2015 yılında Vali Dursun Ali Şahin ile Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın uyumlu ve olumlu çalışmaları sonrasında yaşanan takas olayı ile Belediyenin uhdesinden Edirne Valiliğine geçen Makedon Kule ile ilgili  Belediye Başkanı Gürkan’a bir sohbet sırasında “Kim karlı çıktı bu takastan” diye sormuş ve şu cevabı almıştım; “Hocam,bu konuda kar zarar düşünmemek gerekir.Önemli olan bu tarihi eseri aslına uygun biçimde restore edip Edirne Turizmine kazandırmak lazım.Devletin imkanları elbette daha fazla ve maddi olanakları ile bu konuyu daha çabuk ve uygun biçimde gerçekleştirebilir.Bizde bundan mutluluk ve bahtiyarlık duyarız” demişti.

Ama her ne hikmetse bu takasın üzerinden yıllar geçmesine rağmen en ufak bir teşebbüsün dahi hayata geçmemesi bizleri üzmüştü doğrusu.

Defalarca haberini yaptığım,TV programlarımda konu ettiğim ve köşe yazıları yazdığım bu tarihi yapıt ile ilgili nihayet İlin Valisi ve İktidar Partisi Milletvekili sevindirici bir açıklama yaparak umutlarımızı yeşertti.

Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Makedon Kulesi’nin ve çevresinin restorasyon ihalesinin yapılacağını açıklarken Edirne Valisi Ekrem Canalp'te Kulenin nasıl bir işlevsellik kazanacağı konusunda bilgiler verdi ve Edirnelileri mutlu etti.

Yıllardan bu yana atıl durumda duran bu önemli tarihi yapıtın Edirne Turizmine de önemli katkılar sağlayacağı görüşünü ifade eden vatandaşlar,geçikmiş dahi olsa bu önemli eserin canlılık kazanmasının çok yararlı olacağını ifade ediyorlar.

Milletvekili Dr.Fatma Aksal yaptığı açıklamada;“Kültür Turizm Bakanlığı eliyle Makedon Kulesi ve çevre düzenlemesinin restorasyon ihalesini bugün yapıyoruz. Edirne’mize hayırlı olsun”diyerek müjdeyi verirken,Cumhurbaşkanı desteği ile Edirne'ye kazandırılan kültür ve Turizm yatırımları konusunda da bilgiler verdi.

Aksal, “Son 19 yılda Sayın cumhurbaşkanımızın desteğiyle Edirne’mize kültür ve turizm anlamında birçok projeyi hayata geçirdik, restorasyonları gerçekleştirdik. Bugün, Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle Selimiye Cami’mizin restorasyonuna başlıyoruz. İhalesi gerçekleşti. Yer teslimini de yapıyoruz. İnşallah ibadete ve ziyaretçilere ara vermeden 2025 yılına kadar Selimiye Cami’inin restorasyonunu tamamlamış olacağız.

Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı ve Mustafa Çelebi Cami’nin restorasyon çalışmaları da Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz eliyle devam ediyor. Keşan Hersekzade Ahmet Paşa ve Uzunköprü Muradiye Cami ile Evliya Kasımpaşa Cami’nin restorasyonuna en kısa zamanda başlayacağız.

Balkan Savaşları müzesi olarak hizmet verecek olan Hıdırlık Tabyası’nın da restorasyonunu tamamladık.Açılışını en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Yeni Saray Mutfakları, Kum Kasrı Hamamı, Adalet Kasrı’nın 2022 yılına kadar çevre düzenlemesini tamamlayıp hemşerilerimizin ve ziyaretçilerin hizmetine açacağız”dedi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp,Makedon Kulesi’nin kentin tarihini en iyi şekilde yansıtan müze olacağını söyledi.Canalp, “Edirne demek geçmişine sahip çıktıkça bugünü inşa etmek demektir. Edirne her şeyiyle öylesine muhteşem bir kent ki dokunduğunuz her yerden tarih fışkırıyor. Biz Edirne’yi müzeler kenti haline getirmek istiyoruz. Edirne’ye gelenlerin kalış sürelerini uzatmak. Ortaya öyle bir Edirne koymamız gerekiyor ki bir günde dönmesinler. Bu Edirne’mizin turizmine can suyu olacaktır. Makedon kulesi Edirne’nin tarihini en iyi şekilde yansıtan müze olarak Edirne’nin turizmine hizmet verecek. Edirne demek Roma kenti demek. Edirne demek Bizansında kenti demek. Edirne Osmanlı kenti, aynı zamanda Cumhuriyet kenti. Makedon Kulesi’nin en çarpıcı özelliği burada çıkacak ortaya. O kuleyi tabanından başlayacağız Roma dönemini de yansıtacak,Bizans dönemini de, Osmanlı dönemini de Cumhuriyet dönemini de yansıtacak.En üst katında Edirne’nin bütün güzelliklerini seyredebileceğimiz teras katıyla beraber Edirne’nin turizmine katkı sağlayacak bir mekan haline dönecek. Bunlar beraber çalışmamızın eseridir.Aşkla heyecanla çalışmaya devam ettikçe yapacağımız çalışmalar asla ve asla bitmez” dedi.

Bu konular ile ilgili görüş belirten vatandaşlar,İktidar Partisi Milletvekili ile İlin Valisinin uyumlu çalışmalarının daha büyük ve önemli kazanımlar elde edilmesinde etken olacağını ifade ediyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.