ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, devamında şunları kaydetti:
"Türk Hukukunun gelişiminde önemli katkıları bulunan bilim ve düşünce adamı Ord.Prof.Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun siyasi görüşünü ve yaşamında benimsediği çizgiyi “Türkiye’de Üç Devir” adlı kitabından alınan şu satırlar özetler niteliktedir. "... Atatürk bizlere miras olarak bir de Atatürkçülük İlkesi'ni bıraktı. Atatürkçülük, ülkemiz bakımından, kalıplaşmış ve donmuş reformlar toplamından ibaret olmayıp, 'Çağdaş, uygarlık düzeyinin üstüne yükselmek', hiç değilse o düzeye ulaşmak ya da yakınlaşmak için her zaman canlı duran ve canlı kalacak olan bir devrimcilik ruhu, bir devrimcilik felsefesidir."
“Türk’ün geri kalması, “…Kendisini afyonlayan ve bir kanser uru gibi bütün iliklerine yayılan” softaların telkinleridir. Bu telkinler onu, bilimden, doğal olayları araştırma yolundan, hür düşünceden, aklın kudretine inanmaktan alıkoymamıştır. Buna karşılık Atatürk devri, akıl ve zekâ ile düşünüldüğü devirdir. Türk zekası, her alanda bu devirde parlamıştır. Atatürk devrimi sürecek ve devamlı olacak bir devrimdir. Amacı, her yönden Medeni ülkeler seviyesine ulaşmaktır.” diyen,
Hıfzı Veldet Velidedeoğlu 24 Ağustos 1904 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1928 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirmiş olup, 1942 yılında profesörlüğe yükselmiş ve 1948 yılında da Ordinaryüs Profesör unvanını almaya hak kazanmıştır. 1959 yılında hükümetin görevlendirmesi ile “Kat Mülkiyeti Kanunu” ön tasarısını hazırlayan hukukçunun bu çalışması 1965 yılında hemen hemen olduğu gibi kanunlaştırılmıştır.
1960 yılının sonlarında Meclisin Anayasa komisyonuna seçilmiş ve redaksiyon komitesinin başkanı olarak yeni Anayasanın yazıya geçirilmesi işinin doğrudan içinde bulunmuştur. 9 Temmuz 1961 anayasa referandumu ile yeni anayasanın halk tarafından kabul edilmesinden sonra kurucu meclisteki görevinden ayrılmış ve üniversitedeki akademik hayatına geri dönmüştür.
1975 yılı itibarı ile İstanbul Üniversitesi’ndeki görevinden emekli olan büyük hukukçu 24 Şubat 1992 tarihindeki vefatına kadar her Pazar Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Ayrıca hukuk, anı, tarih ve siyaset gibi konularda yazdığı kitapları bulunmaktadır.
Türkiye'nin tanınan birçok hukukçusunun hocası olan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularından olup aynı zamanda derneğin Onursal Başkanıdır. Velidedeoğlu, oğluna adını verdiği, bir evlat kadar sevdiği rahmetli Muammer Aksoy’un deyişiyle, “Her dönemde denenmiş, küçük hesaplara, kişisel çıkarlara kapılmamış, saygın bir kişilik, radikal uçların ve irticanın karsısında iflah olmaz bir Atatürkçü olarak sanırız tüm kuşaklar boyu hatırlanacaktır.” Velidedeoğlu, yazdığı tüm kitaplarda ve makalelerde düşüncelerini sade bir Türkçe ile aktarmaya özen göstermiştir. Bu amaç doğrultusunda 1970 yılında Tük Dil Kurumu tarafından yayınlanan iki ciltlik eserde Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu hükümlerini günümüz Türkçesi ile sade ve anlaşılabilir hale getirmiştir.
Onursal Genel Başkanımız Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ömrünü bilime adamıştır ve bu uğurda Cumhurbaşkanı olmayı bile kabul etmemiştir. 1980 ihtilali öncesinde kendisine tüm siyasi partilerin isteği üzerine Cumhurbaşkanlığı önerilmiş fakat bu öneriyi “Bilim adamlığı şahsiyetinde, siyasetin yeri yoktur.” sözleri ile reddetmiştir.
Atatürkçü Düşünce Derneği sağlam ve güvenilir rehberlere sahiptir. O rehberlerin en önemlilerinden biri hiç şüphesiz ki Onursal Genel Başkanımız Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’dur.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Millet Meclisi’nin kuruluşundan beri, çeşitli yer ve görevlerde, kimi kez de sıradan bir yurttaş olarak, tüm eylem ve yapıtlarıyla Türk Devrimi ve Atatürk İlkelerinin her dönemde inançlı savunucusu olan ve yaşamı boyunca ‘Atatürkçü Düşünce’den ödün vermeksizin tüm bilgi ve yeteneğini bir an bile vazgeçmeden Atatürk’ün amaçladığı Türkiye’nin gerçekleşmesine yönelten, Onursal Kurucu Başkanımız Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nu aramızdan bedenen ayrılışının 31. yılında hiç tükenmeyecek sevgi, saygı ve bağlılıkla anıyoruz."
Bülent Sarıçiçek