İYİ Parti'den 'özelleştirme' protestosu

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurdurduğu Alpullu Şeker Fabrikası için özelleştirme kararı alınması, İYİ Parti tarafından protesto edildi.

İYİ Parti'den 'özelleştirme' protestosu

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurdurduğu Alpullu Şeker Fabrikası için özelleştirme kararı alınması, İYİ Parti tarafından protesto edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Şubat 2018 Pazartesi 11:07
İYİ Parti'den 'özelleştirme' protestosu

    Babaeski'nin Alpullu beldesinde 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulan Türkiye'nin ilk şeker fabrikası konumundaki Alpullu Şeker Fabrikası'nın 13 şeker fabrikası ile birlikte özelleştirme kapsamına alınması, İYİ Parti tarafından fabrika önünde protesto edildi. Protestoya İYİ Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı A. Ersagun Yücel, Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri Enez Kaplan, Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti Kırklareli İl Başkanı Savaş Çekinmez, Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan, Edirne İl Başkanı Mete Türkay, Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramis Özgen, Şeker-İş Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık ile partililer katıldı.
İYİ Parti GİK Üyesi Mehmet Tolga Akalın, partisinin Trakya il başkanlıkları adına konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un görüşmesine dikkat çeken Akalın, "Özelleştirme kararının açıklandığı tarihten beş gün önce Türkiye'de ne olduğuna Marsbahis bakmak gerekmektedir. Bilindiği üzere ABD Dışişleri Bakanı Tillerson,15 Şubat 2018 tarihinde Türkiye'yi ziyaret etmiş ve Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile devletimizin teamüllerine aykırı olarak yaklaşık 3.5 saat tutanaksız görüşmüştür. Bu görüşmenin içeriğini bilmek mümkün değildir. Ancak bu görüşmede hükümet tarafından varsa verilen sözlerin gelecekte tarihin çöplüğünde yer alacağı ortadadır. Diğer yandan Türkiye'de mısır bitkisinden mısır şurubu olarak bilinen nişasta bazlı şeker üreten ABD'li bir firma bir süre önce 'Ulusal Şeker Piyasası ve Düzenleyici Reform Arayışları, Şeker Piyasası Mevcut Durum ve Değerlendirme Raporu' adı altında iki adet rapor hazırlamış ve kamuya açık kaynaklara yansıdığı üzere hükümetin tüm bakanlarına, kamu kurumlarına ve bazı milletvekillerine bu raporları sunmuştur. Raporların temel iddiası, şeker pancarından şeker üretiminin Türkiye için maliyetli ve verimsiz olduğu ve mısır bitkisi ve şurubu üzerinden kimyasal yollar ile şeker üretiminin ekonomik avantajları üzerinedir. Bu firmanın fabrikası için verilen ruhsat defalarca İdare Mahkemeleri ve Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen Ak Parti hükümetleri tarafından Toprak Koruma ve Arazi Kullanım yasasında çeşitli değişiklikler yapılarak bu firmanın korunduğu bilinmektedir. Şeker piyasasını düzenleme ve denetleme görevi olan Şeker Kurulu'na yaklaşık 2 yıl yönetici atamayan hükümet geçtiğimiz günlerde bu kurulu tamamen kapatmıştır. Son iki yıldır kendilerine tanınan kotanın üzerinde nişasta bazlı şeker üretimi yaptıkları bilinen bu firmalara ceza dahi kesilememiştir" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.