ASFALT SEZONU BAŞLIYOR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, altyapı çalışmalarında önemli bir yol aldıklarını belirterek, “İşin zor kısmı bitti. Bundan sonra kolay kısımlar kaldı. Şimdi kentte asfaltlama çalışmalarına başlıyoruz. Nisan 15 gibi ana arterlerden asfaltlama çalışmalarına başlayacağız. Hemşerilerimiz 2 yıldır yollardan şikayetçiler ve haklılar bu yaz bütün yollar yapılacak ve bir sıkıntı kalmayacak” dedi.

ASFALT SEZONU BAŞLIYOR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, altyapı çalışmalarında önemli bir yol aldıklarını belirterek, “İşin zor kısmı bitti. Bundan sonra kolay kısımlar kaldı. Şimdi kentte asfaltlama çalışmalarına başlıyoruz. Nisan 15 gibi ana arterlerden asfaltlama çalışmalarına başlayacağız. Hemşerilerimiz 2 yıldır yollardan şikayetçiler ve haklılar bu yaz bütün yollar yapılacak ve bir sıkıntı kalmayacak” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Nisan 2022 Cuma 06:07
ASFALT SEZONU BAŞLIYOR

Belediye Başkanı Gürkan, Kent Ormanı Belediye Tesislerinde yaptığı basın toplantısında, seçildikleri günden bu yana 3 yıl içinde yaptıklarını anlattı. Edirne halkının iki dönem belediye başkanlığı bir dönem de milletvekilliği görevini kendisine verdiğini hatırlatarak, Edirne halkına teşekkür etti.

Başkan Gürkan, kentin içme suyu sorunu çözdüklerini belirterek, “Yıllardır içme suyunu temin ettiğimiz Süleoğlu Barajı ekonomik ömrünü doldurmuş durumdaydı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yönlendirmesiyle Kırklareli Kayalı Barajı’ndan 58 km mesafeden binlik çelik borularla isale hattı yaptık. Kayalı barajından yıllık 20 milyon 500 bin metreküp temiz içme ve kullanma suyu sözleşmesi yaptık. Bu yatırımı bizim adımıza DSİ gerçekleştirdi. Bunların parasal hesabı beni bitti.Şu an yaklaşık 76 milyon 30 yılda 30 eşit taksitle DSİ’ye ödeyeceğiz, bu yıl ödemeye başlıyoruz” dedi.

EDİRNE KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA VE BERTARAF TESİSLERİ

Yine bu dönemde Trakya’nın en büyüğü, Türkiye’nin ilk 5 tesisinden biri olan Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’ni hizmete kazandırdıklarını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu tesis ile Edirne’deki 60 yıllık çöp sorunu çözdüklerini belirtti. 160 dönümlük bir arazi üzerine kurulan bu tesislerde Edirne, Lalapaşa, Süloğlu, Havsa ve İl Özel İdareye bağlı 92 köyün çöpünün bu tesislerde arıtıldığını belirten Gürkan, “2014 yılı öncesinde kimse altyapıyı konuşmuyordu. Herkes çöpü konuşuyordu. Çünkü çöplük sürekli tutuşuyordu, Yeni İmaret ve Yıldırım’da oturan vatandaşlarımız, camlarını, kapılarını açamıyorlardı. Hasta olma riskleri vardı. 2014 seçimlerini hatırlıyorum ben, tüm vatandaşlarımız ilk çöplüğü söylüyorlardı. Biz o zaman söz verdik, 18 ay içinde çözeceğiz bu sorunu diye ve bu sorunu çözdük” ifadelerine yer verdi.

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYORUZ

 Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nin hizmete sunduktan 1 yıl sonra da çöpten elektrik üretmeye başladıklarını belirten Gürkan, “Bugün çöpümüz yetmiyor, daha çok çöpümüz olsa daha çok işleyebilecek kapasitemiz var. 2021 yılında çöpten 10 milyon 120 bin kWh /saat elektrik ürettik. Bu bunu Enerji Bakanlığı’na kWh saati 13.3 dolar/cent satıyoruz. Bir taraftan çöplüğün yapım borçlarını ödüyor bir taraftan da para kazanıyoruz. Türkiye’de kuru fermantasyon yöntemiyle çöpten gaz, gazdan elektrik üreten ilk ve tek tesis. Şuanda tamamen otomatik ayrıştırmaya geçti. Şuanda yıllık 92 bin çöpümüz var.  ” dedi.

 Gürkan, Türkiye’de, 1397 belediye arasında, bertaraf ücreti ödenmeyen tek tesis olduklarını söyledi.

EDİRNE ASKER HASTANESİ ŞEHİTLİĞİ

Türkiye’nin ikinci büyük şehitliğini Edirne’ye kazandırdıklarını belirten Başkan Gürkan, “Edirne Belediyesi’nin Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın işbirliği ile Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’ni yaptık. Burada 52 bin şehidimizin yattığını tespit ettik ve 5 bin 5 tanesinin kayıtlarını bulduk. Asker Hastanesi Şehitliği, Çanakkale’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği” ifadelerine yer verdi.

TARİHİ ELEKTRİK FABRİKASI

1930 yılında İtalyanlar tarafından yapılan ve jeneratörler vasıtasıyla 1980 yılına kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan Tarihi Elektrik Fabrikası işlevini yitirdikten sonra atıl durumda kaldığı ve görev geldikten sonda Tarihi Elektrik Fabrikası binasını tekrar işlevsel hale getirmek adına çalışmalara başladıklarını belirten Gürkan, “Restorasyonuna 2015 yılında başladık 2017’da bitirdik. 2017 yılında Anneler Günü’nde Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak hizmete açtık. Orada yaşadığımız sorunları biliyorsunuz. 1 yıl kadar nikah yaptık. İnsanlar çok da mutluydu. Çeşitli nedenlerle nikah yapma hakkımız elimizden alındı. Davalar açıldı, mahkemeler devam etti. Türk Kültürü El Sanatları Üretme ve Geliştirme Merkezi olarak Edirnelilerin hizmetinde” dedi.

AB’DEN 1 MİLYON EURO HİBE ALDIK

Başkan Gürkan açıklamalarına şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği’nden 5 proje aldık bu süreçte . Toplamda 1 milyon Euro hibe aldık. Trakya Kalkınma Ajansı’ndan da yaptığımız projeler için 6 milyon 100 bin lira hibe aldık. En önemlisi 2015 yılında belediyemizin envanterine kazandırdığımız Edirne Kent Müzesi’ni yaşama geçirdik.

“MADDE BAĞIMLILIĞI DANIŞMANLIK HİZMETİNİ TEK VEREN BELEDİYEYİZ”

Madde bağımlılığı ile mücadele çok önemsediğimiz konu. İyice küçük yaşlara düşmeye başladı. Bu konuda danışmanlık hizmetini veren tek belediyeyiz. Kimseden tek kuruş almadık. Madde bağımlılığı ile mücadelede toplam 18 bin kişiye eğitimi ücretsiz verildi”dedi

“AMATÖR SPOR KULÜPLERİN 6 MİLYON 634 BİN 507 LİRA DESTEK SAĞLADIK”

2014 yılından bugüne amatör spor kulüplerimize 8 yıldır lisans dönemlerinde maddi destek vermeye devam ediyoruz. Bugüne kadar amatör spor kulüplerine 6 milyon 634 bin 507 lira destek verdik. Kulüplerimizin takım, sporcu sayılarına göre maddi desek vermeye devam ediyoruz. Sadece futbol değil halkoyunları, voleybol, judo, basketbol olmak üzere tüm amatör sporlara destek veriyoruz.

BU YIL ASFALT İŞİNİN TAMAMINI BİTİRECEĞİZ

Pandemi nedeniyle çalışmaların biraz aksadığını, kredi nedeniyle da yavaşladığını belirten Gürkan, “Baharla birlikte hızlanıyor çalışmalarımız. İçme suyunda 385 bin İçme Suyu Projesi’nin 161 bin metresi yapıldı ve %42’si bitirildi. Kanalizasyonda 107 bin metre projemiz vardı 99.728 metresi yapıldı ve %93,47’si bitirildi. Yağmur suyu en başta 30 kilometreydi ama sonrasında ihtiyaca göre biraz daha arttırdık ve 40 bin 747 metreye çıkardık. Bu kapsamda 17 bin 420 metre yapıldı. %42,75’i bitirildi. Toplamda baktığımızda hep 520 Km diyordum ben bu 532 Km’ye çıktı. Bu güne kadar 278 bin 598 metresini yaptık geriye 253 bin 905 metre kaldı %52.2’si tamamlandı. Bu kapsamda 212 bin metrekare kilit parke taş döşemesi yaptık ve 41 bin 506 ton da asfalt serdik. 10 adet taksi durağını da yeniledik. Bir yıldır Güney Çevre Yolundaki kot probleminden İlhami Ertem Lisesi’nden başlayıp bu bölgeye kadar devam edecek projeyi de İller Bankası en nihayetinde onayladı. Güney Çere Yolu zaman zaman kapatılarak bu proje tamamlanacak. Bu süreçten sonra geriye çok büyük bir işimiz de kalmayacak.  2 adet 5.000 tonluk su depomuz vardı. Birisi Buçuktepe mevkiinde biri de Lalapaşa Kavşağında yapılacak.  Bu yıl arkadaşlarım ilk asfalt ihalesini yaptılar. 2021 yılında asfalt planetimizi yenilemek için 3 milyon TL yatırım yaptık. Şimdi de KDV hariç 4.5 milyon TL yatırım yaparak asfalt planetimizi tamamen yeniliyoruz. Doğalgazımızı da bağladık bu süreçte o da yaklaşık 2 milyon TL’lik bir maliyet. Yani asfalt planetimiz baştan sona yenilenmiş oluyor. Şu anda 120 ton/saate yükseliyor kapasitesi. Bu çalışmalar Mayıs Ayı’nın 15’i ile 20’si arasında bitecek. Biz bu süreçte havayı kaçırmamak adına ilk etapta 30.000 ton hazır asfalt alarak sereceğiz. Nisan 15 gibi ana arterlerden başlayacağız. Hemşerilerimiz 2 yıldır yollardan şikayetçiler ve haklılar bu yaz bütün yollar yapılacak ve bir sıkıntı kalmayacak. Son bahsettiğim yapımı devam edecek altyapı çalışmaları ile ilgili bazı yollarda yine bozulmalar yaşanacak onları da hemen akabinde yapacağız” dedi.

KIRKPINAR 27 HAZİRAN 3 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA

Kırkpınar 27 Haziran 3 Temmuz tarihleri arasında.  Uzun yıllardır ara verilmiş olan yemek yarışmaları ve gürmüz çocuk etkinliklerini yeniden düzenleyeceğiz. Küçük çocuğu olanlar kispetlerini diktirip hazırlıklarına başlayabilir. Göreve geldiğimizde yaptığımız ama kesilen Türkiye Jokey Kulübüyle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri At Yarışı Koşusu’nu devam ettirmek istiyoruz. Bu yıl Kırkpınar Haftası’nda 19 Haziran’da Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri logolu milli piyango çekilişini yaptıracağız.

RAMAZAN ETKİNLİKLERİNE DEVAM EDİYORUZ

Geçmişte, 24 mahallede Ramazan Ayı etkinlikleri yaptık. 2022 Edirne Yılı’nda bu etkinlikler sürecek. Bu yıl bir noktada Ramazan etkinliğimiz olacak. Geleneksel olarak Şehit Aileleri ve gazilerimizle birlikte iftar vereceğiz. Kadir gecesi yerini belirlemedik. Saraçlar Caddesi’de olabilir, uygun olursa Selimiye Meydanı’da olabilir Kadir Gecesi’nde halkımıza açık 10 bin kişilik iftarımızı Edirneliler’le yapacağız.”

8 YILDA 240 YENİ EV

Sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında dar gelirli vatandaşların birçok konuda yanlarında olduklarını belirten Gürkan, “Bu bağlamda 240 vatandaşımızın ya evini yaptık yada evini onardık. Geliriniz ne olursa olsa insanın 2 temel ihtiyacı var. Günde en az 1 öğün yemek yetmez; ikincisi de akşam oldu mu başını sokacak bir çatı olması. Çocuklarımızdan başarı istiyorsak, dar gelirli vatandaşlarımızın içine düştükleri bu durumdan çıkartmak istiyorsak, dar gelirli vatandaşlarımızın çocuklarına iyi bir eğitim sağlamak zorundayız. Bu vatandaşlarımıza 8 yılda 240 tane yeni ev yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

KIRKPINAR DÖKÜMANTASYON MERKEZİ

Edirne’nin en önemli markalarından biri olan Kırkpınar ile ilgili bir dokümantasyon merkezi oluşturduklarını belirten Gürkan, yaklaşık 60 bin belgenin dijital ortama aktarıldığını söyledi.

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ

2016 yılında 3 Aralık Dünya Engeliler Günü’nde Edirne Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdiklerini belirten Gürkan, bu merkezin Resim Atölyesi, Bilgisayar Odası, Spor Salonu, Toplantı Salonu ve Sosyal Yaşam Alanlardan oluştuğunu söyledi.

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ

2014 yılında göreve geldiklerinde ilk yaptıkları işlerden birinin de Sokak Sağlıklaştırma Projeleri’ni hazırlamak olduğunu belirten Gürkan, “Tarihi dokusunu kısmen kaybetmiş, kısmen koruyan 29 sokağı belirledik. Tek tek evler çalışıldı, binalar çalışıldı. Bunun sonucunda 28 sokağın sokak sağlıklaştırma projeleri bitti. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na onay için gönderdik. Uzun süren bir inceleme dönemi oldu. Ardından Balık Pazarı Caddesi ile başladık. Vatandaşlarımızdan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Normale onların dış cephelerini onarıyoruz. Örnek olmasını istedik. Balık Pazarı - Maarif Cd. Arası, Makedonya Kulesi Çevresi Babademirtaş Sk. - Tahtalı Hamam Sk. Arası, Halebiye Medrese Sk. - Maarif Cd. Arası, Türk Ocağı Caddesi’nin ihaleleri gerçekleştirildi” dedi.

CUMHURBAŞKANININ GELECEĞİNİ DUYDUM, İNŞALLAH GELİR AÇILIŞI BİRLİKTE YAPARIZ

Başkan Gürkan, “Selimiye Camisi ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenlemesi Projesi”nin  birinci ve ikinci etap çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade ederek, “Projenin birinci ve ikinci etapları önümüzdeki ay bitecek. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanı'nın geleceğini duydum ben. İnşallah açılışa gelir ve hep beraber meydanın açılışını yaparız.

Toplamda 72 bin metrekarelik bir alanın rekreasyonu yapılıyor. Selimiye'nin ön tarafında Eski Cami'ye bakan tarafta kalan alanın büyüklüğü 52 bin metrekare. Bu meydan Türkiye'nin en büyük meydanlarından birisi. Vatandaşlarımız meydanın beton olduğunu söylüyor. Orada kullanılan betonun eskiye oranla yüzde 30 daha az. Sadece ön tarafta 25 bin metrekare yeşil alan olacak. Bitkiler ve ağaçlar dikilmeye başlandı. Biraz sabır. Orası kısa süre sonra yemyeşil olacak.”

BANDO CİĞER FESTİVALİ 13-14-15 MAYIS’TA

Başkan Gürkan, Bando Ciğer festivalinin 13-14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacağını hatırlatarak, “Uluslarası Bando Ciğer Festivalini devam ettireceğiz. Buna Balkan Gastronomisi ve dans ekipleri gösterileri ekleyeceğiz. Kakava ve Hıdırellez Festivaline ilgi gittikçe artıyor. 2020-2021’de ateşi sembolik yaktık. İnşallah bu yıl bayramın hemen ertesinde konuklarımızla kalabalık şekilde Kakava ateşimizi yakarak şenliklerimizi başlatacağız.”dedi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.