumlu olanlar bir gün çarşı pazara gelip  halkın ihtiyaçlarını gidermek  için nasıl köşe bucak gezdiklerini görsünler.

  Yiyecek fiyatlarında bu yükseliş  halkın  sağlıklı  beslenmesini engelliyor.Bunu toplumsal sonuçlarının faturası ağır olur.Özellikle geleceğimizi emanet edeceğimiz  genç neslin  yeterli gıda alması gerekir.

  İlkokul sıralarında   başlayıp devam eden  eğitim  yıllarında gençlerimiz  yeterli gıdayı alamıyorsa  gelecekte nasıl  başarılı olup  muasır medeniyet yarışında ön plana çıkacak.

  Atamızın gençler için dediği gibi ”Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” gerçeğini  her zaman dikkate almalıyız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.