Sağlık Bakanlığı illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı; Edirne 100 bin kişide 200 kişi ile zirveyi zorluyor.

Yazıktır, günahtır.

Bu kadar duyarsızlık, aldırmazlık, bencillik ve cehilce davranmak Edirne’ye yakışıyor mu?

30-35 yıl önce yerel gazetede (Edirne Gazetesi) okur yazarlık seviyesi ile ilgili yaptığımız haberlerde Edirne’den gururla bahsederdik. Nüfusumuzun büyük çoğunluğu okur yazardı.

Okuyup-yazmak demek, bilgiye kolay erişebilmek, akıllı ve zeki olmak, genel kültürü yüksek, sosyal ve kültürel yönden ileriye gitmek demektir.

Şimdi okur yazarlık ne kadar merak edenleri bilgilendirip, pandemiye geri dönelim.

TUİK’in 2015 yılı verilerine göre, Edirne %96,59 okuryazar oranıyla 81 il arasında 28. sırada yer alıyor. Edirne ilinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı ise %3,41. Edirne'de okuma yazma bilenler cinsiyet ayrımında incelendiğinde erkeklerin %98,44'ünün, kadınların ise %94,69'unun okuma yazma bildiği görülüyor.

Bu parantezi kapatalım.

Demek ki çoğumuz çeşitli derecelerde (İlk, orta, lise,üniversite) eğitimliyiz.

Eğitimli kişilerin pandemide gerekli tedbirleri almaması, ülkede eğitim bakımında geri olan bir çok ili geride bırakarak, zirveyi zorlaması kabul edilir değil.

Kendimize gelmenin zamanı geldi de geçti.

Edirne Valiliği başta olmak üzere daha sert tedbirlerin alınması, alınan kararların uygulamasının çok iyi denetlenmesi de gerekiyor.

Umursamaz kişilerin sadece kendilerini değil, bütün toplumun sağlığını tehdit ettikleri, sonu ölüme kadar gidebilen vakalara neden oldukları ortada…

Bazı illerde ve ilçelerde alınan yasaklar/tedbirler medyada yer alıyor.

Edirne olarak, gerekenlerin yapılması için daha ne kadar beklememiz gerekecek? Vaka sayısında çaresiz vaka olmak istemiyoruz.

Edirne’de yaşayanlar kendilerine yakışanı yapmak zorunda.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘’Tedbirlere uyarak normalleşmek mümkün’’ dedi.

Biz bunu tehlike geçti, işlem tamam şeklinde mi algıladık?

Yoksa; kademeli normalleşme derken, vitesi aniden 1’den 5’e mi aldık?

KURŞUN ADRES SORMALI

Edirne’de güzel bir çevreci hareket yaşandı.

Edirne Belediyesi’ninde destek verdiği Kent Konseyi ve Çevre Gönüllüleri Derneği’nin yer aldığı bu hareketle‘’Kurşun kırma, eleme, yıkama’’ tesisi  teşebbüsü şimdilik durdu.

Edirne’ye içme suyu sağlanan alanın hemen yanına ne akılla yapılacağı anlaşılamayan bu tesis için tepki veren tüm çevrecileri saygı ile selamlıyorum. Allah sizlerden razı olsun. Binlerce Edirneli, doğa size ninnettar.

Sizler bu akıl almaz olayı fark edip, harekete geçmeseydiniz neler olurdu tahmin etmek çok zor.

Başka yer yokmuş gibi bu alanı tercih eden firmanın tesis yapmak için ilk adım olan ÇED sürecinin iptal edilmesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü açıklama yayınladı.

Bu ve benzeri işleri takip eden, mesai harcayan tüm çevre dostlarına bir kez daha sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Sivil toplum örgütlenmesinin önemini böylece bir kez daha görmüş olduk.

Kurşunlu hava solumaktan, su içmekten kurtulduk.

Bu kez kurşun adres sordu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.