Nikah yetkisine, tepki !

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi, müftülüklere nikah kıyma yetkisi yasa tasarısına tepki gösterdi.

Nikah yetkisine, tepki !

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi, müftülüklere nikah kıyma yetkisi yasa tasarısına tepki gösterdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Temmuz 2017 Pazartesi 09:46
Nikah yetkisine, tepki !

    Meclise sunulan yasa tasarısında müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi'nden tepki gösterilmesine neden oldu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz, ''Müftülüklere nikâh yetkisi Medeni Kanun'a ve laikliğe meydan okumadır, kabul edilemez!” dedi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz  ; “Günümüz iktidarı, cumhuriyetimizin kendisini silip süpürmekle yetinmiyor, kalıntılarını bile söküp atmanın peşinde! Her gün nereden bir yara açabiliriiz, nasıl daha onulmaz sıkıntılar verebiliriz diye hamle üstüne hamle geliştiriyor... Son olarak da yerli yerine oturmuş evlilik kurumunu sarsmayı, kadınların güvencelerini kısıtlamayı iş edindi. Din görevlilerine nikah kıyma yetkisi veriyor, böylece Medeni Yasayı değiştiriyor.
“MÜFTÜLÜKLERE NİKÂH YETKİSİ”MEDENİ KANUN'A VE LAİKLİĞE MEYDAN OKUMADIR,KABUL EDİLEMEZ!
     İçişleri Bakanlığınca Müftülüklere evlendirme memurluğu yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda Değişiklik tasarısı Türk Medeni Kanunu'nun laik ruhuna, Anayasa'nın 174. maddesine aykırıdır.Evlenmenin dini makamlarca yapılması Medeni Winxbet Kanun'un ve evlenmenin laik niteliğiyle bağdaşmaz. Medeni Kanun'un en çarpıcı özelliği olan aile hukuku ve kadın hakları devrimine aykırı olan tasarı, evlenmenin şekli ve evlenmeye ehliyet açısından büyük yara alıyor. Evlenmenin resmi evlendirme memurunca yapılması, Anayasa'nın 174. maddesi 4. bendine göre Türkiye Cumhuriyetinin laiklik niteliğini koruma amacını güden devrim kanunlarından biri olarak kabul edilmiştir.İmamlar, dini konularda bilgi ve donanıma sahiptir. Medeni Hukuk'a uygun evlenmenin şartları olan, örneğin ayırt etme gücü, tek eşlilik, yaş sınırı, yakın hısımlık vb. teknik ve hayati şartlar müftüler ve imamlar tarafından hakkıyla değerlendirilemez. Ehliyet şartları yerine getirilmeden yapılan bu evlendirme miras ve nesep (soydanlık) hukukuyla ilgili sorunlar ortaya çıkarır, evlilik geçersiz ya da iptal edilebilir bir evlenme olur. Din adamlarına böyle bir yetki verilmesi Medeni Kanun'a ve laikliğe meydan okuma anlamına gelir, kabul edilemez” dedi.     

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.