Meriç ve Tunca Nehirleri, her ne kadar kıymetini bilemesek de binlerce yıldır bu coğrafyanın can damarları.

Kıymetini bilmemek bir yana, unuttuğumuz kaderine terk ettiğimiz doğal su kaynakları.

Öyle ki uzun yıllardır Edirne'nin evsel atıkları maalesef bu nehirlere deşarj ediliyor.

Nasıl oluyor bu ?

Bağla hortumu nehir alsın götürsün!

Hatta bu evsel atıkların zemine tutunmasından kaynaklı kum ve çamur birikmesinin geçtiğimiz yıllarda yaşanan büyük taşkınların da sebebi olduğu söylenmişti.

Bildiğimiz kadarıyla bu topraklarda insanoğlu yaşamaya başladığından bu yana evsel atıklar arıtılmadan nehirlere boşaltılmış.

Yazması söylemesi bile çok çirkin değil mi?

***

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın projelerinden birisiydi, 'İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri'.

Biraz uzun sürdü, sallandı vs ancak önceki gün devreye alındı.

Uzun yılların ayıbı, çevreye duyarsızlık nihayet son buldu.

Belediye Başkanı Gürkan göreve geldiği ilk dönemde 'eski çöplüğü' kapatıp katı atık işleme tesislerini açtığında, çok görünür olmayan işlere yatırım yapacağını belli etmişti.

Çöplük sorunun çözümü bunlardan ilkiydi.

Ardından en sorunlu ve zor olanı 'Altyapıya' başladı.

Halen devam ediyor, bu konuda iyi yaptı, şöyle yaptı böyle yaptıklarla bu konu uzar gider. Ancak ortada bir gerçek var ki, yapılmalıydı

Son olarak da 'İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri' ni devreye aldı.

Baktığımızda bu üçü de gözle görülür takdir edilir cinsten projeler değil.

Ancak kent halkı ve geleceği için oldukça mühim.

Amacım Recep Gürkan'ı övmek değil.

Kendisi de açılış öncesi yaptığı konuşmada, " 8 bin 300 yıllık tarihe sahip Edirne’de çeşitli nedenlerle atık su arıtma tesisi kurulamamış. Edirneliler maalesef bunun hep mahcubiyetini hissetti. 2014 yılında göreve geldikten sonra bizden önce temin edilmiş bu arsadaki çalışmaları hızlandırdık, İller Bankası ile ortak proje yaptık, ihale yetkisini İller Bankasına devrettik ve 2017 yılı sonunda Aralık ayında Edirne İleri Biyolojik Atık Su arıtma Tesisleri’nin ihalesi yapıldı. 5 Haziran 2018’de bu noktada temelini attık.3,5 yıldır yürüttüğümüz altyapı çalışmalarında da ilk yaptığımız iş atık su hatlarını toparlamak, yenilemek ve buraya bağlamak olmuştu. Birazdan düğmeye bastığımızda Edirne’nin bütün evsel atıkları, kanalizasyonları buraya toplanmaya, burada arıtılmaya ve doğa için tamamen tehlikesiz bir hale gelmeye başlayacak. Buranın hem temelini atan hem de açılışını yapan Belediye Başkanı olarak Edirne halkı adına onur ve gurur duyuyorum. Bu tesis 2033 yılına kadar günde yaklaşık 39 bin metreküp atık suyu işleyecek. Yani günlük yaklaşık 40 bin metreküp atık suyu burada işleyerek, doğaya sağlıklı bir halde bırakacağız. 2033 yılından itibaren artacağını öngördüğümüz nüfus ile beraber bu miktar 50 bin metreküpe çıkacak. Bu büyük bir rakam. Günlük olarak burada 7 ton atık çamuru çıkacak" bu sözlerle hem mahçubiyeti, hem yaptıklarını açıkça anlatmış.

Bu yaptığı 3 icraat gerçekten kent için oldukça önemli.

Sürekli dumanı tüten, çevresini zehirleyen çöplük ortadan kalktı.

Alt yapı halen devam ediyor, gelecek yıllarda umarım faydasını görürüz.

Evsel atıklar artık nehirlerimizi kirletmeyecek.

Bu önemli işleri kim yaparsa yapsın bir takdiri hak eder. Emeği geçenleri, kentimizin geleceğine yatırım yapanları tebrik ediyoruz.

Daha sağlıklı ve güzel bir çevre herkesin hakkı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.