Geçtiğimiz yıl Enez İlçemizin Gülçavuş Köyü sahilinde bulunan yazlıkçılara ait yüzlerce yazlık ev, o günlerde binlerce Sansarın amansız saldırısına uğramıştı.

         Enez Gülçavuş Köyü sahilinin hemen yanında bulunan ve 1983 yılında Keşan Oman İşletme Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Müdürlüğü tarafından dikilmiş olan, binlerce hektarlık çam ormanı,35 yıllık ekonomik ömrünü tamamladığı için, Keşan Orman İşletmesi tarafından ihaleye çıkarılmış ve kesilmek üzere müteahhide satılmıştı.

         Büyük bir bölümü geçtiğimiz yıl ve ondan önceki yıllar müteahhit tarafından kesilen çam ormanı, bu nedenle araziye yeni ağaçlar dikilmesine rağmen, bölgede çirkin bir görüntü de yaratmıştı. Daha geçen yıl ormanın kesilmesi nedeniyle ise yıla, domuz sansar, tavşan,üveyik ve ormanda barınan diğer yabani hayvanlar, yuvaları yıkıldığı için yersiz yurtsuz kalmışlardı. Geçtiğimiz yıl çok büyük bir yılan, bu durumu adeta protesto edercesine ormanın yanından geçmekte olan yolun üzerine yatarak, trafiği engellemiş ve insanların kendilerine yaptığı bu kötülüğe ilginç bir tavır koymuştu.

         Aradan bir ay geçtikten sonra, tam yazlıkçıların evlerine gelecekleri günlerde, bu kez de yazlık evler sansarların baskınına uğramıştı. Sahildeki 100-150 kadar evde sansarlar kendi evleri gibi konaklamıştı. Kendi yuvaları gibi evlerin tavan aralarına yerleşen  sansarlar buralarda yavru da yapmıştı. O zamanlar bu evlerde hatırı sayılır hasarların da meydana geldiği, ev sahiplerince belirtilmişti.

         SANSARLARIN İKİNCİ BASKINI

         Sansarlar yerleştikleri bu yazlık evlerden güç bela uzaklaştırıldıktan kısa bir süre  sonra, tüm önlemler alınarak (bacalar, evlerin pencereleri tel örgü ile sarılmasına karşın) yırtıcı hayvan olan sansarlar, bu tahkimatı da delerek, yine evlere girmişler ve yavru yapmışlardı.

         Sansarlardan sonra insanlara karşı Tilkiler de intikam duygusu ile dolu olarak, Gülçavuş Köyündeki kümeslerdeki kümes hayvanlarına saldırmış ve yine büyük zararlara neden olmuşlardı. Keşan Orman İşletmesi Ağaçlandırma Müdürlüğü  bu binlerce hektarlık boş alanı  yeniden ağaçlandırmak için ağaç dikim çalışmaları yaptı. Belki biraz uzun bir zaman alacak ama,bu bölge yeniden orman alanı haline gelmiş olacak.

         Sansarların son olarak evlere yaptıkları baskınlardan sonra, Site yönetimlerinin yaptıkları açıklamalardan anlaşıldığına göre; yazlık evler şimdi daha sağlam malzemeler kullanılarak, koruma altına alındı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.