Güzel şehrimiz Edirne’nin bir diğer tanımlaması da ‘Köprüler Şehri’ olmasıdır.

3 nehrin buluştuğu noktada kurulan Edirne, bunun gereği olarak köprülerle donatılmıştır.
Bugün için 9 taş köprümüz şehir içi ulaşımında bize hizmet vermektedir. Ancak köprülerimiz yaşlıdır. Ve bu nedenle zaman içinde onarıma ihtiyaç duyulmuştur.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan onarımlar, ne yazık ki başarılı olamamıştır. Tarihi taş köprülerimizin yüzey taşları, dayanıklı granit taşlar yerine Afyonkarahisar’dan getirilen suni ve kaygan taşlarla kaplanmıştır.

Bugün için tarihi taş köprülerimizin yüzey taşları, trafik akışına engel olacak şekilde yıpranmış vaziyettedir. En çok yıpranma, Tarihi Tunca ve Tarihi Meriç Köprüleri üzerindedir.
Geçtiğimiz aylarda hem Edirne Valiliği hem de AK Parti İl Başkanlığı’nın yaptığı açıklama; sözü edilen köprülerin eylül sonu ile ekim ayı başları arasında onarıma alınacağı, şeklindeydi. Ancak ekim ayının sonlarına geldiğimiz şu günlerde dahi, köprülerin onarımı ile ilgili bir çalışma görülmüyor.
Önceki gün yerel gazetelerimizde çıkan bir haberde; Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanının konuya ilişkin bir açıklaması yer almıştı. Bu açıklamaya göre; köprüler için onarım kararı alındığı ancak onarıma ne zaman başlanacağının bilinmediği ifade ediliyordu.
Şimdi ben merak ediyorum; Tarihi Taş Köprülerin onarımı konusunda açıklamayı köprülerin yasal sahibi olan Karayollarının ilgili müdürlüğü neden yapmıyor? Ya da şehrin valisi neden yapmıyor? Ya da şehrin belediye başkanı neden yapmıyor? Edirne için yaşamsal öneme sahip tarihi taş köprülerin onarımı, neden böylesine hafife alınıyor?
Onarım için geçirilen her günün, bu tarihi taş köprülerde onarılması imkansız yaralar açıldığının farkında olunmuyor mu? Bu köprülerin bakımından sorumlu mimarlar, mühendisler ilgili makamlara gerekli uyarıcı raporları vermiyorlar mı?
Sözü bağlıyorum: Tarihi taş köprülerin onarımı için ihale yapıldığı, ancak gerekli paranın tasarruf tedbirleri nedeniyle ihaleyi alan firmaya ödenmediği şeklinde kulaktan dolma bilgiler yayılıyor. Bu konuda sağlıklı bilgiyi köprülerin gerçek sahibi karayollarından, olmazsa Valimiz Sayın Günay Özdemir’den beklediğimizin bilinmesini istiyorum. Elbette ki bu istek Beyazıt Sansı olarak sadece benim kişisel isteğim değildir. Saygıdeğer Edirne halkımızın bu konudaki isteğini ben sadece ifade etmekle görevliyim.
Umarım gerekli açıklama yapılacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.