ARABACI "YAĞIŞA İHTİYAÇ VAR"

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, son yağışların üreticiler için önemli olduğunu ancak toprağın henüz yeterince suya doymadığını belirtti. Ürün gelişimi açısından şu an bir sorun olmadığını vurgulayan Arabacı, verimin tamamen önümüzdeki süreçteki yağışlara bağlı olduğunu söyledi.

ARABACI "YAĞIŞA İHTİYAÇ VAR"

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, son yağışların üreticiler için önemli olduğunu ancak toprağın henüz yeterince suya doymadığını belirtti. Ürün gelişimi açısından şu an bir sorun olmadığını vurgulayan Arabacı, verimin tamamen önümüzdeki süreçteki yağışlara bağlı olduğunu söyledi.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
25 Şubat 2025 Salı 00:00
ARABACI "YAĞIŞA İHTİYAÇ VAR"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgede etkili olan son kar ve yağmur yağışlarını değerlendirdi. Yağışların ekili alanlara fayda sağladığını ancak toprağın henüz tam anlamıyla suya doymadığını belirten Arabacı, üreticilerin önümüzdeki süreçteki hava durumuna göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Arabacı, Ocak ayının ortalarından itibaren bölgede kurak bir dönem yaşandığını, Şubat ayında gelen son yağışların ise gübreleme süreci açısından önemli olduğunu ifade etti. "Bu yağış, hem ürünün beslenmesi hem de gelişimi açısından çok iyi geldi. Ancak toprağın tamamen doyuma ulaşması ve tabanın tavlanması için yeterli değil. Önümüzdeki süreçte ihtiyacımız olan yağışları alabilirsek, buğday, ayçiçeği ve kanola için daha iyi bir sezon geçirebiliriz" dedi.

"GEÇEN YIL KAYIPLAR YAŞANMIŞTI"

Arabacı, geçen yıl özellikle ayçiçeğinde büyük kayıplar yaşandığını hatırlatarak, üreticilerin bu yıl nasıl bir yol izleyeceğinin hava şartlarına bağlı olduğunu söyledi. "Geçtiğimiz sezon ayçiçeği verimi felaket seviyesindeydi. Üreticiler genellikle erken ekimi tercih ediyor, ancak bu yıl ne olacağını hava şartları belirleyecek. Erken ekimin avantajları var ama toprağın tavı oluşmadan ekim yapmak riskli olabilir" şeklinde konuştu.

Tarımda bilinçli üretimin önemine de değinen Arabacı, "Bakanlık ve il müdürlüğümüzle birlikte yapılan araştırmalar üreticilerimiz için büyük önem taşıyor. Babadan kalma yöntemlerle ekim yapan üreticilerimizin bilimsel verilerle desteklenmesi gerekiyor. Biz de Ziraat Odası olarak saha ekibimizle üreticilerimize doğru bilgiyi ulaştırmaya çalışıyoruz" ifade etti.

Son olarak, üreticilerin hava şartlarını yakından takip etmesi gerektiğini belirten Arabacı, "Bu yılın nasıl geçeceğini tamamen önümüzdeki süreçteki yağışlar belirleyecek. İnşallah yeterli yağış alırız ve üreticilerimiz için verimli bir sezon olur" dedi.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.