Yılda birkaç kez yazmazsam olmaz bu toprak altında kalmış ve gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarih ve kültür deposunu. Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy’de yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekleyen tarihi kale, manastır, kilise ve mağaralar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Köy sakinleri, Trak dönemine ait en eski yerleşkelerden biri olan böyle tarihi yerlerin korunmasını ve turizme kazandırılmasını istiyor..Yazmalıyız hem de çok yazmalıyız aslında. Yazmalıyız ki, Edirne için hatta ülke Turizmi için büyük bir potansiyel olacağına inandığım bu kalıntılar bir an önce gün yüzüne çıkarılsın ve buraları ülkenin en önemli Ören yerlerinden biri olarak kayıtlara geçsin. Yazmalıyız ki, geleceği Turizme bağlı olan İlimiz maddi ve manevi açıdan kazanımlar elde edebilsin.

Gerçekten de çok önemli tarihi kalıntıları barındırıyor burası.

Şuanda sayısını hatırlamıyorum ama birçok defa buraya düzenlenen gezilere katılıp haber yaptım Lalapaşa’nın, hatta Edirne'nin Turizm geleceği olarak kabul edilen bu tarihi dokusunu. Kalesi, Manastırı, sarnıçları ve mağaraları ile keşfedilmeyi bekleyen bir hazine aslında. Engin Baksaç Hocam ile gittiği her gezide burasının ne kadar önemli ve kazanımlı bir kalıntı olduğunu fark ettim. Engin Beksaç bu konuda önemli çalışmalar sergilemiş ve bu konuya gönül vermiş bir bilim adamı gerçekten de. Defalarca Edirne Televizyonunda Modülatörlüğünü yaptığım Yerel Gündem Programında Baksaç Hocamın bilgilerini sizlerle paylaşmasını sağladım. Ama benim anladığım kadarıyla bu kadar büyük bir alanda yer alan bu tarihi dokunun neresinden başlanacağına karar veremiyor yetkili ve ilgililer.

Ben çok iyi biliyorum ki, eski Maliye Bakanı hemşerimiz Rahmetli Kemal Unakıtan bile bir proje yapın ve ben Kültür Bakanlığına bu konu ile ilgili ödenek aktarayım ve hiç değilse bir tarafından bu işe başlayın demişti. Birçok Vali geldi geçti hepsi de burasını gezip gördü, yapılması gerekenler konusunda fikir teatisinde bulundu, ama bir arpa boyu yol alınamadı maalesef. Tarihini hatırlamıyorum ama son olarak yine haber yapmak üzere o yorucu tepelere tırmanarak Kaleyi ve manastırı gezmiştim. Lalapaşa'nın o zamanki genç Kaymakamı Mehmet Dutkun'da oradaydı ve kendisine şunu söylemiştim; geziyoruz, bir şeyler söylüyor ve yapılması gerekenleri sıralıyoruz ama nereden başlanması gerektiği konusunda bir fikir veremiyoruz ve bir proje üretmede yetersiz kalıyoruz. Onun için de bu konu böyle sürüncemede kalıp gidiyor dedim ve birçok kez yapılan bu gezilerden bir sonuç alınamadığını belirerek; inşallah yeni Valimizin de şevki kırılmaz demiştim. Vali Dursun Ali Şahin tüm tarihi eserlere ve tarihi kalıntılara önem verdiği gibi burada da önemli çalışmalar başlattı.

Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi çok geniş ve büyük bir alan olması nedeniyle olsa gerek yapılması gerekenler için bütünü için değil de bölümler halinde bu işe başlanılması halinde bu iş yürür bana göre. Nitekim Vali Şahin de işe Kale den başlamıştı ve burada yapılan çalışmalar ile önemli değişiklikler yapılmıştı.Aslında Turizm açısından çok önemli.Bırakın Lalapaşa'yı, Edirne ve Türkiye için büyük önem taşıyor.Daha ortada hiçbir şey yokken bazı yabancı öğrencilerin gelip buraları gezdiği haberlerini duyuyor ve okuyoruz.

Dileğimiz şu ki;bu kültür hazinesi kalıntıların bir an önce Turizme kazandırılması konunda gayretli çalışmalar görebiliriz.Çalışkan ve azimli Valimiz Ekrem Canalp’in de bu konuya eğileceğini ve çözümü konusunda gayretler sarf edeceğini tahmin ediyorum hatta biliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.