ÇİFTÇİYE KANUNSUZ FAİZ!

Çiftçiye kullandırılan kredilerdeki skandalı ortaya çıktı. Milli Gazetede yer alan habere göre çiftçi, hem faize bulaştırılıyor hem de çiftçiden kanunsuz faiz tahsil ediliyor!

ÇİFTÇİYE KANUNSUZ FAİZ!

Çiftçiye kullandırılan kredilerdeki skandalı ortaya çıktı. Milli Gazetede yer alan habere göre çiftçi, hem faize bulaştırılıyor hem de çiftçiden kanunsuz faiz tahsil ediliyor!

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Ağustos 2018 Perşembe 08:28
ÇİFTÇİYE KANUNSUZ FAİZ!

Bir zamanların ‘tarım ülkesi’ Türkiye’de çiftçinin artık borçsuz ve bankasız üretim yapamaz hale geldiğini kaydeden Edirne Saadet Partisi Tarım Komisyonu Başkanı Mansur İriş, “Tarlasını ekebilmek, masraflarını karşılayabilmek için bankalara mahkûm edilen çiftçiye bir de ‘kanunsuz ve fahiş faiz’ ödetiliyor. Yüzde 8 faizle kredi kullandığını sanan çiftçiden ayrıca yüzde 14,5 ’gizli faiz’ alındığı ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

YÜZDE 8 GÖSTERİLİP YÜZDE 22,5 TAHSİL EDİLİYOR!

İriş, devamla; “Bakanlar Kurulu kararına göre çiftçiye yüzde 8’den kullandırılması gereken tarımsal krediler, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2012 yılında yaptığı bir anlaşmadan dolayı yüzde 22,5’ten kullandırılıyor. Bunlardan haberi olmayan çiftçinin borcu böylece katlanıyor. Türkiye’de hiçbir sektörde yüzde 22.5 kârlılık oranı bulunmazken, çiftçinin kullandığı krediden yüzde 8 doğrudan, yüzde 14.5 de gizli faiz tahsil ediliyor. Bu durum ülke tarımının neden yerlerde süründüğünü acı bir şekilde gözler önüne seriyor. Çiftçi, bu yüzden bir türlü belini doğrultamıyor” dedi.

GİZLİ FAİZDEN ÇİFTÇİNİN HABERİ OLMUYOR!

Gelinen noktada piyasa faizleri yüzde 22,5’lara çıkarken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ‘kaynak kullanım ücreti’ de yüzde 12,5 ile zirve yaptı. Yani Tarım Kredi’den yüzde 8 indirimli tarımsal kredi kullanan çiftçi, yüzde 12,5 oranında da ‘kaynak kullanım ücreti’ adı altında ayrıca bir faiz ödüyor. Kredi kullanırken ekteki belgeleri tam okuyamayan çiftçi, ‘gizli faizden’ ancak kredisini öderken haberdar oluyor.

ÇİFTÇİNİN ÜRETİM YAPMASI İMKÂNSIZ HALE GELDİ!

Türkiye şartlarında hiçbir sektörde yüzde 22.5 oranında karlılık bulunmadığına vurgu yapan Mansur İriş, “Çiftçiye yüzde 22.5 maliyetle kredi kullandırılması ülke tarımının neden içler acısı duruma düştüğünü gözler önüne seriyor. Bu şartlarda çiftçinin üretim yapması imkânsız hale gelirken, bu konuda yetkililerin bir çözüm üretmemesi ise düşündürücü bulunuyor. Çiftçiyi mağdur eden bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.