Bir ilin turizminin  en iyi tanıtımı o yöreden  yetişen turizm rehberleri kanalıyla sağlanır.

Başka illerden  gelen turizm rehberleri ile gelen turistlere kentimizi yeterince tanıtamıyoruz.Bu gün gibi ortada.Rehberlerin birçoğu Edirne’nin güzellikleri tarihi zenginlikleri konusunda yeterli bilgiye sahip değil.Ayrıca gelenlerin çoğu işin kolayına kaçıyor.

   Kentinizi tüm güzellikleriyle tanıtamıyor.

Ben buna tanık oldum.  Kaleiçi semtimizi ziyaret eden bir  turist kafilesinden bir vatandaşımız  rehbere ”bu ilde İstiklal Savaşında tazminat olarak alınan bir yer varmış, orayı merak ediyorum.Orasını da   ziyaret edelim” diye teklifte  bulundu.Rehberin bu talebe yanıtı çok ilginç.” Orası buraya  çok uzak 20 kilometre mesafede Karaağaç mahallesine gidemeyiz  zamanımız yetmez ”diye turistin teklifini geri çevirdi.

  İlimize başka illerden gelen turist rehberlerinden bu alanda çok sayıda şikayet var.Bu kişiler kentin turizm açısından önemli yerleri yerine kendileri açısından kolay yerleri ziyaretle yetiniyorlarmış.Örneğin önemli bir turizm yerimiz olan Selimiye Camisi’nden sonra turistlerin en çok ilgisini çeken Avrupa ödüllü  Sağlık Müzesini ve  Hıdırlık Tabyasını  dikkate almayan rehberler var.Sadece kentin merkezini tanıtan rehberlerle turizme hizmet olamaz.Şehrimizin dört bir yanında ziyaret edilmesi gereken eserlerimiz var.

--------------------

KENTİMİZDE KALICI REHBER YETİŞTİRMELİYİZ

Edirne’ de yeterli sayıda turizm rehberi yok. Daha ziyade turist  kafileleri başka illerden gelen turizm rehberleri ile kentimizi geziyor. Gelibolu gibi tarihi eseri bol olan yerlerde  turistler nereden gelirse gelsin oradan bir rehber almak zorunda.Onların denetiminde ziyaretler yapılıyor, böylece turistlere doğru bilgi veriliyor.Gezilmesi  gereken yerlerin tamamı ziyaret ediliyor.Kentimizde de ihtiyacı karşılayacak oranda turizm rehberi yetiştirilmeli.Bunlar  kalıcı kadrolar olmalı. Başka illere gitmesi önlenmeli. Bu sağlandığı takdirde kentimiz daha iyi tanıtılmış olacak.Bu alanda bir çalışma olduğu biliniyor,fakat  bu yeterli  değil.Geleceğimiz turizme bağlı. Başta bu olumsuz   ortam karşısında sadece ağlayan onu bunu suçlayan  işyeri sahipleri  ve meslek odaları turizmin gelişmesine destek çıkmalı.Sosyal medya ,ulusal  ve yerel basından da yararlanmalı.bilindiği gibi “ kazın geleceği yerden tavuk desirgenmez” diye bir atasözümüz

 vardır.

------------------

KISSADAN HİSSE

MASUMİYETİN BÖYLESİ

Genç çıtı pıtı bir kız yargıca derdini anlatıyordu:

“Reis bey bu adam paramı çaldı”

“Neredeydi bakayım paran.?”

Kız göğsünü işaret ederek “buradaydı” dedi.

“ peki siz nerede oturuyordunuz?”

“Sinemada film seyrediyorduk,bu adam önce omzuma sarıldı daha sonra boynumu okşadı.Tam bu anda paramın çalındığını anladım.”

Peki onun size elini uzattığı zaman tepkinizi göstermediniz?”

“Paramı çalmak istediğini nereden bilebilirdim reis bey”

----------

ÖZLÜ SÖZ

Kader kendine boyun eğenlere  her zaman yol gösterir.

YUNAN ATASÖZÜ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.