Selimiye muhteşem eser…

Bilim adamları onu; “Matematiğin Sustuğu Eser” diye yorumluyorlar.

Muhteşem Selimiye Camii üzerine onlarca, yüzlerce kitap yazılmıştır. Dünya’nın her yerinden bilim adamları onun erişilmez estetiğini ve inceliğini anlatmak için kitaplar yazmışlar, makaleler yayınlamışlardır.

Yaklaşık 500 yıldır doğanın her türlü zor şartlarına dayanarak ayakta kalmayı başaran Muhteşem Selimiye Camii (1569-1575) geçtiğimiz yıllarda UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alınarak, evrensel bir dünya değeri sıfatını kazanmıştır.

Yani Muhteşem Selimiye Camii; Edirne’dedir. TC. Devleti toprakları içindedir, ama o artık dünya küresi üzerinde yaşayan tüm insanların ortak değeridir.

Bu girişi ne için yapıyorum?

Muhteşem Selimiye Camii; tüm fiziki özellikleri ile dünya bilim adamlarınca incelenmiş ve değerlendirilmeleri yapılmıştır.

Ancak bu muhteşem eseri şiir ve müzik dalında da ve de evrensel bir dilde anlatmak gerekir.

Muhteşem Selimiye Camii için asırlardan bu yana, Türk şairleri muhteşem şiirler yazmışlardır. Ancak ve ne yazık ki bu muhteşem eseri anlatacak müzikal eserler yapılmamıştır.

Geçenlerde yine bu köşeden benim bu konuda yaptığım besteyi, konu edinen bir yazı yazmıştım.

Dün, genel merkezi Ankara’da olan Selimiye Vakfı’nın Genel Müdürü Sn. Mehmet Ali ESMER ile bu konuyu görüşmek imkanım oldu. Görüşmemizde benim yazdığım Selimiye Bestesinin (Muhammes-i Selimiye) vakıf genel merkezine iletilmesi, ricasında bulundum. Ancak Sn. Genel Müdürün anlattıklarından çıkardığım sonuç; “ Vakfın bu konuda bir çalışması olmadığı ve olmasının da çok zaman alacağı” yönündeydi.

Selimiye Vakfı’nın Başkanı TOBB’un da başkanı olan Sn. Rıfat HİSARCIKLIOĞLU imiş. Yönetim Kurulu Başkanı ise önceki Milletvekilimiz ve Sağlık Bakanı Sn. Mehmet MÜEZZİNOĞLU imiş. Ve ayrıca Edirne Valisi ile Edirne Belediye Başkanı da sözünü ettiğimiz Selimiye Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyeleriymiş.

Şimdi ben bu saygıdeğer yöneticilerimizden şunu istiyorum; “Beyazıt Hoca getir bakalım şu eserini biz de yakından görelim. Eğer o muhteşem yapıya uygun bir beste ise değerlendirelim.” desinler.

Benim eserim dinlenilip “beğenilmez” notunu aldıysa; hemen ve derhal ülke çapında tüm şair ve bestekarlara açık olmak üzere bir “Selimiye Şiir ve Beste Yarışması Açılması ” kararını alıp uygulamaya geçilmelidir.

Çünkü Muhteşem Selimiye’nin gerçekten böyle bir esere ihtiyacı var.

Bilmem anlatabiliyor muyum?  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.