Son yıllarda  dünyada ,ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de su kaynakları, düşen yağışlar gittikçe azalıyor.

Bölgemiz kuraklık tehlikesi yaşama tehlikesi  olan    illerin  başında geliyor .Şehre su sağlayan  barajlar gibi yer altı sularına ulaşmak zorlaşıyor  gittikçe alt tabakalara iniyor.

-Ülkemizde kuraklık en çok tarımı etkiliyor.Daha önceki yılları hatırlayanlar bilir,  kış ayları yağmuru ve karı ile  yağışın bol olduğu aylardı .  Dünyadaki kuraklık  bölgemizi  daha çok  etkiliyor.Kış aylarında yaz havasının olması iyiye alamet değil.Nehirlere baktığımızda su debileri iyice azalmış durumda.Yaz aylarında nehirlerin  suyu daha da azalacak. Su yaşamımızda olmazsa olmaz  bir ihtiyaç.Kuraklık başta tarım olmak üzere tüm alanları  olumsuz etkileyecek,verim düşecek.Bunun bilinmesine karşın suyu  boş yere harcamaktan geri durmuyoruz.İlgili kuruluşlarımızın bu konudaki uyarıları yeterli olmuyor. .Kış ayları içindeyiz İlimizde kar görmedik.Kar  toprağın suya kanması yer altı suların oluşması için en önemli etken. Şöyle çevremize bakalım.Eskiden  çok yaygın  olan ayazmalar  dereler kurudu.. Bu gelecek günler için uyarıcı olması gerekmez mi? Bazı bölgelerde vahşi sulama ile   ihtiyaçtan fazla su harcanıyor.

-Tarlaların damlama ile sulanması  su tasarrufu için gerekli olduğu halde ne yazık ki bu konuda uygulama yok.Yer altı sularından daha önceleri  yakın mesafede çıkan suya erişme3k için çok daha derine inmek gerekiyor.bu konuda  gerekli uyarıyı yapan uzmanlarımız var.Kendini bu sorunlara adamış bu işin  uzmanlarından yararlanamıyoruz.

Bunların başında Eski DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Yüksek Makine Mühendisi  Hüseyin Erkin’in çevre ve su  sorunları konusunda  çalışmalarını ve uyarılarını kapsayan Edirne’de Su Kültürü adındaki kitabı  bu  sorunları  detaylı şekilde anlatıyor ve çözüm yolları öneriyor.

Bölgemizde hayati önemi olan su kaynakları  ve nehirlerin konumu için  ilgili konuları kapsıyor.Bu , hepimizin okuyup ders çıkarması gereken bir eser. Bölgemizde bu önemli  su ve su kaynaklarının tasarruflu kullanılması konusu boş laflar bugüne kadar gerçekleşmeyen projelerle çözümlenemez.

  Şehrin sınırına dayanan çeltik alanlarının sulanmasına  suyun daha az tüketileceği çözümler bulunmalı:Yer altı suları gereksiz yere harcanmamalı.Su kaynakları kimsenin malı değil  toplumun ortak malıdır.İsrail ,  suyu defalarca kullanma imkanı yaratıyor.Biz ise bir defada kullanmada  dahi tasarrufa gidemiyoruz.

Yarın kuraklık kapıya dayandığı zaman ne yapacağız.? Suyun tasarruflu kullanılmasını sağlamak başta siyasilerimiz ,kitle örgüt temsilcilerimiz olmak üzere hepimizin ortak sorunu olmalı.Zira doğacak tehlike tüm toplumu kapsayacak.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.