Turist kafilelerini gezdiren  ve o yöreleri tanıtan rehberlerin görevi bölgemiz turizmi  için çok önemlidir.

Özellikle Edirne gibi tanıtılması gereken tarihi yöreleri çok  ve önemli olan illerde rehberlerin görevi çok daha önem oluşturur.

Yerli turistleri kentimize getirip  ilimizin  güzelliklerini tanıtan turist rehberleri  bu görevlerini ne kadar özenle yapıyor?,Kentimiz hakkında gerekli bilgi birikimi var mı,yoksa  bu görevleri üstünkörü  yapıp işi geçiştiriyorlar mı?

Bu konuda endişeler var.Bazı turist rehberleri özellikle tarihi doku hakkında gerekli bilgi birikimi  olmadığı yolunda yakınmalar var.Turist gurubunu takip eden bir emekli öğretmen arkadaşım bana iletti.Kaleiçi’nde gezen bir turist grubunun rehberine kafilede olan   bir vatandaş  kentimizin Karaağaç mahallesini de merak ettiğini, oranın da tarihi güzelliklerinin olduğu haberini aldığını  ,oraya gitmek istediğini söylemesi üzerine rehber ne desin “Karaağaç mahallesi buraya çok uzak yaklaşık 15 kilometre oraya gidemeyiz” diye  cevap vermiş. Bunun üzerine Edirneli arkadaşımız Karaağaç mahallesinin şehre uzaklığı konusunda yanlış bilgi veren  rehberi uyarmış.

Turist rehberleri genellikle kendi çizdikleri güzergaha göre rehberlik yapıyor.Kentimizin gezip görülmesi gereken yerlerin bazılarını  turistlere tanıtma gereğini duymuyor.Edirne gibi tarihi dokusu ile turizmde çok iddialı bir kente gelen turist rehberleri kentimiz hakkında geniş bilgi sahibi olmalı.Bu kentin tanıtımı sıradan bir şehrin tanıtımına benzemez.

Kentimizi  ziyaret edenler genellikle tarihi yerlerimizi ziyaret amacıyla geliyor.O konuda sağlıklı bilgi almak istiyor.Gelen turistlere eksik veya yanlış bilgi verilmesi kentimizin tanıtımını olumsuz yönde etkiler.

---------------------

KENTİMİZDE YETERLİ TURİST REHBERİ YOK MU?

Tarihi dokusu zengin bir ilde  turist rehberi sayısının çok olması gerekir.Çünkü bu kent hakkında  onlardan sağlıklı bilgi alınası sağlanabilir.Ne yazık ki, Edirne’de yeterli oranda turist rehberi olmadığı söyleniyor.Bu bir eksiklik değil midir?

Rehberlerin bir yöreyi tanıtmada ne denli önemli olduğu biliniyor. Kentimizden bu görevi üstlenecek turist rehberleri Edirne’nin daha iyi tanıtımı için başka illerden gelen rehberlerin yanında görev yaparak, şehrimizin daha iyi tanıtılmasına katkı sağlamaları daha doğru olmaz mı? Bazı illerde bu yapılıyormuş.Gelen turist gruplarına  kentimizden bir turist rehberinin dahil

edilmesi   koşulu sağlanamaz mı? Böyle olduğu zaman kentimize gelen turistler  daha sağlıklı bilgi sahibi olurlar.Gezdikleri yerleri daha iyi  tanırlar. Edirne’nin  turizm alanında daha da gelişmesinden yana olanların bu sorunu da dikkate almaları gerekmez mi?

 Bölgemizden çok sayıda turist rehberinin yetişmesi kentimizin tanıtımında olumlu katkı yapacaktır.

-----------------

FIKRA

ALLAH VERSİN

Sıcak bir yaz günü Nasreddin hoca evinin damına çıkmış kiremitleri aktarıyor.

Birisi aşağıda hocaya “biraz aşağı gelir misiniz “ diye seslenmiş.

Hoca  belki önemli bir şey söyleyecek diye kan ter içinde damdan aşağıya inmiş.

-“ne var ne istiyorsun ”diye sormuş.

 Hocayı aşağı çağıran kişi,:-“ Allah rızası için bir sadaka” demiş.

  Hoca bu duruma kızmış fakat belli etmemiş.

“Gel bakalım yukarı” diyerek dilenciyi dama çıkardıktan sonra:

“hadi Allah versin ”diye başından savmış. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.