“ÜRETİCİNİN HAKKINI GASP ETMEYİN”

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatı için 15 Ağustos'tan itibaren geçerli belirlediği artışın 1 Ağustos'tan başlamasını talep ettiklerini ve çiğ sütteki zamma Merkez Bankası tarafından gelen müdahalenin yemdeki zamma da gelmesi gerektiğini söyledi.

“ÜRETİCİNİN HAKKINI GASP ETMEYİN”

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatı için 15 Ağustos'tan itibaren geçerli belirlediği artışın 1 Ağustos'tan başlamasını talep ettiklerini ve çiğ sütteki zamma Merkez Bankası tarafından gelen müdahalenin yemdeki zamma da gelmesi gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Ağustos 2018 Perşembe 08:29
“ÜRETİCİNİN HAKKINI GASP ETMEYİN”

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez  birlik binasında süte gelen zamla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Edirne Suiçmez, soğutulmuş çiğ sütün fiyatının 1.70 olarak belirlendiğini belirtere, “Ulusal Süt Konseyi 27 Temmuz günü ortak paydaşları bir araya gelerek soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 1.70 olarak belirlendi. Burada çiğ sütten kastı üreticinin eline geçecek para 1.60 kuruş. Bundan önce üreticinin eline 1.44 kuruş geçiyordu. Yani buradaki zam oranı 1.16 oranında bir farktır. Ancak burada baktığınız üzere bu fiyatın geçerlilik tarihi belli değildir. Bu ne zamandan itibaren geçerli burada hiçbir tarih yok. Aynı gün biz bu açıklamaya itirazımızı yaptık. Hem bu soğutma giderleri için itirazımı yaptık hem de bir tarih belirlenmemesi yüzünden itirazımızı yaptık. Sosyal medyada bazı arkadaşlar bunu paylaşmaya acele ettiler. Burada bütün herkesin referans aldığı fiyat Ulusal Süt Konseyi’dir.

“NE OLDUĞU BELLİ OLMAYAN AÇIKLAMALAR”

10 yıldır ilk defa konseyin iki günde, üç günde bir ne olduğu belli olmayan açıklamalar yaptığına şahit olduğunu belirten Suiçmez,  “Bizim bu itirazlarımız sonrası Ulusal Süt Konseyi bir toplantı yaptı. Dün yine bir açıklama geldi ve acayip bir olay. Ben burada 10’uncu yılıma giriyorum konseyin bu güne kadar iki günde, üç günde ne olduğu belli olmayan açıklamalar yaptığına ilk defa şahit oluyorum. Açıklama şu; ’15.08.2018 – 31.12.2018 dönemlerine ait tavsiye fiyatı Merkez Bankası’nın uyarısıyla 15 Ağustos olarak soğutulmuş çiğ inek sütü 1.70 olarak belirlenmiştir.’ Bizim burada soğutma giderleri zaten üreticiye kaldı. Yani bu açıklamaya göre üreticinin eline geçecek rakam 1.60. Ancak işin daha enteresan kısmı 15 Ağustos’tan geçerli. Bunun peşini bırakmayacağız. Özellikle 15 Ağustos – 1 Ağustos olayının peşini bırakmayacağız. 15 günle bizim üreticimiz ölmez de kurtulmaz da. Ama Allah için bunu 1 Ağustos yapın. Şimdi 15 Ağustos’a kadar farklı bir fiyat faturası keseceğiz, 15 Ağustos’tan 31 Ağustos’a kadar farklı bir fatura keseceğiz. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştık. Bu çok enteresan ama bu konu, bu 15 günlük üretici hakkının peşini bırakmayacağız.  Buradan ben sanayicilerimize de sesleniyorum. Konsey bunu açıklamış olabilir. 15 günlük üreticinin hakkını gasp etmeyin.” Diye konuştu.

“BU ZAMLAR OLURKEN SİZ NEREDEYDİNİZ”

Merkez bankası yetkililerine seslenen Suiçmez, “Merkez bankası ilk defa müdahale etti. Ben buradan Merkez Bankası yetkililerine seslenmek istiyorum. Size saygımızda var düşüncülerinizi biliyoruz. Ülkemiz sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Bu memleket hepimizin ama el insaf. Biz süte fiyat farkını şubat ayında aldık. Şubat ayında süt 1.44 olmuş. Süte zam aldıktan sonra yeme gelen zamları ben size söyleyeyim. Şubat ayının sonunda yüzde 5.8 zam gelmiş. Durmamış devam etmiş. Nisan ayının sonunda 6.12 bir daha gelmiş. Yine durmamış. Mayıs ayının sonunda 8.24 yemlere zam gelmiş. Bakın biz 1.44 zammını aldıktan sonra yeme gelen toplam zam yüzde 27’dir. Ben şimdi bu değerli bürokratlarımıza soruyorum. Bu zamlar olurken siz neredeydiniz. Bu zamlara neden müdahale etmediniz. Bu zamlara da müdahale etseniz eyvallah. Bizim burada 15 günümüze müdahale ediliyor. Şimdi bu dönemde bizim aldığımız zam ne? Süte yüzde 6 gibi bir zam gelmiş. Şimdi bu son gelen zam farkı yüzde 11’dir. Toplamda yüzde 17, yeme gelen zam ise yüzde 27.74’tür. Merkez Bankası yetkilileri işlenmemiş gıda fiyatlarıyla işlenmiş gıda fiyatları arasındaki makas açıldı diyor. Bu makas açılmasının sebebi üretici değil. Bu makası biz açmıyoruz. Süte 1.44 geldikten sonra market raflarındaki ürünlere ne kadar zam geldi? Bunlara da müdahale edin. “ Dedi.

Suiçmez, üretici birlikleri olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım talep edeceklerini dile getirerek, "Cumhurbaşkanımızdan aradaki 15 günlük süreyi talep ediyoruz. Bunun çözüleceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımız, bizi yalnız bırakmaz. Biz Cumhurbaşkanımızın arkasında durmaya da üretmeye de devam ederiz. Cumhurbaşkanımıza mektup yazacağız ve derdimizi anlatacağız." Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.