İşçilerin haklarını en kararlı bir şekilde savunma görev, yetki aldıkları  iş alanında faaliyet gösteren sendikalar savunur.

Dünyanın her demokratik ülkesinde sendikalar emekten yana faaliyetlerini sürdürür.

Bizde ki bazı sendikalarda olduğu gibi işçi hakkını savunmak yerine işveren temsilciliği yapan sendikalar  demokratik kuralların geçerli  olduğu  ülkelerde yok denecek kadar azdır.

Ne acıdır ki son yıllarda işçi sendikaları  adeta işveren sendikası konumuna geldi . işçi haklarını savunur gibi görünenler ise  işçi haklarının gündemde olduğu zamanlarda seslerini çıkarama cesaretini  gösteremiyor tırsıp bir kenara çekiliyor.

Bırakınız çalışanın hakkını  savunmayı bu konuda açıklama yapmak .isteyenlere karşı da tavır koyuyor. O nedenle son yıllarda sendikalı işçi sayısı daha önceki yıllara oranla onda bir oranında azaldı.

Böylece   etkinlikleri de  yok denecek kadar azaldı: Bu alanda DİSK üyesi  sendikalar sayısal gücü   az  olan emekçiyi temsil etmelerine rağmen işçi haklarını savunma gayreti içinde.

İşçiler için çok önemli olan daha önceki işçi bayramında onlarca işçinin katledildiği  Taksim Alanı “1 Mayıs” meydanında kutlanmak istenen işçi bayramı için yasak getirildi.

Bu yasağa karşı sadece DİSK’e bağlı sendikalar mücadele veriyor.Diğerleri ise o gün meydana sadece çelenk koymakla yetinecek.Nerde kaldı emekçilerin birliği ve güçlü sesi?

Daha önceki yıllarda hangi federasyona bağlı olursa olsun bir Mayıs İşçi Bayramında   bir araya gelip emekçilerin gücünü gösteren bazı sendikalar  kendi gücüyle  hak arama yerine işverenin  vereceği haklarla yetinir duruma geldi.

Bazı sarı sendikalar  ise hakkını arayan emekçilere karşı tavır  koyup işveren şakşakçılığına soyunuyor.

Bu ortamda  nasıl emekçilerin bayramı kutlanabilir. Bazı yayın organları bu günü sabote etme, saptırma çabasında. İşçilerin yasal hakları olan bir bayramı kutlamayı başka mecralara  çekmek isteyenler var.İşçi sınıfı  böyle açmazla karşı karşıya.Dileğim,iz o ki  sadece bayramı kutlamak isteyen  sendikalara karşı bir oyun tezgahlanmaz. Bazı çevrelere sonuna kadar açık olan meydanlar ne yazık ki emekçi kesimine kapatılıyor. Buralarda toplanacak emekçiler sadece haklarını gündeme getirip seslerini  duyuracak,başka amaçları yok.

Bu  haklar onlara çok görülmemeli. Sendikalaşmak  bu alanda hak mücadelesi  vermek her demokrasi ile idare edilen ülkelerde çalışanların vazgeçilmez hakkıdır. Bundan neden çekiniliyor anlamak mümkün değil.

İşçiler ülkesinin kalkınması için emek harcayan   emekçi  kesimidir.Onların yasalara karşı gelme diye bir amaçları yoktur. İnşallah Taksim Alanının konulan yasaklama kararı tekrar gözden geçirilir.İşçilerimize kendi bayramlarını  coşku ile kutlama  imkanı verilir.

Bu demokrasimiz için de önemli bir sınav olacaktır. Böylece varlığı,yokluğu belirsiz sendikalara  kararlarını yeniden gözden geçirme ortamı doğar. Emekçilerin haklarını kısıtlamak kimseye yarar sağlamaz,

onlar baş tacı yapacağımız ülke kalkınmasına katkı yapan   emeği ile geçinen   halk kesimidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.