Çevremize bakıyoruz, işyerlerine verilen isimler arasında öz Türkçe isim ara ki bulasın.  İşyeri isimleri Türkçe dışında  ne olduğu belirsiz halkın anlamayacağı isimlerle dolu.

İnsan bunları gördüğünde kendisini bir başka ülkede sanıyor.Yabancı isim yazılı  bir işyeri tabelasına bakarak kendi kendine söylenen bir vatandaş dikkatimi çekti.

El kol hareketi yaparak neye tepki, gösterdiğini merak ederek  kendine sordum.

Bana  verdiği cevap şöyle: ” Bu ne rezalet kardeşim.Sanki Türkçe ile işyerlerini tanıtma imkanları yok gibi elin yabancısının isimlerini işyerlerine   koymuşlar.Ben şimdi  burada nelerin satıldığını ,hangi işyeri olduğunu  bu isme bakarak nasıl bileyim.? Yabancı hayranlığı ülkemizde  o kadar yaygınlaştı ki,çocuklarımıza verdiğimiz isimlere kadar ulaştı.

Şimdiki çocukların isimlerine bakınız çok kullandığımız,  milletin ortak malı isimlerini göremezsiniz.

Geçen gün berber arıyordum bu isimde bir yeri zor buldum .

Bu meslek de yabancı isimlerle  yazılıyor.Bir toplum dilini kaybederse çok şeyini kaybedeceğini büyüklerimiz boşuna söylememiş.

Maalesef , yabancı isim  hayranlığı devam ederse  bu durum geleceğimiz için beni endişelendiriyor.

Bir de gazetelerin köşe yazarları yazılarının içinde yabancı dilden örnekler sunmayı marifet sayıyor.Böylece yazılar okunamaz hale geliyor.Bu ağdalı ifadeler sonucu gazetelerin okuyucu sayısı gittikçe azalıyor.

Televizyon programlarında da adının önünde Prof yazan bazı konuşmacılar  kendilerini farklı göstermek için  bu tür yabancı sözcükler kullanarak akıllarınca farklı olduklarını kanıtlamak istiyor.

Bu tür programların halktan ilgi görmediklerinden habersizler.

--------------

KARAMANOĞLU MEHMET BEY HATIRLATMIŞ

1277 yılında  zamanın hükümdarı Karamanoğlu Mehmet Bey’in Divanı ile birlikte,makam sahibi beyleri ve taraftarlarına ”Bu günden sonra hiç kimse divanda,dergahta,bargahta mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil konuşulmayacak” fermanı ile dile olan bağlılığını belirtmiştir.

Karamanoğlu Mehmet Bey’in bu veciz sözleri  Karaman ilindeki heykelinde yazılıdır.

Bugün nereden nereye geldik.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.