Su yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olup, İnsan vücudumun büyük bölümü susan oluşuyor susuz yaşamak mümkün değil.

Bu kadar ihtiyaç duyduğumuz suyun her zaman idareli kullanılması,  ülkemizde ve dünyada su kaynaklarının günden güne azaldığı bilinmesine karşın insanlarımızın aşırı su sarfiyatı devam ediyor.

Evimizde bir süre su kesildiği zaman telaşlanıp suyun değerini daha iyi anlıyoruz.

Dünya nüfusunun artışı, iklim değişikliği sonucu dünyada su kaynaklarının azalması gelecekte su sıkıntısı yaşanacağının habercisi oluyor.

Son dönemde bunu emarelerini iklim değişimi nedeniyle yağışların azalması sonucu daha net görüyoruz.

Daha önceki yıllarda yaygın olan yer üstü su kaynakları ayazmalar dereler birbiri ardına yok oldu. Su kaynaklarının çoğu kurudu. Kuraklık tehlikesi her geçen yıl daha da artıyor.

Bölgemizde daha önceleri birkaç metrede ulaşılan yer altı sularının derinliği katlanarak arttı.

-------------------------

EN ÇOK SU SARFİYATI TARIMDA

Yerüstü ve yer altı sularında en çok harcama tarımda olduğunu bu işin uzmanları söylüyor.

Bu sarfiyatın kesinlikle azaltılması gerekir. Uzmanlarca su sarfiyatının önlenmesi için  tarımda damlama sulamaya geçilmesi suyun yok yere harcanmamasını öneriliyor.

İsrail gibi su ihtiyacı yoğun olan bazı gelişmiş ülkeler suyu bizim gibi tek seferde değil artarak defalarca kullanıyor.

Yeraltı sularımızı bugüne kadar hovardaca kullandık.

 Yer altı ve yerüstü sularının bir gün tükenebileceğini dikkate almadık.

 Yeraltı su kaynakları topraktan saha   derine indikçe kullanılamaz hale geliyor.

Böyle orantısız kullanılması halinde yer altı suları da bir süre sonra kullanılmaz duruma geldiğinde oralarda insanların yaşaması mümkün olmayacak. Canlıların yaşamının devam etmesi için su olmazsa olmaz bir ihtiyaç.

--------------

HER YIL 22 MARTTA SU GÜNÜ KUTLANIYOR

Her yıl 22 Mart günü yapılan etkinliklerde suyun yaşamımızdaki önemi vurgulanır.

Su insanların yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe. Sağlıklı yaşamımızın en önemli parçası olduğu söyleniyor.

1993 yılından bu yana Dünya Su Günü ülkemizde ve tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlaması yapılıyor. Suyun önemine değiniliyor.

Vücudumuz organlarının düzenli çalışmasında metabolizma sonunda vücudumuzda oluşan zararlı maddelerin taşınıp vücutta açılması su ile sağlanır.

----------------

ÜLKEMİZDE SU TASARRUFLU KULLANILMIYOR

Yapılan uyarılara rağmen ülkemizde suyun tasarruflu kullanılması konusuna özen gösterilmiyor. Kaynakların azalmasıyla özellikle büyük kentlere su sağlama her geçen yıl zorlukla sağlanıyor.

Edirne’miz de son yılda su sıkıntısı yaşadı Acil önlemler alınmadığı suyun tasarruflu kullanılmaması halinde su sıkıntısının artarak devam edebileceği endişesi yaşanıyor.

---------------

FIKRA

BEN ALİM MİYİM ZALİM MİYİM? 

1200’lü Yıllarda yaşayan Nasreddin Hoca, o zamanda, Moğol istilasına uğrayan Anadolu’nun çalkantılı perişan olduğu günlerde nükte ve mizahı ile insanların çilesini yansıtıyordu.

Hocanın yaşadığı dönemde Zalim Haccac adında  gerçekten çok zalim bir hükümdar varmış.

 Saraya çağırdığı insanlara “Ben alim miyim, zalim miyim?”  diye sorarmış.

“Zalimsin” diyenin de “alimsin “ diyenin de kellesini kestirirmiş.

 Günlerden bir gün zalim padişah Nasreddin Hocayı da çağırmış.

Ona da aynı soruyu sormuş.

“Hoca söyle bakalım ben alim miyim, zalim mi?”

Nasreddin Hoca:

“Haşa sultanım” demiş.”Zalim olan siz değilsiniz. Zalim olan aslında bizleriz. ki, Allah bizleri cezalandırmak için sizi bizim başımıza yolladı.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.