CUMHURİYETİMİZİN BAYRAMI HEPİMİZE KUTLU OLSUN

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi kentimizde de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dün kentteki işyerleri ve evler Türk Bayraklarıyla donatıldı. Bayram Geçit törenine ise çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan vali Ekrem Canalp, “İlelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti devleti kolay kurulmadı. Bu uğurda sayısız can feda edildi. Bu ulvi mirası yaşatmak ve yüceltmek, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak hepimiz için milli bir görevdir” dedi.

CUMHURİYETİMİZİN BAYRAMI HEPİMİZE KUTLU OLSUN

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi kentimizde de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dün kentteki işyerleri ve evler Türk Bayraklarıyla donatıldı. Bayram Geçit törenine ise çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan vali Ekrem Canalp, “İlelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti devleti kolay kurulmadı. Bu uğurda sayısız can feda edildi. Bu ulvi mirası yaşatmak ve yüceltmek, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak hepimiz için milli bir görevdir” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Ekim 2021 Cumartesi 06:19
CUMHURİYETİMİZİN BAYRAMI HEPİMİZE KUTLU OLSUN

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi kentimizde de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dün kentteki işyerleri ve evler Türk Bayraklarıyla donatıldı. Bayram Geçit törenine ise çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhuriyet Bayramı Kutlama etkinlikleri kapsamında Vali Ekrem Canalp, kutlamaları makamında kabul etti. Ardından Cumhuriyet Bayramı Geçit törenine geçildi. Törende, Vali Ekrem Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan birlikte tören aracıyla halkın bayramını kutladı.

Ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi gösteri sergiledi. Şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Ekrem Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından verildi.

HAMİLE KADIN FENALAŞTI

Töreni izlemeye gelen hamile bir kadının aniden fenalaşması korkuttu. Tören alanındaki sağlık ekipleri tarafından kısa sürede müdahale edilen kadın, ambulanstaki ilk müdahalenin ardından hastaneye götürüldü.

CUMHURİYETİMİZ SONSUZA KADAR HÜR YAŞASIN

Edirne Valisi Canalp, tören alanında yaptığı konuşmasına, “Milletimiz, memleketimiz, Cumhuriyetimiz sonsuza kadar hür yaşasın” diyerek başladı. Herkesin Cumhurilet Bayramını kutlayan Vali Canalp, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sözlerime başlamadan önce bağımsızlığımız sembolü Cumhuriyetimizi bizlere armağan eden Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve canını malını, evladını feda eden tüm vatan evlatlarımızı minnet ve şükranla anıyorum.  Kıymetli Edirneliler sizlerle vatan saffımızın her köşesinde olduğu gibi burada gurulla dalgalanan bayrağımıza bir kez daha bakmanızı rica ediyorum. Eminim ki hepiniz bayrağımıza her baktığınızda tarifsiz duygular içerisine giriyorsunuz. Vatan gibi, bağımsızlık gibi, bağımsızlık gibi, hürriyet gibi ve özgürlük gibi duygular. İşte bu duygular öyle bir milli şuur ki, bizleri hepimizi bir arada tutuyor. Geçmişimizi hatırlatıyor ve geleceğimize olan inancımızı perçinleştiriyor. Bu Al Bayrak,  bin bir zahmetle kurmuş olduğumuz devletin bağımsızlığını sembolleştiriyor.

İlelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. Bu uğurda, sayısız can feda edildi. Sayısız vatan evladımız şehit oldu gazi oldu. Onlar bugün gölgesinde huzur bulduğumuz bu ay yıldızlı bayrağımıza kanlarıyla rengini verdiler. Bu devleti sofrasındaki bir tas yemeğini, bir parça ekmeğini, bir çile buğdayını son kalmış tereyağını askerimize ordumuza gönderen köylülerimiz kurdu.  Bu devleti kınalı kuzularını cepheye gönderen analarımız kurdu. Vatan için, düşman üzerine atlayan 15’lilerimiz kurdu. Bu devleti, sırtında ağırlığınca mermi taşıyan nene hatunlar, kara Fatmalar, Ayşe bacılar kadınlarımız kurdu. Bu devleti Cânı, canânı, bütün varımı alsın da Huda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda diyen dedelerimiz, ninelerimiz kahramanlarımız kurdu. Onlar mevzu bahis vatan olunca içinde bulundukları vaziyetin ahval ve şeriatını asla düşünmediler. İnançlarını azimlerini ve birlikteliklerini hiçbir zaman kaybetmediler. Ve nihayetinde dünyanın en büyük ordularını yerle bir ettiler. İmkansızlıklar içerisinde bize vatandaşı olmaktan onur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyetini bizlere armağan ettiler ve bu devleti bizlere miras bıraktılar. Bugün 780 bin metrekarelik vatan toprağında, eğer biz hür ve bağımsız yaşayabiliyorsak alnımız açık başımız dik gururla yürüyebiliyorsak, eğer biz bugün mazlum milletlerin sesi olabiliyorsak bu cumhuriyeti kuran bu milli ruhu, milli şuuru sergileyen insanlar sayesindedir. Bizler birlik oldukça bu milli ruhu taşıdıkça yenemeyeceğimiz düşman, aşamayacağımız hiçbir engelimiz yoktur. Biz istiklal harbimizi zaferle neticelendirirken ve sonrasında Cumhuriyetin temellerini atarken bunu millet olarak ortak duygu, ortak hedef ve ortak idealler etrafında kenetlenerek başardık.  

Bu ulvi mirası yaşatmak ve yüceltmek hepimiz için milli bir görevdir. Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle her alanda yarışmaya her zamankinden daha fazla çalışmalıyız. Cumhuriyetin vicdanı hür, irfanı hür olan vatandaşları olarak daha güzel işler başaracağız. Bunun için tek gerekli olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi çalışmak, çalışmak, daha çok çalışmak gerekli. Cumhuriyetimizin bayramı hepimize kutlu olsun.”

CUMHURİYETİ KURANLARA KURULAN ENGELLER TEPTİ ÇEKTİ

Bu arada tüm bayramlarımızda olduğu gibi Cumhuriyet Bayramında da Polis güvenlik amacıyla halk ile bayram alanı arasında barikatlar kurdu. Kurulan barikatların arkasında kalan minik çocuklar bayramı izlemekte güçlük çekerken, halk da bu uygulamadan rahatsız olduğunu ifade ettiler. Bayramların halklara ait olduğunu hatırlatan vatandaşlar, halk ile bayramların arasına barikat kurmanın halkın güvenliği için söylemine uymadığını ifade ettiler. Bu uygulamanın bir an önce bitirilip, halkla bayramlar ve yöneticiler arasındaki engellerin bir an önce kalkmasını istediler.

GEÇİT TÖRENİ İLGİYLE İZLENDİ

Geçit töreninde kentteki tüm okullardan öğrenciler, askeri birlikler, polis ekipleri, gazi ve şehit yakınları, emekli astsubaylar derneği, sağlık personelleri ve sivil savunma ekipleri yer aldı. Geçit töreni boyunca yol kenarındaki vatandaşlar, Türk bayraklarıyla polis ve askerlere sevgi gösterilerinde bulundu.

Törende, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit ve gazi aileleri ile vatandaşlar yer aldı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.