Haklarını savunmak için meydanlara çıkıp erkeklerden çok hak mücadelesi veren kadınlarımız milletvekili sıralamasında yine beklenen oranda yerini alamadı.

Yaşamın her alanında erkelerle birlikte çalışan, bazı alanlarda onlardan daha başarılı olan kadınlarımız ne yazık ki ,siyasette erkek egemenliği nedeniyle siyasi alanda  istenilen sayıya ulaşamadı.

Milletvekili listelerine baktığımızda  AKP’de  4 ilde kadın adaylar ilk sırada yer aldığını görüyoruz.Bu oran  CHP’de  11 il ,İYİ Parti’de  6 ilde kadınlarımız milletvekili listelerinde  ilk sırada yer buldu.

Bu oran daha önce HDP’de olduğu gibi onun yerine seçime girecek olan Yeşil Sol Partide de  kadınların  ilk sırada yer aldığı il sayısı 30, diğer partilerin toplamının iki katına yakın. Bu, ülke nüfusunun yarısını  oluşturan kadınlarımıza haksızlık olmuyor mu.?

Kadın haklarının en çok tartışıldığı, verilen hakların çok olduğu, kadınların evlere kapatılmasının  gündeme geldiği  bir dönemde  kadınların mecliste daha çok sayıda yer alması gerekmez mi?

Muhalefet partileri gibi iktidar partili kadınlarının da  kadın haklarına yönelik saldırılardan yakınmaları var.

Bu alanda  yoğun mücadelenin  olacağı  yeni, parlamentoda  kadın hakları  daha çok tartışma konusu olacak.

Öyle görülüyor ki, kadınların haklarını savunması yeni  oluşacak parlamento kadrolarına baktığımızda daha da zorlaşacak.

Milletvekili sıralamasında olduğu gibi diğer meslek dallarında da kadın sayısı yeterli değil .Siyasi partiler özellikle kadın haklarına sahip çıktığını söyleyen muhalefet partileri  kadınları meslek örgütlerinde de ön plana çıkarılması konusunda vaatleri olmalı.

AB ülkelerinde olduğu oranda  olmasa da, onlara yakın sayıda  kadınların meslek kurulları yönetimlerinde yer alması, o ülkelerde olduğu gibi  demokrasimizin seviyesini yükseltir, saygınlığımızın artmasını sağlar.

Kadınlara şüphe ile bakan, onları ikinci planda insan gözüyle değerlendiren anlayış  ile nasıl çağdaş  demokrasi savunulabilir.?

Kadınlarımızın kendi çabaları ile ülkemizde erkek egemenliğinde olan siyasette kadınların da erkekler kadar temsilde hakları olduğunu kanıtlayacaklardır.

-------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

 KARA TREN 1854’TEN BU YANA YOLLARDA

Tarihimizde ilk ulaşıma açılan demiryolu,1854 yılında Osmanlı devrinde Kahire-İskenderun  demiryoluydu.

  Bugün Türkiye sınırları içinde  olan ilk demiryolu İzmir-Aydın  arasında  yapılan bölümdü.Bu yolların tamamı İngiliz firmaları tarafından yapıldı.Osmanlı Devlet’inde  ilk demiryolu yapımına başlanması,Anadolu- Bağdat yolunun  bir bölümünü oluşturan İstanbul-İzmir demiryolunun  döşenmesiyle olmuştur. Bu yol 1873  yılında tamamlanmıştır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.