Ünlü heykeltıraş  İlhan Koman ilimizde yetişen uluslararası üne sahip bir sanatçıdır.Bu konuda ülkemizde ve dünyada  sayısız eserleri  ve   ödülleri var.

1921 yılında Edirne’de doğan Koman’ın babası Fuat Bey ,annesi ise Leman hanımdır.İlhan Koman ilk ve orta öğrenimini Edirne’de tamamladı.

1941 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünden  mezun oldu.

Avrupa eğitim bursu alarak Paris’e gitti 1951 yılında yurda dönerek Güzel Sanatlar Akademisi Heykel  Bölümünde asistan oldu. Daha sonra 1959 yılında İsveç’e gidip orada yerleşti.

1967 yılında İsveç Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda öğretim elemanı oldu.

Sanatçımızın ülkemizdeki yapıtları şöyle :

Anıt Kabir büyük rölyeflerinden doğu kanadı,Akbank Ak Deniz Heykeli,İstanbul Divan Oteli önündeki Çağdaş Heykel,sanatçının başta Stockholm olmak üzere 20 ilde eserleri var

Bunun  dışında  sanatçımızın aldığı çok sayıda ödülü var

 Koman’ın adına yapılan Eski Camı  arkasındaki harabe haline gelmiş  bir eser var.Eserin önündeki yazıda sanatçı hakkında  kitabe  var.

Koman adına yapılan Eserin ve yanındaki  yazılar silinmiş  şimdi harabe haline gelmiş .  Çevresi çöplük haline  dönmüş.

Edirne’nin adını dünyaya duyuran, uluslararası bir üne sahip sanatçımız adına yapılan bir eser böyle mi olmalıydı?

Sözde sanatseverler bun görmüyorlar mı? Sanat adına ahkam kesenler bir gün burayı görüp burasını değerli insanın şanına yakışır bir görüntü kazanmasını  sağlamaları gerekmez mi?

-------------------

FIKRA

FAKİRİN MALI

Köydeki dostlarından biri,Akşehir’e giderken Nasrettin Hocaya çam sakızı getirmiş.Hoca sakızı ağzına atıp çiğnemeye başlamış.

Sakız çiğneyerek tanıdık birinin dükkanına girmiş.Dükkan sahibi Hoca’ya kahve ısmarlamış.kahve gelince Hoca sakızı ağzından çıkarıp burnunun ucuna yapıştırmış

Dükkan sahibi:

“Sakızı niçin burnunun ucuna yapıştırdın Hoca  efendi” diye sormuş.

Hoca gayet sakin:

“fakirin malı gözünün önünde durmalı ”cevabını vermiş.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.