"ÇOCUKLAR AÇ KALMASIN"

Kent Konseyi öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları çocukların okula aç gitmelerini önlemek amacıyla çalışma başlattı ve bunun için de "Okul Yemeği Koalisyonu" gerçekleştirildi.

"ÇOCUKLAR AÇ KALMASIN"

Kent Konseyi öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları çocukların okula aç gitmelerini önlemek amacıyla çalışma başlattı ve bunun için de "Okul Yemeği Koalisyonu" gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Mayıs 2024 Perşembe 00:00
"ÇOCUKLAR AÇ KALMASIN"

Okul Yemeği Koalisyonu, Kent Konseyi salonunda bir araya geldiı. Koalisyon adına açıklama yapan  Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, Edirne halkını  Okul Yemeği Koalisyonuna desteğe, birlikte hareket etmeye çağırdı. 

Akçay, eğitim kurumlarının çocuklara eğitim ve sağlıklı beslenme imkânını bir arada sunması gerektiğini belirterek, çocuklara iyi bir hayat sağlamanın siyasal iktidar, muhalefet ve tüm toplumsal kurumlar için kamusal bir görev olduğunu ifade etti.

“YEMEK ÇOCUKLARIN TEMEL HAKKI”

Okul yemeğinin çocuklar için temel bir hak olduğunu belirten Akçay açıklamasında şöyle dedi:

“Bir gıda krizi içinde olduğumuz, toplumun geniş kesimlerinin sağlıklı beslenme açısından ciddi sorunlar yaşadığı ve bu sorunun mevcut şartlar bu şekilde devam ederse daha da kötüye gideceği bilinmelidir. Gıda krizi çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme hakkının bir ihlali olarak görülmelidir. Açlık, gizli açlık, yoksulluk, güvencesizlik çocukların eğitim görmesine engel olmamalı, Çocuklar okulda aç kalmamalıdır. Eğitim kurumları çocuklara eğitim ve sağlıklı beslenme imkânını bir arada sunmalıdır. Çocuklara iyi bir hayat sağlamak siyasal iktidar, muhalefet ve tüm toplumsal kurumlar için kamusal bir görevdir; ancak her yurttaş için de ahlaki bir sorumluluktur. Ücretsiz okul yemeği; salgın sonrasında her geçen gün artan yoksulluk ve geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketiyle birlikte ülkemizin en temel, en acil gündemlerinden biri haline gelmiş durumdadır. Okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak iken ve okul yemeği uygulamasının genişleyerek süreceği açıklamalarına rağmen gerekli adımlar atılmamış; verilen sözler tutulmamıştır”.

Akçay, Türkiye’nin 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası olmadığı için yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke olduğunu ifade ederken“Şubat 2023'te başlatılan anaokullarına besin desteği hizmetinin dahi ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek deprem bölgesi haricinde geri çekildiği görülmektedir. Açıklanan her veri ve son açıklanan PISA 2022 raporu artık nitelikli eğitimi, eğitimde eşitliği dahi konuşamadığımızın açık kanıtıdır. Bu rapora göre; ülkemizde en az 5 öğrenciden biri haftada en az bir kere parası olmadığı için yemek yiyememektedir. Türkiye 37 OECD ülkesi arasında yüzde 19,2 ile 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası olmadığı için yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülkedir” şeklende konuştu.

“ÇOCUKLARI DOYURACAK KAYNAK VAR”

Akçay, Türkiye’nin her türlü kaynağa sahip olduğunu ve bunun düzgün kullanılması gerektiğini  vurgularken de şöyle devam etti:

 “Vakit kaybetmeksizin MEB tarafından okul yemeği programı uygulamaya konulmalı, 96 ülkenin katılımcı olduğu Uluslararası Okul Yemeği Koalisyonuna imzacı olunmalıdır. Çocuklar bugünümüz ve yarınımızdır. Karar alıcılar, kamu yöneticileri bu bilinçle hareket etmeli, sorumluluğunun gereğini yapmalı, kamu kaynakları, bütçe çocukların üstün yararı için kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; Türkiye kendi çocuklarını doyurabilecek, sağlıklı yetiştirebilecek her türlü kaynağa sahiptir. Yanındaki arkadaşının beslenme çantasına bakmadan, cebindeki harçlığı hesaplamadan yalnızca derslerine odaklanan mutlu ve sağlıklı çocuklar için Edirne halkını Edirne Okul Yemeği Koalisyonuna desteğe, birlikte hareket etmeye davet ediyoruz”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.