Son köşe yazımda "OH BE NİHAYET"başlığını kullanarak Uzunköprü Köprüsünün onarımına başlanmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmiştim.

Sayısız köşe yazısı ve Televizyon haberi yaptığım bu Tarihi köprü ile ilgili olarak Belediye Başkanı Enis İşbilen kardeşim ile birçok röportajlar yapıp konu ile ilgili düşüncelerini ve çalışmalarını duyurmaya çalışmıştım.

Bir muhalefet Partisine mensup Belediye Başkanı olarak gösterdiği gayret ve özveriyi duyurmaya çalışmıştım.

Ama onun döneminde başlamamıştı.

Kısmet şimdiki Belediye Başkanı Özlem Becan'ın mış ve onun döneminde onarım başlamış oldu.

İşte bu gün geçmiş dönem Belediye Başkanı İşbilen ve Köprü ile ilgili kaleme aldığım sayısız köşe yazılarımdan birini sizlerle paylaşmak ve geçmiş dönemlerdeki gayret ve özverileri hatırlamanızı sağlamak istedim.

İşte o köşe yazım;

"Bu günkü köşe yazımda, İlimizin şirin İlçesi ve benim de kasabam olan Uzunköprü İlçesinden,Uzunköprü Köprüsünden ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen’den bahsedeceğim ve kendisi ile yaptığım söyleşiyi sizler ile paylaşacağım.

2.dönemdir Belediye Başkanlığı görevini sürdürmekte olan Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İşbilen tarihi köprü için verdiği mücadelede yine boş durmuyor.

Konu ile ilgili bilgi veren Başkan İşbilen; "kalıcı listeye alınmanın önemini bildiğimiz için bu konuda sonuna kadar mücadele sergileyip sorunu halletmek niyetindeyiz" dedi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Uzunköprü’nün kalıcı listeye alınması için başvuru yaptıklarını açıklayan Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, zor bir süreç olmasına rağmen başarılı olmak için büyük bir gayretle mücadele edeceklerini söyledi.

Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığına, Kültür Varlıkları kuruluna ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini açıklayan Başkan İşbilen bu süreçte Trakya Üniversitesi ile müşterek bir çalışma yürüteceklerini söyledi.

Başkan Enis İşbilen;"Sürecin çok zor ve meşakkatli bir süreç olduğunu biliyoruz. Öncelikle köprünün restorasyonunun tamamlanması gerekli. Bu dönemin uzun süre alacağını biliyoruz. Bu süreçte Trakya Üniversitesinin desteğini alacağız” dedi.

Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen Uzunköprü’nün kalıcı listeye girmesi için her türlü desteğin ve çalışmanın kendilerince yapılacağını ifade eden İşbilen, tarihi taş köprünün kalıcı listeye girme çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Başvuru dosyasının ve Alan Yönetimi planının hazırlanması konusunda da açıklama yapan İşbilen "Yaptığımız yazılı başvuruda UNESCO Dünya Mirası listesine girebilmek için başvuru dosyası ve alan yönetimi planı hazırlama isteği dile getirilmişti.2016 yılında yapılan yasal bir değişiklik ile bu konuda yetki Bakanlığa verilmiştir. Bu nedenle alan yönetim planı hazırlanması konusundaki başvuru Bakanlığa yapılmıştır’’dedi.

Tek isteğinin bu başvurunun kabul edilmesi olduğunu ifade eden Başkan İşbilen, Uzunköprü’nün onarım ihtiyacı konusundaki tespitlerini de dile getirdi.

Başkan İşbilen, yaklaşık 600 yıldır ayakta olan tarihi eserin kemerlerinin bir kısmında çatlaklar meydana geldiğini söyledi.

Projesi onaylanan köprünün restorasyonuna henüz başlanamadığını ifade eden İşbilen, "Köprünün restorasyonuna ilişkin proje yapılıp onaylandı ancak yapılan ihale birtakım gerekçelerle ilgili kurum tarafından iptal edildi. Köprümüz bilindiği üzere Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait bir üst yapı, bunun restorasyonu da ilgili kurum tarafından yapılacak. Köprüde kalıcı bir hasar meydana gelmeden, bir an önce ihaleye çıkılıp restorasyon çalışmalarına başlanması gerekli."dedi.

Köprünün genel durumunda sıkıntılar yaşandığını dile getiren İşbilen,‘’Uzunköprü 1427 yılında yapımına başlanan ve 1444 yılında tamamlanan muhteşem bir sanat yapısı. Bu köprü kullanılmaya başlanmasının ardından yaklaşık 700 yıldır ayakta. Ancak bir takım sıkıntılarla bugüne gelindi. Belli zamanlarda köprü de tadilat yapılmasına rağmen şu anda köprümüzün 173 kemerinden yaklaşık 55 tanesinde çatlaklar mevcut. Bu çatlaklar sadece yüzeyden göründükleri kadar değil aynı zamanda iç kısımlarda da sıkıntılar mevcut. Bu hasarlı bölgelerin bir an önce tadilat edilmesi gerekli’’ şeklinde konuştu.

Onarım ihalesinin iptal edilmesine de bir anlam veremediğini kaydeden Başkan İşbilen, bu iş ne kadar çabuk yapılırsa UNESCO kalıcı listesinde yer almamızda o kadar çabuk olacaktır dedi.

Dileriz ki bu tarihi yapı bir an önce onarılır ve Dünya Kültür Mirası listesine de girmiş olur.

Uzunköprü’müze de bu yakışır zaten."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.