CEZALAR ARTTI, SÜRÜCÜLER DİKKAT!

Trafik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan  yasa tasarısı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğü girdi. Yeni yasayla trafik cezaları arttı. 

CEZALAR ARTTI, SÜRÜCÜLER DİKKAT!

Trafik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan  yasa tasarısı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğü girdi. Yeni yasayla trafik cezaları arttı. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Ekim 2018 Pazartesi 08:18
CEZALAR ARTTI, SÜRÜCÜLER DİKKAT!

Trafik Kanunu ile bazı kanunlarda  değişiklik yapan yasa tasarısı Remi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni trafik yasasıyla araç hız sınırlarında yüzde 10-30 ile yüzde 30 üzeri şeklindeki kademeli  ceza yaptırımına a yüzde 50’den  fazlası  şeklinde yenisi ilave edildi.

Böylece hız sınırını yüzde 10-30 aşan sürücülere  235 lira para cezası uygulanacak.hız sınırını yüzde 30-50 arasında aşan sürücülere ise  488 lira,  onun üzerinde hız yapan sürücülere ise 2 bin lira para cezası yazılacak.

İKİ KEZ İHLALDE EHLİYETE EL KONULACAK  

Hız ihlalinin yılda beş kez tekrarı halinde  sürücünün belgesine  bir yıl süreyle el konulacak. Bu kapsamda beş yıl içinde  sürücü belgesi iki kez alınan  sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.

Bu durumda olan sürücüler Psiko-Teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi  sonucunda  sürücülüğe engel hali bulunmadığı  takdirde, sürücü kurslarına katılarak tekrar ehliyet alabilecek.

 Halk arasında el freni çekilmesi veya  başka yöntemlerle aracını anı olarak  yönünü değiştiren  veya kendi etrafında  döndüren sürücülere  5 bin 10 lira ceza uygulanacak.

Bu sürücülerin ehliyetine 60 gün süre ile el konulacak. Yasa kapsamının dışında  olup, çakar lamba, siren ve benzeri  ışıklar veya  sesli cihazlar kullananlara  2 bin lira para Cezası verilecek.

Abartılı egzoz kullananlara  bin iki lira, muayenesiz  araç kullanımına 235  lira  ceza verilecek.

Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru  bir yıl içinde  üç kez kırmızı ışık ihlali yapanların 30 gün, ikinci kez   üç defa ihlal edenlerin 45 gün üçüncü ve daha fazla ihlal edenlerin ehliyetlerine 60 gün el konulacak.

Seyir halinde cep telefonu kullanan sürücülere 235 para cezası verilecek.

YAYALARA GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

Yasa ile birlikte  araç sürücülerinin durarak yayalara ilk  geçiş  verme  zorunluluğu  getirildi.

Sürücüler, yaya veya okul geçişlerinin yanı sıra kavşaklara  giriş ve çıkışlarında  yavaşlayacak. Bu kurala uymayan sürücülere 488 lira para cezası uygulanacak.

Ayrıca, yayaların geçişlerde araçların  hız ve uzaklığını  göz önünde bulundurma  yükümlülüğü kaldırıldı.

 Bu konuda Kara Yollarına denetim yetkisi verildi.

Tescil belgesi ve plakası olmayan araçların sürücülerine   bin iki lira ceza kesilecek. Hurda araçla trafiğe çıkanlara ise 2018 lira ceza verilecek.   

Fikri Yalın

NOT BİR TRAFİK KONTROL RESMİ  KULLANILABİLİR. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.