“2 LİRANIN ALTI, ÇİFTÇİYİ ÜZER”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği fiyatının en az 2 lira olması gerektiğini belirtti.

“2 LİRANIN ALTI, ÇİFTÇİYİ ÜZER”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği fiyatının en az 2 lira olması gerektiğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Ağustos 2017 Salı 10:09
“2 LİRANIN ALTI, ÇİFTÇİYİ ÜZER”

    CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Edirne İl Başkanlığı'nın yeni binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında ayçiçeği fiyatının en az 2 lira olması gerektiğini bunun altında verilecek bir fiyatın çiftçiyi üzeceğini dile getirdi.
    ''FİYAT, ÜRETİCİYİ DÜŞÜNEREK AÇIKLANMALI''
    Gaytancıoğlu, üreticiyi düşünerek bir fiyat açıklanması gerektiğini belirterek, ''Geçen yıl söylediğimizi, bu yılda tekrarlıyoruz. Ayçiçeğinde şu anda maliyet 2 liranın üzerinde. Biz üreticinin örgütü olan Trakya Birlik'in bu hassasiyeti dikkate alarak, dünya yağ piyasalarını dikkate alarak değil, Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alarak değil, üreticiyi düşünerek ve bizlerle de işbirliği içerisine girerek bir fiyat vermesini istiyoruz. Ayçiçeğinde 50 kuruş olan destekleme primi 1 lira yapılmalı. Nitekim Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu olacaktır. Neden olacaktır? Çünkü yasalar buna izin veriyor. Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1'ine kadar destek verebilirsiniz. Yani parayı arttırabilirsiniz. Parayı da Türkiye'nin ihtiyacı olan ürünlerde prim olarak kullanabilirsiniz.'' ifadelerini kullandı. 
‘'2 LİRANIN ALTINDA BİR FİYAT, ÇİFTÇİYİ ÜZER''
    Ayçiçeğinde fiyatın en az 2 lira Sultanbet olması gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, ''Ben 2 liranın altında bir fiyatın çiftçiyi üzeceğini ve ayçiçeğindeki ithalatın yine devam edeceğini düşünüyorum. Ama kulislerden aldığım bilgilere göre, ithalatın maliyetinin arttırılması yönünde bir çaba var. Geçen sene 650 dolarlık bir fatura fiyatıyla girdi. Böyle 650 dolara 750 dolara çıkarmakla olmaz. 3 ay ertelersiniz, gümrüklerinize bakım yaparsınız. Ayçiçeğini sokmazsınız ülkeye, buğdayı da sokmazsınız. Kimsede size bir şey yapamaz. Bunun birçok yolu var. Fatura maliyetini yükseltmekle olmaz. Çünkü çok düşük bir gümrük vergisi var. Yüzde 35'i vererek ayçiçekleri giriyor. CHP iktidar olduğunda biz destekleri iki katına çıkaracağız. Başta mazot olmak üzere bütün girdi fiyatlarını düşüreceğiz. Fiyatları bir yıl önceden açıklayacağız. Trakya Birlik'in burada bir karar alması gerekiyor. Ayçiçeği üreticisini mağdur etmeyecek bir fiyat açıklamalı. Bu fiyatın da kesinlikle 2 liranın üzerinde olması gerekiyor. Çiftçi en azından borcunu ödeyebilsin.'' dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.