Trakya Bölgesi’nin 10’uncu Kalkınma Planı ve ulusal stratejilerle uyumlu olarak, katılımcılık ilkeleri çerçevesinde hazırlanan 10 yıllık Trakya Bölgesi Planı,  Bölge’nin gelecek on yılına ait gelişme ve kalkınma perspektifini ortaya koyuyor. Bölge’nin planları, kamu kurum ve kuruluşları için bölgede yapacakları faaliyetler için bir başvuru kaynağı olduğu gibi, Ajansın mali destek programlarının tasarlanmasında da temel referans bir belge olarak kabul ediliyor.

10 yıllık Trakya Bölge Planında, bölgenin vizyonu ‘’Yüksek katma değerli üretim yapısıyla doğal ve kültürel değerlerini koruyarak gelişen, işbirliği ve yenilik kültürünün egemen olduğu, yaşam ve refah düzeyi yüksek TRAKYA olarak amaçlanıyor.

Bu vizyon çerçevesinde  Bölge Planı temel olarak dört unsuru işaret ediyor. Bunlar ise, yüksek katma değerli üretim doğal ve kültürel değerlerin korunması, işbirliği ve yenilik kültürünün geliştirilmesi, yaşam ve refah düzeyinin yükseltilmesi.

Belirlenen bu vizyon çerçevesinde Plan sürdürülebilir kalkınma unsurlarını da kapsayacak şekilde üç ana eksen üzerine kurgulandı. Bu eksenler de; İnsan ve Toplum, Yaşam ve Çevre, Üretim ve Ekonomi olarak tanımlandı.

Planda bu üç eksenin amaçları da şöyle sıralanıyor: İnsan ve Toplum ekseninin genel amacı;  Bölge genelinde insan odaklı bir hizmet anlayışı ile birlikte, işbirliği ve yenilik kültürünün geliştirilmesi,  Yaşam ve Çevre ekseninin genel amacının da; çevreye saygılı, kültürel ve yerel değerleri koruyarak gelişen, sunduğu sosyo-kültürel  ve alt yapı olanakları ile yaşam ve refah düzeyinin yüksek bir yapıya getirilmesi.

Üretim ve Ekonomi ekseninin genel amacının da Bölgenin potansiyel ve fırsatlarını değerlendirerek, yenilikçi, yüksek katma değerli ve ihtisaslaşmış hizmet/üretim süreçleri ie dengeli gelişiminin sağlanması olarak nitelendiriliyor.

Trakya Kalkınma Ajansı, Bölge Planı’nın temel üç eksenini baz alarak uygulamayı planladığı mali destek programları ile Bölge Planı’nın uygulanmasında yerel paydaşların yönlendirilerek, Trakya Bölgesi’nin kalkınmasını hızlandırıcı etki yapmayı amaçlıyor. Bilindiği gibi, Bölgemiz; Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha yavaş ve dolayısı ile daha az gelişme gösteriyor. İşsizlik diğer bölgelerden çok daha fazla. Trakya Bölgesi’ndeki İllere gelince; Bölgede en fazla göç veren İlin Edirne olduğu, son 30 yıl içerisinde Edirne’nin 50-60 bin civarında göç verdiği bilinen  bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.  Bu nedenle öncelikle Trakya Kalkınma Ajansı’nın yatırım teşviklerinde  Edirne’ye öncelik vermesi gerekiyor.

Bu amaçla düşünülen hızlandırıcı etki yapılması fikrinin de ivedilikle Edirne’den uygulanmaya başlanması çok yerinde bir davranış olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.