Doğal felaketlerin başında gelen depremin önüne geçmek mümkün değil. Özellikle ne zaman geleceği belli olmayan  bu tür felaketler  için deprem bölgelerinde her an hazırlıklı olmalıyız .

Güneydoğu illerimizde  gece yarısı,herkesin uykuda olduğu bir zamanda meydana gelen 7,5 şiddetindeki deprem  tüm halkımızı üzüntüye boğdu.

Çok sayıda can kaybı ile binlerce evin yıkılmasına neden olan  bu felaketin ne demek olduğunu , acılarını  ancak o felaketi yaşayanlar bilir.

Gölcük depreminin ardından en çok tahribat yapan bu deprem nedeniyle  bakıyoruz tüm halkımız seferber oldu. Halkımız felaket yerlerine koşup enkaz kaldırma çalışmalarına  katılıyor.Bizim halkımız böyle doğal felaket anlarında her  sorunu bir kenara bırakıp yardıma koşar.Bu duygu sadece bizim halkımıza has insani  bir duygudur.

Yoğun kar altında evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden insanlarımızın yardımına koşmak hepimizin ortak  görevi olmalı.Bu arada böyle felaketleri fırsat bilenlere, çıkar amacı güdenlere  imkan verilmemeli.

Böyle depremleri fırsat bilenlerin örneklerini Gölcük depreminde gördük.

Depremde zarar görenlerin acıları herkesçe  paylaşmalı. Böyle zamanlarda  herkes  kısır çekişmelere son vermeli.

Hepimiz  için böyle  felaket günleri birlik,beraberliğimiz konusunda  bir uyarı olmalı . Felaket tellallığı yapmak,  bu  doğa yıkımını  farklı alana çekmek isteyenlere fırsat verilmemeli.Yurdumuzun büyük bölümünün deprem kuşağında olduğunu akıldan çıkarmamalıyız.

Bunu dikkate alarak binalarımızı depreme dayanıklı olarak inşa etmeliyiz.

Daha önce yaşanılan   depreme dayanıksız  binalarda ölüm oranları  çok yüksek olmuştu.Ne yazık ki bu konuda gerekli dersin  alınmadığı ortada .

Burada da bakıyoruz, çevremsindeki binalar hiçbir  hasar   görmediği halde yakınında olanların deprem sonucu  yerle  bir olduğunu görmek  depreme karşı önlemde yeteri olmadığımızı gösteriyor.

Japonya’da bu şiddette depremler böyle hasar yapmıyor. Biz  bugüne kadar defalarca deprem felaketi yaşamamıza rağmen  yapılan  inşaatlarda  deprem için gereken önlemi alamıyoruz.

Bu ihmal yüzlerce insanımızın can ve mal kaybına  neden  oluyor.

Bu depremin ardından yetkililer deprem önlemlerini ve yapıların denetlenmesi konusunu tekrar gözden geçirmeli .Binalarda  kar amacıyla  gerekli   malzeme kullanmayanlar hakkında yaptırım uygulanmalı.Bundan önce olduğu  gibi  bu felaket bir süre sonra unutulmamalı.

Kış gününde açıkta kalan insanlarımıza  herkesin yardıma koşması gerekir.Bu acı hepimizin  gönlünde yer etmeli,  felaketzedelerin yardımına koşmalı   acılarını paylaşmalıyız.

Siyasilerimiz de bunu politik malzeme olarak kullanmayıp acıları giderilmesi konusunda elbirliği yapmalı. Çünkü gün o gündür. Depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.