“ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ÜZERİNDE OLMALI”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, gıdanın tekelleşmesine acilen bir önlem alınması gerektiğini bildirdi. İriş ayrıca ülkede denklik sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Denklik sağlanmadığında refah olmaz. Asgari ücret konusunda da yoksulluk sınırının en azından bir tık üzerinde olmalı” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ÜZERİNDE OLMALI”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, gıdanın tekelleşmesine acilen bir önlem alınması gerektiğini bildirdi. İriş ayrıca ülkede denklik sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Denklik sağlanmadığında refah olmaz. Asgari ücret konusunda da yoksulluk sınırının en azından bir tık üzerinde olmalı” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Ekim 2021 Cuma 06:38
“ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ÜZERİNDE OLMALI”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, gıdanın tekelleşmesine acilen bir önlem alınması gerektiğini bildirdi.

İriş, Saadet Partisi İl Binasında yaptığı basın toplantısında, gıda konusuna değindi. Fıdanın vazgeçilmez olduğunu sözlerine ekleyen İriş, “Gıda, hava ve sudan sonra gıda gelir. Gıdalarımızın yeterli, sağlıklı ve erişilebilir olması gereklidir. Gıda deyince ilk akla gelen tarım ve hayvancılık faaliyetleridir. Ülkemiz bu konuda iyi bir potansiyele sahiptir. Tarımsal üretim, sanayiden farklı olarak iklim şartlarına bağlıdır. Zaman ile de doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla temel ihtiyacımız olan gıdaların üretiminde, tarım ve hayvancılık, ayrı bir özene ve çok kapsamlı desteğe ihtiyaç duyar” dedi.

TARIMDA TEŞVİK ÖNEMLİDİR

Tarımda, planlamaların, teşviklerin ve takiplerin önemli olduğunu da vurgulayan İriş, şunları söyledi:

“Üretilen ürünlerin hazırlanıp, tüketiciye kadar ulaştırılması da apayrı bir öneme sahiptir. Aslında, sadece gıda ürünlerinin değil diğer temel ihtiyaçların da tüketiciye ulaştırılması süreçleri çok önemlidir. Tüm gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticareti, büyük bir pazarı oluşturur. Bu pazar 85 Milyon insanımızın pazarıdır. Üretimin her kademesinde gerek kalite gerek fiyat/maliyet çalışmaları, doğru bir şekilde planlanıp yapılırken, pazardaki yapılanmalar da titizlikle takip edilmelidir.

KOOPERATİF MARKETLER SAMAN ALEVİNE BENZER

Bu büyük pazarın adil, doğru ve faydalı bir yapılanma zeminine oturtulması gerekir. Bu sağlam zemin sağlanamadığı için, bir bakarsınız, sebze meyve satan “halk tanzim” ’ler kurulmuş, bir bakarsınız “kooperatif marketleri” kurulmuş. Saman alevine benzeyen bu ve benzer uygulamalar ile halkın refahına bir katkı sunmak, mümkün olmaz.

GIDA PAZARI TEKELE BIRAKILAMAZ

Biraz evvel de bahsettiğimiz gibi gıda ve ihtiyaç maddeleri pazarı çok büyük bir pazardır. Bu pazar birkaç ailenin, birkaç markanın gücüne, tekeline bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Gerek üretim gerek ticaret açısından fevkalade bir istihdam ve gelişme potansiyeline sahip bu pazarın, devletimiz tarafından yeniden ele alınması, adilane bir şekilde hukuki düzenlemelerin yapılması zamanı çoktan geldi, geçmektedir.

Zira bu tekelleşen yapılar, sadece ticari alanda değil, yavaş yavaş üretimde de tekelleşmeye doğru gitmektedir. On birim istihdam sağlarken, yüz istihdamı yok etmektedirler. Bu tekeller yüzünden, gençlerimizin teşebbüs heyecanları sönmektedir. Kendi işlerini kurabilmeyi hayal bile edemeyecek hale gelmektedirler.

VİCDANLA ÖRTÜŞMEYEN ANLAYIŞLARA SICAK BAKAMAYIZ

Bu büyük pazarın adil ve dengeli bir yapıya kavuşturulmasının önemi hakkında söylenebilecek çok şey vardır. Hatta bu konuda doktora çalışmaları yapılmalıdır. “Ne yapalım? Batıda da böyle. Büyük balık küçük balığı yutar.” gibi vicdani mesuliyet taşımayan anlayışlara, sıcak bakamayız. Bu bizim değerlerimizle örtüşmez.  Neticede batıdaki her şey vicdani ve insani değildir.”

MUHALEFET ÇÖZÜM ÖNERMELİDİR

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İriş, muhalefetin de görevini yerine getirmesi gerektiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Muhalefetin görevi yapılanları iyi analiz edip yanlışları, aksaklıkları dile getirmektir. Ama dile getirmekle iş bitmez. Muhalefet çözüm de önermelidir.  Evet, muhalefet etmek, tenkit etmek kolaydır. Aynı zamanda da gereklidir. Ancak iyisini, doğrusunu hazırlamadan, önermeden yapılan kuru muhalefet de ağız dalaşından başka bir işe yaramaz. Hatta kamplaşmaya, kutuplaşmaya sebebiyet verir.  Milli Görüş hareketi olarak 50 yıldan beri ülkemiz ve milletimizin refahı için ne söylediysek arkasındayız. Neye muhalefet ettiysek beraberinde çözümlerimizi de önerdik. 85 milyon insanımızı ilgilendiren Türkiye Pazarı ile alakalı yaptığımız kısa değerlendirme için, gayet tabi tekliflerimiz de var.”

ASGARİ ÜCRETE DE DEĞİNDİ

İriş, ülkede esnafı ve halkın bütçesinin denk olması gerektiğini de hatırlatarak, “Denklik sağlanmadığında refah olmaz. Asgari ücret konusunda da yoksulluk sınırının en azından bir tık üzerinde olmalı” şeklinde konuşarak sözlerine sonlandırdı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.