Ülkemizde zamanında veya erken yapılacak bir seçimin önemini halk olarak  yeterince anlamış değiliz.

İktidar partisi ve ortağı Başkanlık sisteminden yana   iktidarın gücü ile onu korumak ve devamını sağlamak peşinde .

Tüm devlet kadroları  şu anda ona göre kurulu.Sistemin devamı için tüm imkanlar kullanılacak. Tüm kurumları ile iktidarda olan bir partinin karşısında başarı kazanmak çok zor.

Bir araya gelen 6 muhalefet partisi ise  başkanlık sistemi yerine parlamenter sistemdi getirmek istiyor.Partilerin ortak kararları bu doğrultuda aralarında yaptıkları toplantılarda belirledikleri ortak   kararları kamuoyuna duyuruyor.

Bugün  birbirine karşı  iki idare şeklini savunanların seçimde mücadeleleri çetin geçecek.

Özellikle muhalefet partilerinin taşra teşkilatları bu mücadelenin önemini yeterince kavramış değiller.

Onlar seçimin daha önce yapılan seçimler gibi geçeceğini sanıyorlar.

Daha önceki seçimlerde.Bu seçimde olduğu gibi birbirinin karşı amacı olan  iki siyasi mücadele yoktu.Yapılacak seçimde birinin kazanması diğerinin son olmasını sağlayabilecek.Onun için muhalefetin işi çok zor.Muhalefet partilerinin ülkedeki  kurumsal ve medya gücünü aşarak topluma amaçlarını anlatmaları çok  daha  zor.Seçim süresince türlü engellerle karşılaşacaklarını farkında değiller.

Bu sürede aralarındaki dayanışmayı  zedelemeleri  halinde iktidarın  eline büyük koz vermiş olurlar.Böyle parçalı muhalefet partilerinin üst yönetimleri birlikteliklerini korumak için büyük çaba harcıyor.Aynı çabanın il  ilçe teşkilatlarında da gösterilmesi  gerekir.Edirne’ye baktığımızda  bu çabanın yeterli olmadığı görülüyor.Gruplar halinde yapılan alışmalar özellikle ana muhalefet partisinin eski hastalıklarının nüksettiğini gösteriyor.

Siyasi  çalışmaların birlik içinde olmaması durumunda kendilerini halka anlatmaları çok güç.

O zaman halk “ Siz kendi aranızda birlik sağlayamıyorsunuz.  Bu yapınızla nasıl iktidar olacaksınız?” deseler haksız mı olurlar.?

Diğer muhalefet partilerinin de  yapılacak seçimin önemini yeterince kavradıklarını sanmıyorum.Bu seçimin var olma yok olma gibi öneminin olduğunu  yeterince anlamamaları,zamanında veya erken yapılacak bir genel seçimin daha önceki seçimler gibi görmeleri,işi  önemsememeleri seçim sonunda  partilerinin geleceğini belirleyecek.Başarısız olmaları durumunda kendilerini halka kabul ettirmeleri çok zor olacak.Aynı durum Başkanlık sisteminden yana olan partiler için de geçerli.olacak.Aynı akıbet onlar için de geçerli.

Kısaca önümüzdeki seçim diğer seçimlere oranla daha çetin mücadele  içinde  geçmeye namzet.

Öyle olmasına karşın siyasi partilerinin sağ duyu ile hareket ederek toplumun huzurunu zedeleyecek girişimlere taviz vermemeleri gerekir.

Ülkemiz insanının  demokratik  deneyimi  belli düzeye geldi.Bu sorunun da barış içinde aşılacağı kuşkusuz.

-----------------

PARTİLER HALKA ULAŞMADA YETERLİ DEĞİL

Yapılacak seçimin bu denli önemli olmasına karşın siyasi partiler oy talep edecekleri vatandaşlara yeterince ulaşmış değiller.Halkın günden güne ağırlaşan ekonomik sorunları siyasileri zor durumda bırakacak.Politikacılar eskiden olduğu gibi hamasi nutuklarla halkın oyunu alması çok güç.İş geçim derdine dayandı mı  halk siyasi tercihlerinde daha duyarlı   davranır,geçimi seçime tercih edebilir.Ülkemizi böyle zor koşulları olacak bir seçim bekliyor.Halkı ikna eden önerilerini kabul ettiren bu seçimde başarılı olacak.Hangi kanadın başarılı olacağı konusunda partiler arasında şu aşamada belirli bir üstünlük yok.Esas mücadele bundan sonra başlayacak.Siyasiler onun hazırlıklarını  yapıyor.Kim ipi göğüsleyecek  onu da sandıkta  göreceğiz. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.