Dünyada her toplumun uzun yıllar süregelen gelenek görenekleri vardır.Aradan yıllar geçse de bu gelenekler toplumdan ilgi görür  ve bu ilgi devam eder.Onlar toplumların ortak değerleridir.Bu gelenekler bölgelere her ülkede göre değişir.

Tıpkı folkloru, oyun havaları müziği gibi toplumla bütünleşir.O yöre halkı bölgesiyle ilgili müzik sesini duyduğunda mutlu olur adeta yerinde duramaz.Kemençe sesi  Karadenizlileri,Davul zurna sesi bölgemiz insanını mutlu eder.

 Bir yakınımız rahmete kavuştuğunda komşularımız o ailenin acısına ortak olur yardımına koşar.

Taziyelerde bulunur. Dertlerin, sıkıntıların ancak paylaşılarak azalacağı inancı ile hareket eder.

Özellikle dini bayram günlerinde aileleri bir araya gelmesi bayram kutlaması geleneğimiz uzun yıllardan bu yana varlığını devam ettiren geleneklerimizdendir.

Her ne kadar son yıllarda aileler arasında bir arada olup bayramlaşma  geleneği önemini kaybedip ,o günlerin başka yörelerde tatille değerlendirip yakınlarını bayramını bir mesajla kutlama alışkanlığı yaygın olsa da, halkın büyük bölümü böyle zamanlarda ailesiyle bir arada bayram kutlama geleneğini sürdürür. 

Böyle günler ailelerin en mutlu huzurlu  günleridir. İnsanlarımız geçim şartları gereği başka bölgelerde olsalar dahi her zaman bayramlarını ailesi,anne babası ile kutlama geleneği ,toplumun dünyadaki  gelişmelerden fazla etkilenmeyen gelenek ve göreneklerine sahip çıkan,kırsal kesimde  ve buradan şehre göç eden halkımız arasında varlığını sürdürmektedir.

Böyle günler özellikle anne babalar için en mutlu günlerdir. Onlar bayram günlerinin gelmesini dört gözle beklerler.

O günlerde kendilerinden uzakta yaşayan evlatları, torunlarını sevdikleri yemekleri hazırlar.

Kavuştuklarında torunlarını bağrına basar hasret giderirler.Gelenek ve göreneklerimiz toplum arasındaki  bağı güçlendirir.

Adeta vücudumuzdaki kılcal damarlar gibidir. Onlar da toplumun huzurlu ve sağlıkla kalmasını sağlar.

----------------

KÖTÜMSERLİK BUNALIM YARATIR

Bazı nisanlarımız olumlu hizmetler gelişmeler olsa da onlar  yok sayıp karalamayı gelenek haline getiriyor.Bardağın dolu tarafı yerine az da olsa boş tarafına bakıyor.Bu sağlıklı bir yaklaşım değil.Topluma yararlı olabilecek hizmetler nereden gelirse gelsin olumlu yaklaşmak gerekir.”Benim ki iyi onların yaptığı her hizmet kötü“ anlayışı demokratik toplum insanlarına yakışan bir anlayış değil..

--------------------

FIKRA

AMERİKA’DA ŞEHİR İSİMLERİNİ KARADENİZLİLER VERMİŞ

Eski zamanın birinde Temel ile İdris birlikte yolculuğa çıkmışlar.

Temeli arkasında saz İdris’in arkasında yiyecek torbası Avrupa’yı aşarak Amerika’ya ulaşmışlar.

Burada dolaşırken birden etrafını Kızılderililer sarmış.Ne yapacağız derken Temel, “Ben şimdi sazımı çıkarıp çalayım.Onlar böyle bir şey görmemişlerdir” deyip saz çalmaya başlayınca etrafta biriken Kızılderililer çil yavrusu gibi dağılmış.

İdris:

“Burada bir saz yetti buranın adı Tek Saz olsun ”demiş.

İki arkadaş tekrar yola koyulmuşlar.

Bir ara Kızılderililer tekrar etrafını sarmışlar.Temel yine aynı taktiği ,saz çalmayı denemiş.

Saz sesini duyan Kızılderililer Temel

 Ve İdris’in üzerine yürümeye başlamışlar.

Bunun üzerine İdris korkudan  yellenmiş.Kokuyu duyan yerliler toz olmuş.

Bunu üzerine Temel:

“buranın adı da Las ve Gas olsun bari demiş.

İki Karadenizli dolaşmaya devam ederken bir kez daha Kızılderililerin saldırısına uğramış.Temel yine başlamış saz çalmaya.

Saz sesini duyan Kızılderililer sazı alarak Temel’in uygun bir yerine monte etmişler ve oradan ayrılmışlar.

Bunu gören İdris  “Buranın adı da.Arkan Saz  olsun Temel” demiş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.