Ülkemizde zamanında veya erken yapılacak bir seçim ülkenin gelecekteki siyasetini belirleme açısından çok önem taşıyor.

İktidar partisi ve ortağı Başkanlık sisteminden yana   iktidarın gücünü  kullanarak  görevini  devam ettirme peşinde olacak.Karşısındaki altılı masa  ise ne yapacağı henüz  netleşmiş değil. Bu ayın sonunda cumhurbaşkanı adayının netleşmesi bekleniyor.Siyaseti farklı  altı siyasi  partinin  bir arada siyaset yapması seçime girmesi  çok riskli  ve her partiden özverili davranması gereken bir durum.

Aralarındaki sorunlar henüz  giderilmiş değil .Bakıyoruz, daha şimdiden  bakanlı yarışına girmişler. Bu birleşmeye önderlik eden CHP  Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu'nun işi çok zor.Bu  başarılı  bir şekilde atlatılırsa demokrasimiz açısından bir ilk ve başarı olacak.

 İktidar  bu yarışa çok avantajlı başlıyor.İktidarın devamı ,için  devlet kadroları ve ona destek sağlayan  medya   dahil tüm imkanlar kullanılacak.  Bu imkanlara sahip   iktidarda olan bir partinin karşısında parçalı muhalefetin başarılı  olması çok güç .

Bir araya gelen altı  muhalefet partisi ise  başkanlık sistemi yerine  yeniden parlamenter sistemdi getirmek istiyor.Partilerin ortak kararları bu doğrultuda.

Bu arada yaptıkları toplantılarda belirledikleri ortak   siyasi  kararları kamuoyuna  duyurma çabasındalar.

Bugün  ülkede  birbirine karşıtı  iki idare şeklini savunanların seçimde mücadeleleri çetin geçecek gibi görülüyor

Özellikle muhalefet partilerinin taşra teşkilatları bu mücadelenin önemini yeterince kavramış değiller.

Onlar bu seçimin daha önce yapılan seçimler gibi geçeceğini sanıyorlar.

Daha önce yapılan  seçimlerde,bu seçimde olduğu gibi birbirinin karşı amacı olan  iki siyasi mücadele  söz konusu değildi .

Yapılacak bu  seçimde birinin kazanması diğerinin sonu   belki de siyasi varlığına  büyük darbe vurabilir.Onun için muhalefetin işi  daha da   zor.Muhalefet partilerinin ülkedeki  kurumsal ve medya gücünü aşarak topluma amaçlarını anlatmaları ise  çok  daha  zor.

Seçim süresince türlü engellerle karşılaşacaklarını farkında değiller.

Bu sürede aralarındaki dayanışmayı zedelemeleri  halinde iktidarın  eline büyük koz vermiş olurlar.

Böyle parçalı muhalefet partilerinin üst yönetimleri bazı tartışmaları olsa da  birlikteliklerini korumak için büyük çaba harcıyor.

Aslında aynı çabanın daha fazlasının il  ilçe teşkilatlarında da gösterilmesi  gerekir.Edirne’ye baktığımızda  bu çabanın yeterli olmadığı görülüyor.Gruplar halinde  az katılımla  yapılan siyasi  çalışmalar,halkla yüz yüze politika yapılmaması   özellikle ana muhalefet partisinin eski hastalıklarının devam ettiğini  gösteriyor.

Muhalefet kanadının siyasi çalışmalarının birlik içinde olmaması  durumunda kendilerini halka anlatmaları çok güç olacak.

O zaman halk  muhalefet partilerine “Siz önce kendi aranızda birlik sağlayın ” deseler haksız mı olurlar?

İlimizde ana muhalefet partisi dışında ortağı diğer  muhalefet partilerinin de  yapılacak seçimin önemini yeterince kavradıklarını sanmıyorum.

Bu seçimin bazı siyasi partilerce  var olma yok olma  riski taşıyor. Bunun  önemini yeterince anlamamaları,zamanında veya erken yapılacak bir genel seçimin daha önceki seçimler gibi görmeleri,işi  önemsememeleri seçim sonunda  partilerinin geleceğini  belirlemede de  etken olacak.

Başarısız olmaları durumunda kendilerini halka kabul ettirmeleri çok zorlaşacak.Aynı durum Cumhur  ittifakı  sisteminden yana olan partiler için de geçerli.olacak.Aynı akıbet onlar için de  söz konusu .

Kısaca önümüzdeki seçim diğer seçimlere oranla daha çetin mücadele  içinde  geçmeye namzet.

Öyle olmasına karşın siyasi partilerinin sağ duyu ile hareket ederek toplumun huzurunu zedeleyecek girişimlere taviz vermemeleri gerekir.

Ülkemiz insanının  demokratik  deneyimi  belli düzeye geldi.Bu sorunun da barış içinde aşılacağı kuşkusuz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.