Son   zamanlarda  piyasada aşırı fiyat artışı olan mallardaki zamlarının  önüne geçmek  için  yetkililer  bazı etkin önlemler alma  gereğini duymuyor. Aşırı zamları  önlemek  için ülke genelinde faaliyette olan zincir marketlerde  diğer pazar alanlarında de fiyat denetimleri  yeterince yapılmıyor.

Bakıyorsunuz, bir gün önce aldığınız bir ütünün fiyatı bir gün sonra zamlanmış.Bunu için gerekçeleri hazır “girdi fiyatları zamlandı” böyle herkessin malını istediği fiyattan pazarlayacağı  bir zamanda  piyasada ucuzluk sağlanabilir mi?

KULLANIM SÜRELERİNE DİKKAT

Bu arada piyasada  pek dikkate alınmayan bir soruna değinmek isterim.

Bilindiği gibi, piyasada satılan her malın ,özellikle yiyeceklerin  belli bir kullanım süresi vardır.

Bu süre geçtiği zaman  o ürünün piyasadan çekilmesi ,kullanılmaması gerekir.

Yiyecek ürünlerinden kullanım sürelerini doldurmuş olanlar insanlarda sağlık sorunları yaratıyor..

Bu tür ürünlerin satıştan kaldırılması zorunluluğu asa gereğidir.

Son zamanlarda  köy ve  şehrin kenar mahallelerdeki satış yerlerinde kullanım süresi geçen ürünlerin pazarlandığı yolunda duyum aldım.

Bu iddialar ne kadar doğru gerçeği yansıtıyor bilemem.

Vatandaşların, satın alacakları yiyeceklerin üzerinde küçük boyda harflerle yazılan okunması çok zor olan ürünlerin kullanım sürelerini  belirten yazıları yeterince incelemedikleri  bir gerçek.

Halkımız çoğu  zaman   bu yazılara  dikkat  etmiyor.Halkın dikkatsizliğinden yararlanmak isteyen bazı açıkgöz ürün pazarlayıcıları, kullanım süreleri dolan veya yaklaşan ürünleri kenar semtlere veya köylere daha iyi ve ucuz koşullarda pazarlayabilir.

Bunlar yeterince denetlenmediği sürece satışları devam eder.Yetkililerin bu türde yapılabilecek satışları engellemek için daha sık denetleme yapmaları konusunda kamuoyundan talep var.

Günümüzde insan sağlığının ne denli önemli olduğu tartışılmaz .Halkımızın sağlığının her şeyden önemli olduğu akıldan çıkarılmamalıyız.

Marketler ve diğer ürün satış yerlerinde denetimler yapılırken,  kenar semtlerde ve köylerde satışı yapılan ürünlerin kullanım sürelerinin de geçip geçmediği dikkate alınıp kontrol edilmeli.

Bu tür denetimler kenar semtlerde ve köylerde daha sık yapılmalı.

-------------

KÖYLER İLGİ BEKLİYOR

Köylerimizin birçoğunun bahçeleri, evlerinin çevresi çok bakımsız, bahçelerde  dikili ağaçların yıllardır aynı durumda. Ağaçların bakımı yapılıp budanmadığını,  evlerin kenarlarındaki avluların köylere yakışmadığını  görüyoruz.

Halkımız ,örnek alınması gereken bir  hizmeti, güzellikleri  çevresinde  gördüğünde veya birileri önderlik ettiğinde ona uyum sağlar ve uygular. .

Köylerin bahçelerine ve avlularına yapılacak düzenlemelerde bazı devlet görevlilerimiz, mahalli yöneticilerimiz önderlik etse, örnekler sunup daha modern avluların yapılmasını önerip köylülerin  bilgi sahibi olmaları sağlansa köylülerimiz buna onay verir.

 Köylerimizde bahçelerdeki ağaçların bakımı ve budanmasına dikkat edilmiyor.Meyve ağaçlarının aşılanması halinde daha çok verim alınabilecek.  Ne yazık ki, böyle bir alışkanlığımız yok.

Köy yolları çevresi uzun yıllardır aynı  görünümde  düzensiz, bakımsız.Köylülerimizin de medeniyetin sağladığı çağdaş haklardan yararlanması yasal haklarıdır  .

Onun için köylerin modern,çağdaş  görünüm kazanması için  kendi gayretleri   ve gerekirse yetkililerden  yardım  talepleri olması gerekir

Bazı köylerimize kurulan kanalizasyon şebekeleri ne durumda.?

Çevrenin hijyen olup olmadığı sık sık  kontrol ediliyor mu ?

Köylüler meralardan yeterince yararlanıyor mu?

Bazı köylerde meralar başka amaçla kullanılıyor.

Bu hayvancılığın gelişmesine engel oluyor.  

İçme suları yeterli değil.

Bu ve benzeri, köylülerimizin sağlığı  geçim şartları  ile  yakından ilgili konular köylülerimiz ve muhtarlarımız,siyasi partiler,İl genel meclis  üyeleri  aracılığı ile sık sık  gündeme getirilip eksik olanların yapılması için gayret gösterilmeli.

Atatürk, yıllar önce ülkenin kalkınması için  köylünün efendi olması gerektiğini vurgulamış. Bu efendiliği ve gereken saygıyı kazanmak ancak köylülerimizin gayreti ile gerçekleşir.

Bugün köylülerimizin hakları Mecliste  köy kökenli olmayan,köylerin sorunlarını bilmeyen   temsilcilerce  öylesine sağlanıyor.Köy kökenli, köyde yaşayan köyün sorunlarına vakıf bir parlamenterimiz yok. Başkalarının,  bugüne kadar köylülerin hakkını nasıl savunduğunu köylülerimiz  gözden geçirmeli.

Ancak o zaman köylere  yeterli hizmet ve köylerimizin güzelliği daha kısa zamanda  sağlanmış olur.Kahvelerde her akşam bir araya geldiklerinde köylülerimizin günlük muhabbetleri dışında bu meseleyi de gündeme almaları zorunlu hale gelmiştir.

-----------

FIKRA

 BU SEFER DE

İki eski dost yolda karşılaşır. Sarılıp kucaklaşmanın ardından biri sorar:

-“ Bak 35 yaşına bastın hala bir yuva kurmadın mı?”

-“ Bir türlü evlenemedim ne yapayım evlenmek için hangi genç kızı anneme gösterdiğimde, hiç birini gözü tutmadı.

  Nihayet geçen yıl turnayı gözünden vurdum  sandım.Çünkü kız da tıpkı anneme benziyordu.

Amma yine olmadı”

-“ Neden.?”

-“Bu kez de babam anneme benzediği için beğenmedi”

-----------------

MÜTEAHHİT

Geçişlerde kolaylık sağlamak için cennet ile cehennem arasında bir köprü yapılmasına  karar verilir.Köprünün yarısını cehennemdeki müteahhitler diğer yarısını ise cennettekiler yapacaktı.İnşaatın cehennemde olan  kısmına süratle başlanmış neredeyse  ortaya gelindiğinde  şüphelenip  sormuşlar:

“Cennet tarafındaki inşaat neden başlamadı.?”

  Cennetten cevap gelmiş:

“şu anda elimizde müteahhit yok da”   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.