DR.RATIP KAZANCIGİL EVİ AÇILDI

Ender Bilar’ın önderliğinde  Dr.Ratıp Kazancıgil’in doğum günü olan 12 Mayıs tarihinde “Dr.Ratıp Kazancıgil Evi”nin açılışı gerçekleştirildi.

DR.RATIP KAZANCIGİL EVİ AÇILDI

Ender Bilar’ın önderliğinde  Dr.Ratıp Kazancıgil’in doğum günü olan 12 Mayıs tarihinde “Dr.Ratıp Kazancıgil Evi”nin açılışı gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Mayıs 2024 Pazartesi 00:00
DR.RATIP KAZANCIGİL EVİ AÇILDI

Sadık Ahmet Caddesi üzerinde açılan, Edirne'ye büyük hizmetlerde bulunan Merhum  “Dr.Ratıp Kazancıgil Evi” aynı zamanda müzeye dönüştürüldü. Müze de Kazancıgil'in arşivinde yer alan bir çok eser bulunuyor.

EDİRNE AŞIĞI

Edirne’de uzun yıllar yaşayan ve 2017 yılında hayatını kaybeden tıp doktoru, tarih araştırmacısı ve akademisyen Dr. Ratip Kazancıgil’in ismi kültür evine dönüştürülen dairesinde yaşatılacak.

Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Kurucu Başkanı Ender Bilar tarafından kente kazandırılan kültür evinin açılışı gerçekleştirildi. Kazancıgil’in eşyalarının ve kitaplarının da yer aldığı kültür evinin açılışında konuşma yapan Bilar, açılışa katılmayanlarıda eleştirdi.

Aslen Malatya doğumlu olan  Dr. Ratip Kazancıgil’in ismi yaklaşık 40 yıldır yaşadığı evinde ölümsüzleştirildi. 2017 yılında hayata veda eden ve Edirne Sevdalısı olarak bilinen Dr. Ratip Kazancıgil’in yaşadığı ev, kültür evine dönüştürüldü.

 Kazancıgil’in doğum günü olan 12 Mayıs tarihinde yapılan açılış töreninde konuşma gerçekleştiren Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Kurucu Başkanı Ender Bilar; “Bugün Doktor Ratip Kazancıgil'in doğum günü ve doğum günü vesilesiyle yaşamış olduğu evi bir kültür ve sanat evine dönüştürme çabaları içerisindeki son çalışmalarımızı sizlerle paylaşmak istedik ve çalışmalarımız daha devam edecek. Birazdan göreceksiniz, bir salonu sergi salonu olarak düzenlenecek. Hatta ilgili devlet büyüklerimizden gerekli desteği bulursak Edirne'nin Mevlevihane'sini de bir odada canlandırmak istiyoruz. Tabii ki bunlar bir hayal ama hayallerin gerçekleşmesi için de bu hayallerin muhakkak kurulması gerekiyor. Benim de meslek yaşantımda hep hayalleri kurarak yaşamımı sürdürdüm. Geçtiğimiz gün 3 gün Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Birliği'nin bir uluslararası sempozyumu vardı ve bu sempozyumda 1994 yılında bir hayalini kurmuştum Edirne'de kurulmasıyla ilgili. Bunu 2009 yılında gerçekleştirdik. Bu da Edirne'de yine gerçekleştirmek istediğim bir hayaldi. Edirne'nin her bir mahallesinde, Edirne'nin tarihinde iz bırakan devlet büyüklerimizi, yazarlarımızı, şairlerimizin ismini vererek bir kültür evinin kurulmasını gerçekleştiriyoruz” dedi

Oluşturduğu kültür evinde kendi kütüphanesindeki kitapları da ziyaretçilerle buluşturan Bilar; “Kentte örnek bir proje geliştirmeye çalışıyorum.Bu örnek projenin, bu kentin tüm mahallelerinde, semtlerinde yaşatılmasını ve çocuklarımızın; kitapla, sanatla, bilgiyle buluşmasını diliyorum. Önemli olan insanlar yaşarken değil, vefatından sonra da aynı sevgi ve saygıyı duyup onların gelecek kuşaklarla buluşmasını sağlamak. Böyle insanların isimlerini yaşatmak için bundan sonra da mücadelemi devam ettireceğim” şeklinde konuştu.

Heykeltıraş Müslüm Özcan tarafından yapılan ve Kültür Evi’ne kazandırılan Kazancıgil büstünü açılışı önceki dönem belediye başkanlarından Güngör Mazlum ve İbrahim Ay tarafından gerçekleştirildi. Açılış törenine merhum Dr. Ratip Kazancıgil’in dostları, sevenleri ve Edirne sevdalıları katıldı.

Törenin ardından Ratip Kazancigil tarafından kaleme alınan Edirne Helva Sohbetleri ve Kış Gecesi Eğlenceleri kitabına istinaden katılımcılara irmik helvası dağıtıldı. Edirne Kocasinan Mahallesi’nde açılan Dr. Ratip Kazancıgil Evi, önümüzdeki günlerde de ziyaret edilebilecek.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.